Baskı Altında Karar Almayacağız
Gündem, 05 Mart 2010 19:31Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni tasarısının 1 oy farkla kabul edilmesi konusunda, "1 oy bu tarafta olmuş olsaydı tarihin akışı değişmiş olacaktı" dedi ve süreci "gayrıciddi" olarak niteledi. Türkiye'nin baskı altında karar almayacağını söyleyen Davutoğlu, üçüncü tarafların her müdahalesiyle Türkiye-Ermenistan arasındaki normalleşmenin önüne engel çıkarıldığını belirtti. ABD Büyükelçisi Jeffrey de Dışişleri'ne çağrıldı.
Dışişleri Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Bakan Davutoğlu, "Kararların alınış tarzı ve süreci normalleşmenin doğasının nasıl değişmekte olduğunu göstermiştir. Üçüncü tarafların her müdahalesi bunu imkansız hale getirecektir. Temsilciler Meclisi'ne sesleniyorum; yaptığınız her müdahale normalleşmenin önüne engel çıkarmaktadır. Türkiye ve Ermenistan halkları arasındaki tarihi barışı engelliyorsunuz" dedi.
Davutoğlu, dünyanın her yerindeki Ermenilere ve Ermenistan'a, Türkiye'nin 2005 yılında yaptığı çağrıyı yineledi ve çözümün parlamentolarda aranması yerine, ortak tarih çalışmasında aranması gerektiğini belirtti.
Davutoğlu, "Parlamento üzerinden netice alınacağını düşünüyorsanız, 10 asırlık tarihte Türk milletini tanımadınız demektir. Türk milleti baskı altında karar almayacaktır" dedi.
Ermenistan ile protokolleri "acıları paylaşmak" perspektifinde paylaştıklarını söyleyen Dışişleri Bakanı, "İstedik ki acıları tazeleyip geleceğe güzel bir miras bırakalım. Böyle olacaksa, tarafların iyi niyetinden şüphe etmeye başlarız" ifadesini kullandı. Bakan, normalleşme için ellerinden geleni yapmakta kararlı olduklarını söyledi.
Komitede, 100 yıl önceki olaylara dair oylama sürecini "gayrıciddi" olarak niteleyen Davutoğlu, kararın 1 oy farkla onaylanması için de, "Bir danışman bir Temsilciler Meclisi üyesine 'yes' değil, 'no' diye fısıldasaydı sonuç farklı olacaktı. Tarih bu kadar basite indirgenebilir mi?" değerlendirmesini yaptı.
Davutoğlu, komitenin bu kararıyla bir millet hakkında hükmedilip tarihi olayın yargılandığını belirtti.
Davutoğlu, komite üyelerinin Türkiye ve ABD arasındaki stratejik ilişkilerin derinliğini anlamadıklarını, küçük, yerel siyasi çıkarların ikili ilişkilere zarar vereceğini belirtti.
Çanakkale Savaşı dönemi
"1915 Ermeniler için tehcir, bizim için aynı zamanda Çanakkale'dir" diyen Davutoğlu, "Bir milletin bekasıyla ilgili büyük bir savunma çabasında olduğu bir dönem. Anadolu'da çok büyük acıların yaşandığı bir dönem. Balkanlardan, Kafkaslardan 2 milyon insanın göç ettiği bir dönem. İmparatorluğun dağılış sürecinde büyük bir kaos yaşandı. Bu acıları paylaşmayı her zaman bildik" dedi.
Gündem, 05 Mart 2010 19:31
Yorumlar (0)