Konyov Sonunda Gazze'de
İslam, 07 Ocak 2010 10:36Mısır'ın engellemeleri ve saldırılarına rağmen Filistin'e Yol Açık" konvoyunda bulunan 5'i milletvekili 20 kişilik Türk grubu, Mısır gözetimindeki Refah sınır kapısından geçerek Gazze'ye ulaştı.
"Filistin'e Yol Açık" konvoyundaki araçlar, Refah Sınır Kapısı'ndan parça parça Gazze'ye girmeye başladı.
Konvoy ile birlikte Gazze'ye TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ile milletvekilleri Mehmet Hıdır Nil, Seracettin Karayağız, Cemal Yılmazdemir ve Hüsnü Tuna ile Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu ile bir grup partili de, Gazze'ye giriş yaptı.
AK Parti milletvekilleri, Gazze'deki fiili yönetimin Başbakanı İsmail Haniye ile görüştüler.
Haniye, görüşmede yaptığı konuşmada, milletvekillerini Gazze'de görmekten çok mutlu olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan övgüyle bahsetti.
Haniye, "İsrail'in saldırılarına ve ablukasına karşı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cesur çıkışı hala hafızalarımızda" dedi.
Konvoyun yolculuğunu başından beri takip ettiklerini, karşı karşıya kaldıkları sıkıntıları gördüklerini anlatan Haniye, Gazze'ye ulaşan milletvekillerini "gerçek kahramanlar" olarak nitelendirdi.
İsmail Haniye, Türkiye'nin gönderdiği insani ve mali yardımlarla desteğini sürdürdüğünü, bazı sivil toplum örgütlerinin Gazze'de çalışmalarını devem ettirdiklerini kaydederek, kendilerinin de bu kuruluşlara ellerinden gelen yardımı gösterdiklerini, Türk Kızılayı'na Gazze'de yapılacak Türk köyü için arsa tahsis ettiklerini bildirdi.
Haniye, Türk Kızılayı'nın inşa edeceği evlerin olduğu bölgeye "Fatih Sultan Mehmet" adını vereceklerini dile getirdi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan da, Filistin sorununun dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Bizim için çok önemli bir ziyareti gerçekleştirdik. Bu soruna adil, siyasi bir çözüm bulunmadan dünyada kalıcı bir barışın sağlanabileceğine inanmıyoruz" dedi.
Edinilen bilgilere göre, Filistin'e yardım getiren konvoydaki 139 araçtan 80'i Gazze'ye giriş yaptı.
Yardım konvoyunun ikinci ayağı, İngiliz milletvekili George Gallovey başkanlığındaki "Viva Palestine" grubundan, yaklaşık 500 dolayında barış eylemcisi de Gazze'ye girdi.
Gallowey, boynundaki siyah-beyazlı Filistin atkısıyla basın mensuplarına açıklama yaparken, "Bütün dünyanın bağımsız insanları bu renkleri takıp, Filistin halkı için ağlıyor" diye konuştu.
İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Sekreteri Durmuş Aydın da, "Filistin'e Yol Açık" konvoyuna yapılan taşlı saldırıdan dolayı Mısır'ı eleştirdi.
Araç sayısı 155'e çıkarıldı
Bu arada konvoyda bulunan ve Mısır'dan Gazze'ye geçişine izin verilecek araçların sayısı 139'dan 155'e çıktı.
Türk parlamenterler konvoyun gelmesini Refah Sınır Kapısı'nda beklemeye devam ederken, Mısır makamları da Gazze'ye geçişlerine izin çıkan 155 araç ve konvoydaki 530 kişiyi El Ariş Limanı'nda bekletiyor.
El Ariş Limanı'ndaki konvoyda bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkan Vekili Yavuz Dede, Mısır makamlarının konvoydaki 155 aracın geçişine izin verdiklerini bildirmelerine rağmen, limandaki bekleyişlerinin sürdüğünü söyledi.
Dede, "Önce, konvoydaki 198 aracın 139'unun geçişine izin verdiklerini söylediler. Ardından 16 araca daha izin çıktı. Geriye kalan 43 aracın geçişine ise 'bu araçlar insani yardım amaçlı değil' gibi saçma bir gerekçeyle müsaade etmeyeceklerini bildirdiler. 155 araç için izin çıktığını söylüyorlar, ama biz hala El Ariş Limanı'ndayız ve bir hareket yok. Bizden şu ana kadar pasaportlarımızı dahi istemediler. Sadece söz verdiler. Verdikleri söze de doğrusu fazlaca güvenmiyoruz" dedi.
Gece yaşanan taşlı saldırıda 30 dolayında arkadaşlarının yaralandığını bildiren Dede, "8'i hastaneye götürüldü. Bunlardan 3'ü hala hastanede. İkisi Türk vatandaşı olmak üzere 7 arkadaşımız da gözaltındaydı. Bu arkadaşlarımız biraz önce serbest kaldılar. Polis araç ve panzerleri de burada dün akşamdan bu yana bekleyişlerini sürdürüyor. Gece, hiç beklemediğimiz, ummadığımız şeyler yaşadık, taşlı saldırıya uğradık. Amerikalılarla birlikte toplam 530 kişiyiz, 75 yaşında insanlar da var burada. En çok onlar zor anlar yaşadılar. Kaç saattir limanın içerisindeyiz. Arabalarda yatıp kalkıyoruz" dedi.
Türk parlamenterler ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, Mısırlı yetkililerle, konvoydaki araçlardan 139'unun Gazze'ye giriş yapması konusunda mutabakata vardıkları bildirilmiş; bu mutabakatın ardından, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ile beraberindeki Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır ve Muş Milletvekili Seracettin Karayağız, El Ariş Limanı'ndan ayrılarak Refah Sınır Kapısı'na gitmiş, konvoyun gelişini beklemeye başlamıştı.
Protesto gösterisinde kan aktı: 1 ölü
Bu arada, Gazze Şeridi'nin güneyinde, Mısır ile sınırdaki Refah'ta Hamas tarafından düzenlenen protesto gösterisi kanlı bitti.
Mısır televizyonu, olaylar sırasında bir Mısır askerinin keskin nişancı ateşinde öldüğünü duyurdu. Mısır'ı protesto gösterisinde son bilgilere göre en az 12 Filistinlinin açılan ateşte veya duvarlardan düşerek ya da izdiham sırasında yaralandığı, bunlardan ikisinin durumunun ciddi olduğu belirtiliyor.
Gazze'ye yardım getiren "Filistin'e Yol Açık" konvoyuna Mısır'ın günlerdir izin vermemesi nedeniyle Selahaddin sınır kapısında düzenlenen protesto gösterisi, öğle namazının ardından başladı.
Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinden Filistinliler 20 kadar otobüsle miting alanına taşınırken, bölgede toplananların sayısı iki bine yaklaştı.
Protesto gösterisine Hamas hareketinden sözcü Fevzi Barhum, milletvekili Müşir El Masri ve önde gelen isimlerden Sami Ebu Zühri ile İHH İnsani Yardım Vakfı temsilcilerinden Mehmet Kaya da katıldı.
Milletvekili El Masri, yaptığı konuşmada, İsrail'i tanımayı ve üzerlerine yapılan baskıları kabul etmediklerini anlattı. Mısır ile Gazze Şeridi arasına inşa edilmeye başlanan duvarı eleştiren El Masri, "Berlin Duvarı, komünizm ve kapitalizmi birbirinden ayırmak için inşa edilmişti. İrlanda'daki duvar, Katolik ve Protestanları ayırmak için yapılmıştı. Batı Şeria'da Yahudileri ve Filistinlileri ayırmak için duvar yaptılar. Peki bu duvarı niye yapıyorlar? Biz Yahudi değiliz, biz Protestan veya Katolik değiliz, komünist veya kapitalist de değiliz. Biz aynı Arap dünyasının insanlarıyız, aynı dindeniz. Yoksa bu duvarı, Amerika ve İsrail'in baskıları yüzünden mi inşa ediyorlar?" dedi.
Protesto mitinginde konuşan İHH'nin Gazze'deki temsilcilerinden Mehmet Kaya da Gazze Şeridi'ne en büyük ambargonun İsrail'den değil, kardeş olarak adlandırılan Mısır'dan geldiğini savunarak, "Türk Müslüman kardeşlerimiz El Ariş'te kanlarını akıttılar. Bu yolda bunun hesabı sorulmadan bu mücadele bitmeyecektir" diye konuştu.
Mısır askerlerine taşlı saldırı
Fevzi Barhum'un konuşması sırasında küçük bir grup, dikenli tellerin ardında, Mısır askerlerinin siperde bulunduğu mevzileri taşlamaya başladı.
Konuşmacıların hoparlöründen göstericilerin dağılması istense de karşı tarafa taşlarla saldıranların sayısı hızla çoğaldı.
Küçük yaştaki çocuklar, genç Gazzeliler ellerine geçirdikleri taş ve sopaları Mısır askerlerine fırlatırken, Hamas polisi, önce taş atan gençleri görüntülemeye çalışan basın mensuplarını engellemeye çalıştı, olayların büyümesi üzerine göstericilere müdahale etti.
Hamas polisi, zaman zaman sopalar kullanarak göstericilerin çekilmesini sağlamaya çalıştıysa da başarılı olamadı. Mısır tarafındaki askerlerin göstericileri dağıtmak için attığı sis bombaları, Filistinliler tarafından karşı tarafa geri fırlatılırken, bu arada ateş sesleri duyulmaya başladı.
Açılan ateşe rağmen, taş atanların sayısı hızla çoğaldı. Bazı göstericiler ellerinde Hamas bayraklarıyla, üzerinde tel örgü bulunan duvarları aşarak karşı tarafa geçmeye çalıştı. Mısır tarafında göstericileri dağıtmak için getirilen tazyikli su aracı kullanılmadı. Mısır tarafından açılan ateşte, göstericilerin attığı taşlardan dolayı veya duvarlardan düşerek ya da arbedede en az 12 Filistinli yaralandı. Yaralılardan en az iki kişinin Mısır askerinin ateşine maruz kaldıkları belirtiliyor.
Polisler arasında da, taş atanlara müdahale etmeye çalıştıkları sırada başlarından yaralananlar olduğu görüldü. Ambulansların doluştuğu bölgedeki Hamaslı liderler alanı terk ederken, tünellerin de bulunduğu alandaki göstericileri ve protestocuları dağıtmak için onlarca kişilik Hamas polisi bölgeye geldi.
Polis, cop ve sopalarla göstericileri uzun uğraşlardan sonra dağıtarak otobüslerine binmeye ikna etti. Yaklaşık iki saat süren olaylı gösteri tamamlandığı sırada, Mısır televizyonu, olaylarda bir askerin keskin nişancı ateşiyle öldürüldüğünü duyurdu. Mısır tarafındaki askerlerin, askerin ölümü üzerine göstericilerin üzerine ateş açtığı da ifade ediliyor.
İslam, 07 Ocak 2010 10:36
Yorumlar (0)