İran Türkiye'ye Güveniyor

Siyaset, 11 Kasım 2009 18:29

Ahmedinecad, İran'ın nükleer programı konusunda, "Türkiye ile aramızdaki ilişkiler çok iyi. Aramızda büyük bir itimat var. Bütün boyutlarda işbirliğimiz var, hiçbir sorunu yok Allah'a şükürler olsun" dedi.

İran Türkiye'ye Güveniyor

Ahmedinecad, zirvenin ardından Ceylan Intercontinental Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında konuştu.

İran lideri Ahmedinecad, bir basın mensubunun, "Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı El Baradey, İran'ın elindeki zenginleştirilmiş uranyumu Türkiye'ye göndermesini teklif etti. Türkiye, bu konuda İran'a güvenir mi?" sorusunu, "Türkiye ile aramızdaki ilişkiler çok iyi. Aramızda büyük bir itimat var. Bütün boyutlarda işbirliğimiz var Hiçbir sorunu yok Allah'a şükürler olsun" diye yanıtladı.

Dünyanın büyük bir değişim arifesinde olduğunu belirten İran lideri "aşk"tan bahsettiği konuşmasında, "İnsan; muhabbet, aşk, dostluk demektir. Maneviyat olmadan insan hayvandan aşağıdır. İnsanın doğru tarifini göz önünde bulundurarak yeni bir düzen kurulmalıdır. İnsanlar birbirlerini sevmezse, birbirlerine muhabbetleri olmazsa böyle bir toplumda yaşamak mümkün mü?" dedi.

"Türkiye Doğu'ya mı dönüyor?"


İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, Türkiye'nin Doğu'ya kaydığı yönündeki yorumlara ilişkin, Türkiye gibi büyük bir ülkeyi sınırlandırmanın doğru olmadığını belirterek, "Türkiye kendi çıkarları doğrultusunda nasıl uygun görürse, hangi ülkeyle ilişki kurabilirse kurar. Bu Türkiye'ye bağlı bir şeydir" dedi.

Ahmedinecad, "İran ile Türkiye'nin milli paralarla alışveriş için karar aldığını, Irak ve Suriye'nin de uygulama safhasına gireceğini belirterek, "Bizim iktisatlarımız birbirinin yanında yer alırsa, el ele verirsek büyük bir ekonomiye sahip oluruz ve çok hızlı bir şekilde ilerleyebiliriz" dedi.

"Türkiye'nin Avrupa'da yerini alması AB'nin lehinedir" diyen Ahmedinecad, "AB iftihar etmeli ve üye olması için Türkiye'ye imtiyaz vermeli. Yani uygarlık beşiği olan Türkiye gibi bir ülkenin Avrupa'ya katılması onlara saygınlık kazandırır. Böyle bir millet ile dostluk kuran bir şey kaybetmez, kar elde eder. Faydalanmak istiyorlarsa Türkiye'yi bu kadar sıkıştırmamalılar. Dünya çok büyük. Sadece Avrupa'dan ibaret değil, Avrupa dünyanın bir köşesidir. Asya ise uygarlığın beşiğidir. İnsanlık dışı hareketlere bakacak olursak bazı Avrupa ülkelerinin dosyası simsiyahtır. Birinci ve ikinci dünya savaşlarını kim yaptı? 100 milyon kişiyi kim öldürdü? Doğu'nun bunda ne gibi rolü vardı?" diye yanıtladı.


"Alın yazılarımız birbirine kenetlenmiştir"


Konuk Cumhurbaşkanı bir soru üzerine de işbirliklerinin devamlı, yapıcı ve kalıcı olduğunu vurgulayarak, "Şimdi İran ile Türkiye arasında biliyorsunuz vize yoktur. Suriye ile Türkiye arasında da vize yoktur. Bizimle Suriye arasında da vize kaldırılacak. Yani üç ülkenin insanları gidiş-geliş yapacaklar ve ticareti geliştirecekler. Şuna dikkat ediniz ki biz aynı bölgede yaşıyoruz. Alın yazılarımız birbirine kenetlenmiştir. Ortak çıkarlarımız, ortak düşmanlarımız vardır. Önümüzde büyük fırsatlar, potansiyeller vardır. Ama el ele verecek olursak hem aramızdaki ticaretimiz artar hem fırsatlarımız çoğalır, hızımız da yükselecektir. Türkiye, İran, Suriye inşallah Irak'ta bize katılacaktır. O adamlar ki bizi bölmek istiyorlardı onlara karşı iyi bir cevaptır. Onların karşısında durmanın cevabıdır. Bu milletlerin gelişmesine de vesile olacaktır inşallah. Biz büyük ihtiyaçlarımızı birbirimizden bu şekilde elde edebiliriz. Bu hepimizin lehine olan bir durumdur. Ama bizim iktisatlarımız birbirinin yanında yer alırsa, el ele verirsek büyük bir ekonomiye sahip oluruz ve çok hızlı bir şekilde ilerleyebiliriz. Bu bölgenin güvenliği açısından da önemlidir. Hepimizin lehinedir. Bizim işbirliğimiz hiç kimsenin aleyhine değildir" dedi.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ahmedinecad, barışçıl enerjiden yararlanmanın İran'ın doğal hakkı olduğunu belirterek, dünyaya hükmetmek isteyen bazı ülkelerin İran'ın barışçıl enerji gelişmelerine karşı olduğunu söyledi.

"Doları bırakın..."

Milli paralarla alışveriş yapmanın milletlerin yararına olduğunu belirten Ahmedinecad, "Bu konuda İran ile Türkiye bir anlaşma imzaladı. Suriye ve Irak da bu uygulamaya girecek. Rusya'nın da buna katılmasına sıcak bakıyoruz. Doların verdiği zararları önlememiz gerekiyor. Dolarla irtibatın bize hiçbir yararı yok, zararı var. Milli paralarla alışveriş etmek milletlerin lehinedir. Toplantıda bu öneriyi yaptım, sıcak karşıladılar. Ama bunu uygulamak için hazırlık, programlama yapmaya, anlaşmaya ve çalışmaya ihtiyacı vardır. Umarım yakın zamanda genişleyecektir" dedi.

"Atom bombası toplayanlar ahmaktır"

ABD ve İsrail'in nükleer silah sahibi olma konusunda çifte standart uyguladığını belirten Ahmedinecad, "Değişmesi gereken konulardan biri de çifte standart. Değişimden söz eden insanlar önce bunu değiştirsin. Dünyadaki krizin kökü bu. Ümit ederiz kendilerini ıslah edecekler ve gerçek değişimler meydana gelecektir. Atom bombası topluyorlar, onlar akılsız, ahmaktırlar. Atom bombasından faydalanmak mümkün değildir. Bu devir kapanmıştır. Eğer atom bombasının bir faydası olsaydı, siyonist rejim Gazze'de bundan faydalanırdı. ABD'nin kaç bin atom bombası var. İnsanların, milletlerin paralarını sağlık harcamaları yerine atom bombasına ayırıyorlar. Atom bombası insanları öldürmekten başka neye yarar? Bir taraftan atom bombası üretiyorlar diğer taraftan insan hakları savunuculuğu yapıyorlar" dedi.

"Obama'ya kutlama mesajı gönderdim"

"Gerçek değişimlere sıcak bakıyoruz" diyen Mahmut Ahmedinecad, "Her kim bize sadakatle elini uzatır, tokalaşmak isterse onunla tokalaşırız. Ben Obama seçildikten sonra kutlama mesajı gönderdim Kendilerine yardımcı oldum ki söz konusu değişiklikleri uygulasın diye. Size soruyorum hangi değişimi uyguladılar. Guantanamo kampı kapatıldı mı? ABD'nin siyonizmi destekleme politikası sona erdi mi? Filistinlileri kurtarmak için bir politikası var mı? Afganistan'daki politikaları değişti mi? Irak'taki siyaseti değişti mi? Biz onun değişimini isteriz ve ona sıcak bakarız ve yardımcı oluruz. Aslında değişim kolay değil, zordur. Obama eğer başarılı olmak isterse büyük kararlar alması ve büyük atılım yapması gerekiyor. Kendileri adamları öldüren kanun dışı siyonist rejimi desteklemekten vazgeçmiyor ve mazlum insanları desteklemiyor. Yani bir taraftan Siyonist rejimi desteklemek, bir taraftan da bölge milletlerine dostluk eli uzatmak birbiriyle bağdaşmıyor, çelişiyor. Siyonist rejimi bir tarafa bırakmak kolay değil, Bu, çok zor bir seçim. Siyonist rejime karşı çıkması lazım. Eğer büyük seçimler olmazsa büyük değişimler de olmaz. Biz ona yardımcı olmak istediğimizi ilan ettik. Bunun şartı 'dinleyen, anlayan' kulakları olsun" dedi.

"Siyonist rejim modeli geçmiş araba"

Siyonist rejimin kendisini dünyanın patronu sandığını belirten Ahmedinecad, "Gazze'yi yerle bir ediyorlar. Yanlış yoldadırlar. Siyonist rejimin ömrü sonuna geliyor. Siyonist rejim öyle bir araba gibidir ki modeli geçmiştir. Öyle bir araba fabrikası ki üretimi bitmiş, işi bitmiştir. Bunu himaye edenler de zor duruma düşecektir. Filistin-Kudüs meselesi bölgedeki insanların birinci sorunu. Bu sözlerle bu sorun değişmez. Siyonist rejimi himaye edenler tavırlarını değiştirmeli ve bir seçim yapmalıdır" dedi.

Ahmedinecad, konuşmasında ihtiyaçları dışındaki nükleer enerjiyi yurtdışına satabileceklerini de söyledi. İran'da casuslukla suçlanan ABD'lilerle ilgili olarak Ahmedinecad, yargının bu konuda gereğini yapacağını belirterek, gözaltındaki kişilerin yargıyı ikna etmelerini ümit ettiğini söyledi.

"Bizde Kürt sorunu yok"

Kürt açılımı ile ilgili konuşan Ahmedinecad, "Bizim birçok Kürt kökenli vatandaşımız var. Hatta benim iki yardımcım da Kürt kökenli. Bizim ülkemizde Kürt sorunu yok. O mesele Türkiye'nin iç sorunudur" diye konuştu.

Mahmud Ahmedinecad'ın dün Ceylan Intercontinental Otel'de düzenlediği basın toplantısı sırasında sağ tarafında İran İslam Cumhuriyeti kurucusu Ayetullah Humeyni'nin sol yanında ise İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in fotoğrafı yer aldı. Basın toplantısına yaklaşık 1,5 saat geciken Ahmedinejad, bu yüzden basın mensuplarından özür diledi.

Siyaset, 11 Kasım 2009 18:29

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

Hz. Rugayye (s.a) İkitelli’de Anıldı

Hz. Rugayye (s.a) İkitelli’de Anıldı

Zeynebiye’de Haniye İçin Gıyabi Cenaze Namazı

Zeynebiye’de Haniye İçin Gıyabi Cenaze Namazı

Özgündüz, Bu Saldırı Terör Devletine Göre Bir Eylemdir

Özgündüz, Bu Saldırı Terör Devletine Göre Bir Eylemdir

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin İkinci Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin İkinci Günü

Zeynebiye'de Şâm-ı Gariban! 

Zeynebiye'de Şâm-ı Gariban! 

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Zeynebiye'de 9 Muharrem!

Zeynebiye'de 9 Muharrem!

Zeynebiye'de 8 Muharrem!

Zeynebiye'de 8 Muharrem!

Zeynebiye'de 7 Muharrem!

Zeynebiye'de 7 Muharrem!

Zeynebiye'de 6 Muharrem!

Zeynebiye'de 6 Muharrem!

Anteplioğlu’ndan Özgündüz’e Ziyaret

Anteplioğlu’ndan Özgündüz’e Ziyaret

Zeynebiye'de 5 Muharrem!

Zeynebiye'de 5 Muharrem!

Zeynebiye'de 4 Muharrem!

Zeynebiye'de 4 Muharrem!

Özgündüz, Yas-ı Matem Programına Katıldı 

Özgündüz, Yas-ı Matem Programına Katıldı 

Zeynebiye'de 3 Muharrem!

Zeynebiye'de 3 Muharrem!

Zeynebiye'de 2 Muharrem!

Zeynebiye'de 2 Muharrem!

Zeynebiye'de 1 Muharrem!

Zeynebiye'de 1 Muharrem!

Şehitler Şah-ı Hz. Hüseyin’i (a.s) Edirnekapı Şehitliği’nde Anma Programı

Şehitler Şah-ı Hz. Hüseyin’i (a.s) Edirnekapı Şehitliği’nde Anma Programı

Zeynebiye‘de Bayrak Asma Töreni

Zeynebiye‘de Bayrak Asma Töreni

Gadir-i Hum Bayramı Halkalı'da Kutlandı

Gadir-i Hum Bayramı Halkalı'da Kutlandı

Zeynebiye'de Kurban Bayramı Coşkusu

Zeynebiye'de Kurban Bayramı Coşkusu

Mammadov’dan Özgündüz’e Ziyaret

Mammadov’dan Özgündüz’e Ziyaret

Reisi Zeynebiye’de Anıldı

Reisi Zeynebiye’de Anıldı

Başakşehir’de Kutlu Viladet Programı

Başakşehir’de Kutlu Viladet Programı

Zeynebiye’de Coşkulu Ramazan Bayramı Namazı

Zeynebiye’de Coşkulu Ramazan Bayramı Namazı

CABİR'den Bayram Açıklaması

CABİR'den Bayram Açıklaması

Zeynebiye'de 3. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 3. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 2. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 2. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Zeynebiye'de 1. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi 

Zeynebiye'de 1. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi 

Halkalı'da İmam Mehdi (a.f) Coşkusu

Halkalı'da İmam Mehdi (a.f) Coşkusu

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Turgutlu’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Turgutlu’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Bursa’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Bursa’da Anıldı

Risalete Emek Verenler Programı İkitelli'de Düzenlendi

Risalete Emek Verenler Programı İkitelli'de Düzenlendi

Şah-ı Velayet İmam Ali (a.s) Bağcılar'da Anıldı

Şah-ı Velayet İmam Ali (a.s) Bağcılar'da Anıldı

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Hz. Fatıma’yı (s.a) Anma Ve DMKG Görkemli Bir Törenle Kutlandı

Hz. Fatıma’yı (s.a) Anma Ve DMKG Görkemli Bir Törenle Kutlandı

İFA Spor Kulübü Stat Açılışı Yapıldı

İFA Spor Kulübü Stat Açılışı Yapıldı