Davutoğlu'ndan Ermeni Diasporasına Çağrı
Siyaset, 07 Kasım 2009 00:15Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dünyanın dört bir yanında yaşayan Ermeni diasporasına yaptığı çağrıda, "Tek taraflı hafıza prangalarından kurtulun" dedi.
Davutoğlu'nun Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, görüşmede ikili ilişkiler, Türkiye'nin AB üyelik süreci, Orta Doğu, Afganistan, Balkanlar ve Kafkasya'daki gelişmeleri ayrıntılı biçimde ele alma fırsatı bulduklarını söyledi.
Fransa ve Türkiye'nin uluslararası konularda ortak bir vizyona sahip olduğunu ifade eden Davutoğlu, iki ülkenin Balkanlardan, Kafkasya, Orta Doğu ve Afganistan'a kadar geniş bir bölgede işbirliği yapma potansiyeline sahip bulunduğunu belirtti.
Kafkasya'daki gelişmelerin de ayrıntılı şekilde ele alındığını kaydeden Davutoğlu, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda atılan adımlarda Fransa'nın verdiği desteğe teşekkür ettiklerini söyledi.
Fransa'nın Nabucco ilgisi
Davutoğlu, Fransız bakanın, ülkesinin Nabucco projesine olan ilgisini gündeme getirmesi üzerine, bu projeye herkesin katılabileceğini belirterek, "Bu projeyi herkesin katılabileceği ortak çıkar alanı olan ve katılanların sayısının artmasıyla etkisi de daha fazla olacak bir proje olarak gördüklerini" ifade etti.
Davutoğlu, Kıbrıs konusunda bir soru üzerine, BM referandumundan sonra AB'nin KKTC'ye verdiği sözleri hatırlatarak, Türkiye'den liman ve havaalanlarını açması istenirken, AB'nin de KKTC'ye verdiği sözlerin yerine getirilmesini istemenin Türkiye'nin doğal hakkı olduğunu belirtti.
Davutoğlu, başka bir soruya karşılık da "Türkiye barış isteyen bütün komşu ülkeleri stratejik ortağı olarak görmektedir" dedi. TÜrkiye'nin AB üyeliği ile ilgili tercihinin belli olduğunu kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin başka hiçbir alternatifi kabul etmeyeceğinin altını çizdi.
İsrail ile ilişkiler
Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerle ilgili bir soru üzerine de Davutoğlu, geçen yıl Türkiye'nin Suriye ve İsrail arasındaki dolaylı görüşmelerde oynadığı role dikkati çekerek, çözüm yolunda önemli adımlar atıldığı bir dönemde Gazze'ye yapılan saldırılar yüzünden bu görüşmelerin askıya alındığını hatırlattı.
Davutoğlu, uygun bir zamanda Türkiye'nin tekrar bu sürece katkı vermeye hazır olduğunu söyledi.
Gazze'de yaşanan tabloyu unutmanın mümkün olmadığını ifade eden Davutoğlu, "bölgede yaşanan trajedinin kabul edilemez olduğunu" kaydetti ve Türkiye'nin barış ve istikrar yolunda her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirdi.
Kouchner de Türk-Fransız ilişkilerinin karşılıklı anlayış ilkesiyle olumlu yönde ilerlediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün son Paris ziyaretinin ikili ilişkilerin gelişmesine önemli bir ivme kazandırdığını ifade eden Kouchner, ekonomik, siyasi, kültürel, savunma alanlarında çok önemli işbirliği potansiyeli bulunduğunu vurguladı. Kouchner, önümüzdeki dönemde Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini söyledi.
Fransız bakan, bir soru üzerine, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın devlet başkanlığı seçiminde tekrar aday olmama kararının Orta Doğu barışına bir tehdit olduğunu kaydetti.
Davutoğlu da Abbas'ın bu kararının, son kararı olmamasını beklediğini belirterek, Abbas'ın fikrini değiştirmesini bekledikleri mesajını verdi. Bu arada Kouchner, Fransa'daki "Türkiye Mevsimi" etkinliklerin de büyük başarıyla devam ettiğini sözlerine ekledi.
Fransızlardan öneri
Öte yandan A.A muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Fransa görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için bir çalışma grubu kurulmasın önerdi.
Türkiye, bu çalışma grubunun, sadece ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik olmasını istedi ve AB ile ilgili olası bir seçenek arayışı için bu tür bir öneriyi kesinlikle kabul etmeyeceğini bildirdi.
Görüşmede, Fransa'nın Kıbrıs konusunda da bilinen görüşlerini tekrarladığı ve Türkiye'nin resmi pozisyonuna yardımcı olacak bir tavır almaktan kaçındığı belirtildi. Fransız bakanın, İran konusunda da Türkiye'nin girişimlerini desteklediğini ve "İran sizi bizden daha iyi dinliyor" diyerek görüşlerini ifade ettiği öğrenildi.
Ermeni diasporasına çağrı
Türkiye'nin barış ve istikrar için bütün komşularıyla iyi ilişkiler kurmak istediğini hatırlatan Davutoğlu, bu bağlamda dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Ermeni diasporasına da çağrı yaparak, "Bütün Ermenilerle iyi ilişkiler kurmak istiyoruz" dedi.
Davutoğlu, "Beyrut'taki, Paris'teki Ermenilerle de iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Adil bir bellek geliştirmek herkesin yararına. Ancak, herkes acısını ve tarihi anlatırsa, barışı ve geleceği birlikte inşa edemeyiz. Tek taraflı hafıza prangalarından kurtulun. Ben de dedelerimin acılarını biliyorum. Balkanlardan ve Kafkasya'dan zorla yerlerinden edinenlerin acılarını biliyorum" dedi.
Ortak hafızıyla geleceğin daha iyi kurulacağını hatırlatan Davutoğlu, bu amaçla yeni bir vizyon ve ufuk önerdiklerini ve ortak tarih komisyonu kurulmasını istediklerini söyledi.
Davutoğlu, "Adil hafızayla geleceği daha iyi inşa ederiz" dedi.
Davutoğlu, ortak bir gelecek için ortak bir bellek gerektiğini söyledi.
Bir Ermeni gazetecinin, "sabahki konferansta, İran'a müeyyidelere karşı olduğunuzu söylediniz, ancak Ermenistan'a yıllardır müeyyide uyguluyorsunuz ? Bunu nasıl açıklıyorsunuz" şeklindeki sorusu üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin bölgedeki bütün müeyyidelere karşı olduğunu ve bu amaçla girişimler başlattığını hatırlattı, ancak Ermenistan'ın da Azeri topraklarını işgal ederek ve oradaki insanların yerlerinden ederek bir anlamda müeyyide uyguladığı uyarısına bulundu.
Davutoğlu, "Topraklarının yüzde 20'sini işgal edip, insanları mülteci duruma sokmak da bir anlamda müeyyide uygulamaktır. Bu insanlar evlerine dönemiyorlar. Biz bu durumun da ortadan kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
Siyaset, 07 Kasım 2009 00:15
Yorumlar (0)