Türkiye ve İran'dan Tarihi Bir Adım
Siyaset, 28 Ekim 2009 07:46Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-İran İş Forumu'nda yaptığı açıklamada ortak paraya geçiş sinyali verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bugün Şirazlı, Tebrizli bir tüccarın yatırımcının, iş adamının derdi, sıkıntısı, beklentisi, geleceğe yönelik umutları neyse, Vanlı, Erzurumlu, İzmirli bir tüccarın, yatırımcının, iş adamının gündemi de üç aşağı beş yukarı aynıdır'' dedi.
Türk-İran İş Forumu'nda iş adamlarına hitap eden Başbakan Erdoğan, Türkiye ile İran arasında tarihe dayanan ortak değerlerin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
''Tarihten gelen, aynı medeniyetin, aynı kültürün mensupları olarak paylaştığımız değerler var. Bu önemli bir ortak paydayı oluşturuyor. Bu aynı zamanda bir kollektif aklı da oluşturmalı. Aynı bakış açısını yakalamak durumundayız. Bu topraklarda asırlardır yüz yüze bakan, mal alışverişi yapan, eşya taşıyan Türk ve İranlı tüccarlar adeta kardeş, akraba gibi olmuşlardır. Çarşılarımız ve pazarlarımız sürekli bir kaynaşma içerisinde... Bakınız bugün Şirazlı Tebrizli bir tüccarın yatırımcının, iş adamının derdi, sıkıntısı, beklentisi, geleceğe yönelik umutları neyse, Vanlı, Erzurumlu, İzmirli bir tüccarın, yatırımcının, iş adamının gündemi de üç aşağı beş yukarı aynıdır. Öyleyse birbirlerini bu kadar iyi tanıyan iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da fazlasıyla gelişmesi, bölgemizin istikrar ve refahına önemli oranda bir katkı sağlayacaktır.
Ulusal paraya geçiş noktasında, ortak paraya geçiş noktasındaki adımın önemli olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Biz bunun yasasını düzenledik ve çıkardık, Meclisimizden geçti bu, Merkez Bankasıyla ilgili yasal düzenlemeyi yaparken bu haloldu, İran'da da hallolduğuna göre ne duruyoruz? O zaman adımı bununla birlikte atalım. Türk lirası Ruble, bitti, Riyal bitti. Bununla beraber bu işi yapalım. Rusya Federasyonuyla da aynı çalışmalarımız var. Çünkü bu kur farklarından kaybettiğimizi neyle ödeyeceğiz, ne lüzumu var, niye tedbirini alıp... Madem ticaret yapıyoruz, madem menfaat meselesi bu, o zaman biz bu menfaatimizi başkalarına niye kaptırılım. menfaatimizi düşünmek durumundayız, 'bu adımı attık' diyeceğiz olay budur. Bunu da samimi bir serzenişim olarak söyleyeceğim.
Gümrükte uygulamalar biraz yüksek, vergi oranları çok yüksek, aldığım raporlarda yüzde 30-40 oranlarında vergi uygulamaları var. Bu tür uygulamalar gerçekten hoş değil. Bakanlarımız oturacaklar masaya bunu sağlamaya bağlayacaklar ve yazılı akte bağlayacaklar, sözlü değil her şeyimiz yazılı olacak, ondan sonra gösterelim, 'anlaştık' burada diyelim.''
''KORUMACILIĞI BIRAKACAĞIZ...''
Erdoğan, tarife dışı engellerin ve ihracat kontrol mekanizmalarının makul düzeye indirilmesi durumunda ikili ticarette daha dengeli büyüme yakalanabileceğini belirterek, ''Korumacılığı bırakacağız. Açalım rekabeti, bu hem kaliteyi getirir, hem yarışı getirir'' dedi.
Artık ticarette tekelci mantık olmayacağını dile getiren Erdoğan, ikili ticaretin hak ettiği noktaya ulaşması için iş adamlarının karşılıklı ziyaretlerinin sıklaştırılmaları ve sergi ve fuarlara katılımın artırılmasının teşvik edilmesi gerektiği üzerinde durdu.
Başbakan Erdoğan, ülkeler arasındaki ilişkilerin gözden geçirilmesi, karşılıklı işbirliği ve yatırım imkanlarının belirlenmesi ile geleceğe yönelik projelerin ele alınması bakımından karma ekonomik komisyon toplantılarının ayrı bir önem taşıdığına işaret etti.
Başbakan Erdoğan, 17-18 Aralık 2009 tarihlerinde Ankara'da Karma Ekonomik Komisyon toplantısına ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyacaklarını belirterek, ''Niye bunu 17-18 Aralık'ta Ankara'da yapıyoruz. Gelin bunu Konya'da yapalım. Niye Konya'da yapalım. Çünkü Konya'da ayın 17'sinde Şeb-i Aruz törenleri var. Hem gelen kardeşlerimizin de Şeb-i Aruz'a katılma imkanı olur, gündüz de toplantılar yapılır. İnanıyorum ki İran'dan gelen bütün iş adamlarımız, misafirlerimiz o gün, o akşam, gündüz ticaret, akşam da mevlana ile aynı şekilde buluşurlar. Mevlana ile Şeb-i Aruz'u gerçekleştirir'' diye konuştu.
Ajanslar
Siyaset, 28 Ekim 2009 07:46
Yorumlar (0)