11 Eylül'ün Bilançosu İslam Dünyası İçin Ağır Oldu
Analiz, 11 Eylul 2009 17:4311 Eylül 2001'de ABD'de yaşanan saldırıların etkisi başta Pakistan, Afganistan ve Irak olmak üzere tüm bölgede hissediliyor.
11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi'ne ve Pentagon'a, kimler tarafında yapıldığı hala belli olamayan saldırılarda, resmi rakamlara göre 3261 kişi öldü.
ABD uçaklarını kaçırarak saldırıları gerçekleştiren 19 kişiden 15'i Suudi Arabistan vatandaşıydı. Ancak saldırıdan daha önce ismi fazla bilinmeyen El Kaide örgütü sorumlu tutuldu, saldırılardan sadece 26 gün sonra Afganistan bombalanmaya başlandı, Irak işgal edildi. ABD, ilk altı ay içinde Afganistan'a 22 bin bomba bıraktı.
11 Eylül saldırıları dünyanın kaderini değiştiren yüzyılın provokatif olayı olarak değerlendiriliyor. Çünkü olayın failleri 8 yıl geçmesine rağmen bulunamadı. ABD, bu saldırıları bahane ederek İslam dünyasına saldırılar düzenledi. Afganistan'a girdi, Irak'ı işgal etti. Şimdi de Pakistan'ı zorluyor
Bu yıllar içerisinde İslam dünyası en büyük acıları yaşadı. Bu tarihten sonra Guantanamo denen açık cezaevi dünya tarafından duyulmaya başlandı. Dünyanın heryerinden Müslümanlar bu açık cezaevine, CIA'nın gizli operasyonlarıyla taşındı. Sorgulandılar, saldırıları kabullenmek zorunda bırakıldılar. Sivil bir mahkemeye bile çıkarılmadılar buradaki suçsuz insanlar. Kimileri işkencelerde öldü, kimileri yıllar sonra dışarı çıkarılabildi.
Irak ve Afganistan'daki işgallerde milyonu aşan insan hayatını kaybetti, milyonlarcası da göç etmek zorunda kaldı. Savaş hala bölgede can almaya devam ediyor. İşgaller hala sürüyor. Ve her geçen gün savaş mağduru insan sayısı artıyor.
11 Eylül saldırıları ve Irak savaşı, İslam dünyası ile 'Batı' arasında zaten çok da iyi olmayan ilişkilere ağır darbeler vurdu. Amerikan halkının, ülke içinde en fazla ön yargı ile yaklaştığı kesimin yine Müslümanlar olduğu belirtildi.
Pew Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen bir kamuoyu yoklamasına göre Müslümanlar, Amerika'da Budist, Yahudi, Mormon ya da ateistlerden daha fazla ayrımcılıkla yüz yüze kalıyor. Pew, 11 Eylül saldırılarından sekiz yıl sonra bile hâlâ, İslam'ın diğer dinlerden daha fazla şiddet teşvik ettiğine inanan ABD'lilerin oranının yüzde 38 olduğuna dikkat çekti.
IRAK'TA BİLANÇO
Batı tarafından açıklanan rakamlara göre, İşgalin başlangıcından beri 91 bin 121'den fazla Iraklı sivil öldü. Fakat bu sayıların kesinlikle doğruları yansıtmadığı, zira 2 milyona yakın Iraklı kadının dul kaldığı göz önüne alındığında gerçek sayının çok korkunç boyutta olduğu belirtiliyor.
Şimdiye kadar savaş nedeniyle ülke içinde evlerinden kaçmak zorunda kalan milyonlarca Iraklıdan sadece 195 bin kadarı eski evlerine geri dönebildi. Ancak hala Irak içinde evlerinden ayrılmak zorunda kalmış 2,8 milyon kişi vardı.
Savaş öncesi 500 bin Iraklı yurt dışında yaşıyordu. Ocak 2009 verilerine göreyse, asıl olarak Suriye ve Ürdün'de olmak üzere, yaklaşık 2 milyon Iraklı yurt dışında yaşıyor.
Ölen Amerikan askeri sayısı ise 17 Mart 2009 verilerine göre 4 bin 300'den fazla..
AFGANİSTAN BİLANÇOSU
ABD 11 Eylül'den günler sonra başladığı Afganistan işgali ile Taliban rejimini devirdi ama direniş devam ediyor. NATO'nun desteğine rağmen Karzai hükümeti çoğunluğunu kontrol edemiyor, üstelik yolsuzluk yüzünden halkın desteğini kaybediyor.
Şimdiye kadar NATO saldırılarında 30 binden fazla Afgan hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler Raporu'na göre 2008'de Afganistan'da Amerikan ordusu tarafından 2 bin 118 sivil öldürüldü. Bu sayı 2007'ye göre yüzde 40'lık bir artışı ifade ediyor.
Gözaltılar, kötü muameleler, tecavüz olaylarına hergün bir yenisi ekleniyor. Ancak yine benzer raporların ortaya koyduğu bir başka gerçek ise, söz konusu suçlara karışan hiçbir Amerikan askerinin cezalandırılmadığı yönünde.
İşgalin başladığı 2001 yılından bu yana Afganistan'da 812'si ABD'li 1351 işgalci asker öldürüldü.
SAVAŞIN ABD'YE MALİYETİ: 605 MİLYAR DOLAR
Resmi verilerine göre askeri operasyonların toplam maliyeti, şimdiye kadar 605 milyar dolardan fazla. Savaşa ayrılan resmi bütçeyse şimdiye kadar 657 milyar dolar.
Kongre Bütçe Bürosu, Ağustos 2008'de savaşın gelecek on yıldaki ek maliyetinin 440 milyar ila 865 milyar doları bulabileceği tahminini yaptı.
Ekonomist Linda Bilmes ve Joseph Stiglitz, savaşın devam eden askeri operasyonlar, artan borç, faiz ödemeleri ve devam eden sağlık sigortası ve gaziler için danışmanlık hizmetlerinin maliyetleri toplandığında en az 3 trilyon dolar olacağını hesapladı.
Dünyabülteni
Analiz, 11 Eylul 2009 17:43
Yorumlar (0)