ABD'li Silah Tüccarları Ermeni Tasarısı İçin Lobi Yapıyor
Analiz, 15 Haziran 2009 06:21ABD'li silah tüccarları silah ticareti için Ermeni yasa tasarısının geçmemesi için lobi yaptı.
Uluslararası AP ajansının haberine göre, biri İngiliz, 4'ü Amerikalı 5 silah üreticisi şirket Ermeni tasarısının geçmemesi için ABD Kongresi'nde lobi yaptı. Enerji şirketi Chevron da bu şirketlere destek verdi
Biri İngiliz dördü Amerikalı beş silah üreticisi şirketin ticari ve ulusal çıkarları için ABD Kongresi'ndeki Ermeni 'soykırım' tasarısına karşı Türkiye lehine lobi yaptığı ileri sürüldü. Amerikan haber ajansı Associated Press (AP) de yer alan Stephen Singer imzalı haberde, bu firmalar şöyle sıralandı: İngilizlerin dev savunma sanayi şirketi BAE Systems, Amerikan Goodrich Corp., Norşop Grumman Corp., Rayşeon CO., United Technologies Corp. Haberde, beş silah üreticisine dev enerji şirketi Chevron Corp'un da destek verdiği, bu şirketlerin Ermeni 'soykırım' tasarısına karşı gizlice lobi yaptığı ileri sürüldü.
GİZLİ DESTEK
Şirketlerin, Ermeni tasarısına karşı olmak da dahil iklim değişikliği, vergilerin indirilmesi, hibrid teknolojiler, teknolojik araştırmalar için Kongrede yürüttükleri lobi faaliyetleri için bu yılın ilk üç ayında 14 milyon dolar harcadıkları belirtildi. Haberde, şirketlerin bu lobi faaliyetlerini kamuoyundan gizledikleri de vurgulandı. Ermeni Ulusal Enstitüsü Başkanı Rouben Adalian, "Kamuoyu önünde tasarıya karşı açıkça pozisyon almaya çekiniyorlar" diye konuştu. Türkiye'ye Sikorsky helikopterleri satan United Technologies, bu konuda lobi yaptığını doğruladı. Şirket yaptığı resmi açıklamada, Ermeni tasarısına karşı oy vermeleri için Amerika Temsilciler Meclisi'nde milletvekillerini bilgilendirdiklerini ve ABD ' n i n ulusal çıkarları ve uluslararası ticaretin gereklerine göre hareket etmeleri için vekilleri bilgilendirdiklerini dile getirdi. Norşrop'un Türkiye ile 3 milyar dolarlık savaş jeti anlaşması bulunuyor. Goodrich'in Türkiye'deki uçakları modernize etme anlaşması, BAE'nın ise Türk Silahlı Kuvvetleri'ne zırhlı araç ve silah sağlamayla ilgili anlaşması bulunuyor.
ABD'NİN ULUSAL ÇIKARI
Rayşeon'un ise Türkiye'yle 34 milyon dolarlık füze savunma sistemi anlaşması var. Enerji şirketi Chevron'un ise yaptığı açıklamada, Türkiye ile petrol arama ve boru hatları konusunda görüştüklerini bu konuda Türkiye'yi yatırım yapılacak bölgelerden biri olarak gördüklerini, bu yüzden tasarıya karşı mücadele verdiklerini belirtti.
ŞİRKETLERİN LOBİYE YATIRDIKLARI PARA
Haberde her şirketin kongrede lobi için ne kadar para harcadığı bilgisi de verildi:
Chevron: 6.8 milyon dolar
Norşrop: 2.6 milyon dolar
United Technologies: 1.9 mimlyon dolar
Rayşeon: 1.4 milyon dolar
BAE: 1.1 milyon dolar
Goodrich: 542 bin 195 dolar
Türkiye ile iş yapıyorlar
Türkiye'nin Ermeni tezini destekleyen şirketlerin Türkiye iş bağlantıları şöyle:
BAE Systems: Savaş uçağı F-135 projesinde Türkiye ile dolaylı ortaklığı var. Türkiye'ye 50 F-16'nın kendini koruma sistemi geliştirilmesi ve üretimini hedefleyen SPEWPS-2 projesinin ASELSAN ve MIKES şirketleriyle birlikte alt mühendisliğini de yükleniyor. TSK'nın "Barış Kartalı" projesi kapsamında aldığı 4 AWACS (Havada Erken İhbar ve Uyarı) uçağının "radar entegrasyon" işini üstlendi. Ancak taahhüdünü yerine getiremeyince sözleşmesi iptal edildi. Şirket, ŞY'nin apronda deve keserek iade ettiği, RJ-100 tipi yolcu uçaklarının da üreticisi.
Norşrop Grumman Corp: Türk Hava Kuvvetleri'nin, C-130 uçakları için navigasyon sistemleri işini üstlendi. Barış Kartalı projesinin radar sistemlerini de yapıyor.
United Technologies Corp: F-135 savaş uçaklarının parçalarının üretimi konusunda Türkiye'de ortaklığı var. Chevron: ABD'nin petrol ve doğalgaz devi. Türkiye'de bir dönem Karadeniz'de petrol aramak için nabız yokladı. Chevron ile Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi (TPAO) işbirliği için görüşmelerde bulundu. TPAO yetkilileri, görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "Olumlu sonuç almak istiyoruz" dedi.
Kaynak: Sabah
Analiz, 15 Haziran 2009 06:21
Yorumlar (0)