Zirvede Karabağ Uzlaşısı
Siyaset, 22 Mayıs 2009 03:26Başbakan Erdoğan'ın Azerbaycan ziyaretinde "Karabağ çözülmeden, sınır açılmaz" sözüyle verdiği güvencenin arkasından Milli Güvenlik Kurulu telkini çıktı.
Türkiye ile Ermenistan arasında önkoşulsuz 'sınırların açılması' konusunda adımların atıldığı bir dönemde Başbakan Erdoğan'ın Azerbaycan'a resmi ziyarette bulunarak "Karabağ sorunu çözülmeden, sınırlar açılmaz" sözleriyle Bakü'ye güvence vermesi, "Ermenistan'la atılan tüm adımları sildi" şeklinde yorumlara neden oldu. Ancak 13 Mayıs tarihli ziyarette bu sözleri söylemesinin perde arkasından Bakü'ye gitmeden önce katıldığı Milli Güvenlik Kurulu toplantısında generallerin ortaya koyduğu net tavır çıktı. SABAH'ın edindiği bilgilere göre 28 Nisan 2009 tarihinde yapılan MGK toplantısında Erdoğan'a "Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreci ileri götürmek istiyoruz. Ancak Azerbaycan'ı kaybedemeyiz. Görüş ayrılıkları olabilir ama Türkiye için Azerbaycan'dan vazgeçme gibi bir kavram söz konusu değildir" denildi.
'5 YILDA ÇÖZÜLMEZ'
Bu mesajı Azerbaycan tarafına vermek ise 13 Mayıs'ta yaptığı Bakü ziyaretiyle Erdoğan'a düştü. MGK'da alınan kararı Erdoğan Azeri Parlamentosu'nda yaptığı açıklamayla net olarak çizdi. Öte yandan SABAH'ın Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgilere göre de, Türk hükümeti Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'dan çekilmesinin en iyimser tahminle 5 yıl içinde gerçekleşebileceğini düşünüyor. Minsk grubunda çözüm arayışlarının hızlanması ve AB'nin bölgeyi Avrupa ile Asya bağlantısında önemli bir köprü olarak görmeye başlamasına karşın, Kafkaslarda istikrarın kısa sürede sağlanması beklenmiyor.
GÜÇLENDİRME KARARI
Ancak Karabağ sorununun çözüm sürecini hızlandırmak amacıyla sınırların açılması süreci ile etkileşiminin yadsınamayacağı görüşünün gündemde tutulması da Ankara tarafından benimsenen bir politika. Türkiye'nin Kafkaslar'da sorunların birbirleri ile etkileşim halinde olan bir bütünlük içince bakışı Prag zirvesinde de ilgili tüm taraflara aktarıldı. Türk hükümetinin bu aşamada Asya ve Avrupa arasında köprü görevi gören Kafkaslar'ın güçlendirilmesini ilke olarak benimsediği de öğrenildi. Bu çerçevede Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun (KİİP) kurumsallaştırılması için çalışmalara hız verildi. KİİP'in, teknikerler düzeyinde 4'ncü toplantısı geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yapıldı. Öte yandan Başbakan partisinin öncekigünkü grup toplantısında Türkiye'ye gelen Azeri parlamenterlerin Türkiye'de derin bağlantıları bulunduğunu savundu.
Sabah
Siyaset, 22 Mayıs 2009 03:26
Yorumlar (0)