Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu Sona Erdi
Gündem, 07 Nisan 2009 20:09İstanbul'da düzenlenen Türkiye ve İspanya hükümetlerinin öncülük ettiği Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı girişimi İkinci Yıllık Forumu sona erdi. İlki İspanya'nın Madrid kentinde yapılan toplantıların üçüncüsü önümüzdeki sene Brezilya'da gerçekleştirilecek.
İki günlük forum, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ve Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi ve Portekiz eski Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio'nun düzenlediği basın toplantısıyla sona buldu. Babacan, burada yaptığı konuşmada bu forumla uluslararası kamuoyunun ittifaka duyduğu güvenin teyit edildiğini söyledi. Babacan, Üçüncü Forum'un ise Brezilya'da düzenleneceğini açıkladı.
Konuşmasının başında forumun büyük ilgi çekmiş olmasından memnun olduğunu ifade eden Ali Babacan, forumun bin 500 katılımcı, bin 200 gazeteci tarafından takip edildiğini vurguladı. Babacan foruma devlet ve hükümet başkanları, dışişleri bakanları, kanaat önderleri, dini liderler ve uluslararası organizasyonların temsilcilerinin katıldığına dikkat çekti. Babacan forum kapsamında 5 genel oturum 12 çalıştay 12 kahvaltılı oturum düzenlendiğini ve kapsamlı görüş alışverişinde bulunulduğunu aktardı. Uluslararası kamuoyunun foruma ilgisinin oldukça yoğun olduğunu dile getiren Ali Babacan, "Bu Medeniyetler İttifakı Forumu'nun amacına ulaştığını göstermektedir. Medeniyetler İttifakı 84 ülke ve 17 bölgesel kuruluşu içeren kapsamlı bir kuruluştur." dedi.
-İTTİFAKIN EN TEMEL HEDEFİ...-
Medeniyetler İttifakı fikrinin ortaya atılmasından sonra çoksayıda kuluşun ittifak içinde yer alacağını açıklamasına sevindiğini ifade eden Ali Babacan, "İttifakın en temel hedefinin kutuplaşma ve ayrışmaları, diyalog ve işbirliği ile sonlandırmak" olduğunu kaydetti. Dışişleri Bakanı Babacan, ittifaka olan ilginin de insanların işbirliği istediğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
"Kutuplaşma ve ayrışma 20. yüzyılın mirasıdır" diyen Ali Babacan, külltürel farklılıklara, bireysel tercihlere ve toplumsal irdalere saygı gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Babacan, "Bu forumla uluslararası kamuoyunun ittifaka duyduğu güven teyit edilmiştir." diye konuştu.
Forumda bölgesel işbirliği projelerine hız verilmesinin de benimsendiğini kaydeden Babacan, bu konuda basına da görev düşmekte olduğunu aktardı. "Basın ve ifade özgürlüğünü haklı göstermek, nesnel bir yaklaşım benimsenmesine katkı sağlayacaktır." şeklinde konuşan Babacan, son olarak ise üçüncü forumun Brezilya'da düzenleneceğini kaydetti.
-MEDENİYETLER İTTİFAKI 21. YÜZYIL DİPLOMASİSİNİN İLK ÖRNEĞİ-
Babacan'ın ardından konuşan İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ise konuşmasının başında forumdan övgüyle bahsetti. İlk forumu kendilerinin düzenlediğini hatırlatan İspanyol bakan, "Madrid daha iyiydi diyebilirdim; ama bu gerçeği bertaraf etmek olur" dedi.
Babacan gibi katılımcıların yoğunluğuna dikkat çeken Moratinos, bunun forumun ne kadar kaliteli olduğunu yansıttığını kaydetti. Moratinos, forumla birlikte uluslararası ilişkilerde yeni bir havanın yaklanmış olabileceğini söyleyebileceklerini dile getirdi. İspanya Dışişleri Bakanı, ittifakın neden önemli olduğu konusunda ise "Çünkü NATO'nun yeni Genel Sekreteri forumda hitap etme fırsatı buldu" dedi.
21. yüzyıl diplomasisinin yeniden şekillenmekte olduğunu ifade eden Moratinos, Medeniyetler İttifakı'nın da bunun ilk örneği olduğunu kaydetti. İttifakın, modern, akıllı ve sorunları çözmeye hazır olduğunu ifade eden İspanyol Bakan, "Medeniyetler diyalogu medeniyetler ittifakına dönüşüyor" diye konuştu. Medeniyetler İttifakı'nda sorunları çözmeye yönelik bir yaklaşım olduğunu kaydeden Moratinos, ittifakın her olayda çözüme odaklandığının altını çizdi. Medeniyyetler İttifakı kapsamında yerel yönetimlerle de çalışmak istediklerini kaydeden Moratinos, Barselona şehri Belediye Başkanı'nın da foruma katılmış olduğunu hatırlattı. Moratinos, üçüncü forumu da dört gözle beklediklerini dile getirdi.
İspanya Dışişleri Bakanı'nın ardından da Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi, Portekiz eski Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio söz aldı. Sampaio, konuşmasında forumun sonuçlarına ilişkin bir değerlendirmede bulundu. Sampaio, forumda alınan kararlar çerçevesinde başlatılacak yeni girişimleri şu şekilde açıkladı: "1 - Medeniyetler İttifakı için Global Gençlik Hareketi, 2 - Diyalog Kafe, 3 - Köprüleri Yeniden Kur, Güveni Yeniden İnşa Et, 4 - İttifak Burs Programı, 5 - Plural + (gençlik film festivali), 6 - İttifak tarafından hazırlanacak Çok Kültürlü Dünyada İş Yapmak - Zorlukları ve Fırsatları, 7 - Dünyada Medya Eğitim Politikaları'nın hazırlanması, 8 - Hızlı Tepki Veren Medya Ağı kurulması, 9 - İttifak Araştırma Ağı, 10 - Dinler ve İnançlar hakkında bir eğitim programının başlatılması"
Cihan
Gündem, 07 Nisan 2009 20:09
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!