İsrailli Ekonomist: Boykotlar Acıtmaya Başladı!
Siyaset, 02 Mart 2009 17:19İsrail`e karşı uygulanan boykot, ülke ekonomisinde ciddi sorunlar doğururken, iç politik söylemleri de etkiliyor.
İsrail gazetesi Haaretz`de Shir Hever imzasıyla yayımlanan habere göre, İsrail ordusunun Gazze`ye karşı başlattığı ambargonun ardından artan protestolarla başlayan boykot, ülkedeki politik söylemi de etkilemeye başladı.
Haberde, özellikle ekonomi çevrelerinin ardarda askeri operasyonlara karşı seslerini yükseltmeye başladığı belirtildi. İsrail operasyonlarının ahlaki taraflarını fazla dile getirmemelerine rağmen, İsrailli işadamları ve ihracatçılar, protestoların meydana getirdiği ekonomik sıkıntılar konusunu daha sık ifade etmeye başladı.
Bu trende örnek olarak İsrail`de yayımlanan şe Marker dergisindeki dört ayrı yazıya dikkat çekildi:
- 2 Şubat`ta, İsrail`in teknoloji şirketlerine karşı her gün artan boykota dikkat çeken Guy Grimland, birçok İsrail şirketinin Amerikan ve Avrupalı firmalardan kendileriyle "ahlaki nedenlerden dolayı iş yapamayacaklarını" açıklayan mektuplar aldığını yazdı.
- 3 Şubat`ta İsrail`in en önemli ekonomi muhabirlerinden biri olan Nehemia Strassler, İsrail Endüstri, Ticaret ve İş bakanı Eli Yishai`nin "İsrail`e düşen her roket için Gazze`de 100 ev i yıkmalıyız" sözlerini sert ifadelerle eleştirdi. Strassler, saldırıların "tüketicilerin, işadamlarının ve potansiyel yatırımcıların tavırlarını değiştirdiğini" söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:
"Avrupalı tüketiciler İsrail boykotuna aktif olarak katılıyor. Aydınlar bize karşı ekonomik savaş çağrıları yapıyor, resmi boykot uygulamaları için bastırıyor. Şirketlerin yönetim kurulu toplantılarında İsrail`le ticari ilişkilerin kesilmesi için sesler giderek yükseliyor. Şimdiye kadar birçok ülke bizimle ekonomik ilişkilerini kesti, bazıları bu boykotu diplomasi alanında da uygulamaya başladı. Konuştuğum İsrailli ihracatçılar birçok ülkenin de mallarına "gizli" boykot uyguladığını savunuyor."
- Shuki Sadeh, 6 Şubat`ta yayımlanan yazısında, boykota dahil olan yeni şirketlerin isimlerinden bahsetti, bazı firmaların iş yapmak için İsrail şirketlerinden Gazze saldırılarını kınayan bir belge imzalamaları talebinde bulunduğunu yazdı. Sadeh, yazısında bazı İsrailli işadamlarının hükümetten boykota müdahale etmesini isteyen sözlerine de yer verdi.
- 11 Şubat`ta yayımlanan Ora Koren imzalı haberde ise, yurt dışındaki İsraille bağlantılı firmaların bu bağlarını gizlemek için yoğun çaba gösterdiği ve böylece yerel aktivistler tarafından hazırlanan boykot listelerine girmemeye çalıştıkları öne sürüldü.
Haaretz gazetesinde yer alan haberde, bazı İsrail şirketlerinin boykottan zarar görmemek için merkezlerini başka ülkelere taşıyabileceği görüşü de dile getirildi.
Dünyabülteni
Siyaset, 02 Mart 2009 17:19
Yorumlar (0)