Azerbaycan tarihinde kara bir sayfa oluşturan “26 Şubat Hocalı Katliamı’ nın” yıldönümü yaklaşıyor. Takvimler 1992 yılının 25 Şubat’ ını gösterirken, yüzlerce kadın-erkek-çocuk-ihtiyar başlarına geleceklerden habersizdi… Azerbaycan’ ın Türkiye Büyükelçisi Zakir Haşimov, günün anlam ve önemini PALHABER’ e anlattı.
“Hocalı katliamı, tarihimizin en acı sayfalarından biridir. 20. yüzyılın sonunda sivil halka karşı işlenen bir insanlık ayıbı, cinayettir. 25 Şubat’ı 26’ sına bağlayan gece 1992’ de Ermeni terör çeteleri, Sovyetler Birliği silahlı kuvvetlerinin Hankendi’ de bulunan 366. alayının desteğiyle Azerbaycan’ ın Hocalı kentine saldırdılar. O zaman kentte 2 bin 500 sivil yaşıyordu. Ağır top ve roketlerle Hocalı’da yapılan gaddar saldırı sonucunda 613 kişi katledildi. Bunların 63’ü çocuk, 106’sı kadın, 70’i ihtiyardı. Hocalı’daki katliam sırasında 8 aile öldürüldü, 25 çocuk öksüz kaldı, 130 çocuk velilerinden birini kaybetti, 487 kişi; bunların 76’sı çocuk yaralandı. Bin 275 kişi rehin alındı, 150 kişinin kaderi daha belli değil. Hocalı Şehri haritadan silindi. Bu katliam Ermenistan-Azerbaycan Yukarı Karabağ çatışmalarının en kanlı sayfalarındandır. 26 Şubat’ta Hocalı faciasının 17. senesi oluyor. Bu soykırımın fotoğrafları, hem de canlı tanıkları var, hem de kamera görüntüsünü bulabiliriz”.
Ermeniler, 1915 yılında yaşananları ‘sözde’ soykırım olarak dünyaya kabul ettirmeye çalışıyor ancak asıl soykırım; kendilerinin 1992’ de Hocalı’ da gerçekleştirdiği katliam!... İşte Azerbaycan’ ın Türkiye Büyükelçisi Zakir Haşimov’ un bu konuyla ilgili söyledikleri…
“Ermeniler bundan 94 sene önce yaşanan olayları soykırım diye lanse ediyor, ama Ermeni lobisinin baskıları ile bir çok ülkenin parlamentoları1915’ te yaşanan olayları soykırım şeklinde kabul etmişti. Hiçbir tarihi kaynak olmadan, hiçbir doküman olmadan bunu bir soykırım olarak lanse ediyorlar. Ama 17 sene önce Hocalı’da olan tam soykırım bu. Onun bir videosunu, belgelerini, dokümanını görmek yeterlidir. “
Hocalı katliamının 17. yılı geride kalırken bu sene düzenlenecek anma etkinlikleri nelerden oluşacak? Büyükelçi Zakir Haşimov, bu konuyla ilgili de şunları söyledi.
“Facianın üzerinden 17 sene geçti. Türkiye’de Keçiören Belediye Başkanlığı bunu soykırım olarak kabul etmiş, Adana Büyükşehir Belediyesi bunu soykırım olarak kabul etmiştir. Ayrıca her sene olduğu gibi bu sene de parlamentoda, TBMM’de 25 ve 26 Şubat’ta Türkiye milletvekilleri bu konuyu gündeme getirecekler, bu konuyu konuşacaklar. Azerbaycan Büyükelçiliği de Haydar Aliyev Vakfı’yla beraber bir dizi etkinlik düzenleyecek Türkiye’de. Mesela, 26 Şubat’ta saat 11.00’ de Ankara Keçiören Belediyesinde Hocalı katliamı kurbanlarının hatırasına dikilmiş anıt var ve onun önüne çelenk konulacak, orada ölenlerin ruhları yad olacak, dualar okunacak, konuşmalar yapılacak. Sonra saat 14.00’ de aynı gün Gazi Üniversitesi’yle beraber üniversitenin Mimar Kemaleddin salonunda “Sözün Bittiği Yer” adlı büyük bir anma töreni yapılacak. Bu törende Azerbaycan’ dan gelen misafirlerimiz olacak, Haydar Aliyev Vakfı’nın temsilcisi olarak milletvekillerimiz gelecek. Türkiye’de yaşayan Azeriler, Türkiye’deki öğrencilerimiz, onun dışında , Türkiye’nin parlamento üyeleri, Türkiye’nin bakanları ve üst düzey insanlar orada toplanacak. Orada bir anma konuşması olacak. Ondan sonra Hocalı ile ilgili film gösterilecek. Bu, belgesel bir filmdir ve Hocalı’nın bütün dehşetleri orada gösterilecek. Onun dışında Azerbaycan büyükelçiliği Haydar Aliyev Vakfı ile beraber Hocalı ve onun dehşetleri olarak bir broşür yaptırmış ve onlar dağıtılacak, kitap verilecek ve sergi açılacak. Törenler yalnız Ankara’da değil, diğer şehirlerde de olacak. Azerilerin yaşadığı şehirlerde, Azeri diasporaları olan yerlerde, mesela 22 Şubat’ta Adana’da Hocalı soykırımıyla ilgili büyük tören yapılacak. Ben şahsen gidip orada konuşacağım. Bunun dışında bizim öğrencilerimiz bütün şehirlerde anma geceleri yapıyor, biz de Azerbaycan Büyükelçiliği olarak oralara CD’ler, fotolar, broşürler, resimler ve başka gereken malzemelerle yardım ediyoruz”.
PALHABER
Siyaset, 20 Şubat 2009 09:43