Mugniye Suikasti, Yediot Ahranot Ve İstihbarat Oyunları
Siyaset, 12 Şubat 2009 17:40Hizbullah'ın askeri şefi Mugniye'ye suikastin arkasında tam bir istihbarat savaşı yaşanıyor.
Hizbullah'ın önde gelen askeri komutanlarından İmad Mugniye, 13 Şubat 2008 tarihinde Suriye'nin başkenti Şam'da aracına konulan patlayıcının infilak etmesi sonucu öldürüldü. Olayın üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen Hizbullah yönetimi ile Şam yönetiminin arasının kötüleştiğine dair herhangi bir izlenim oluşmadı. Hatta Şam yönetimi, şüpheleri giderme noktasında Hizbullah'a karşı daha bir şeffaf davranmak zorunda kaldı. Bu noktada Filistinliler başta olmak üzere birtakım kaynaklardan yararlandığı ve önde gelen bazı Arap ülkelerinin istihbarat servisleriyle ortak hareket ettiği kanaati yaygın ve bu konuda birtakım bilgilere ulaşılmış! Ancak asıl amacın Hizbullah'ın sınırları içerisinde İsrail'e yanıt verebileceği ülke sayısını düşürme amacına dönük olduğu kuvvetli ihtimaldir. Furkan Torlak / Dünya Bülteni
Suikast sonrası İsrail yönetimi, sessiz kalmayı yeğledi. Böylece Tel Aviv, Suriye yönetimini zan altında bırakacak ve Hizbullah ile Şam yönetimi arasında soğukluk oluşturacak bir politika izlemiş oluyordu.
Ancak Hizbullah, suikasttan İsrail'i sorumlu tuttu ve birtakım Arap ülkelerinin de bu suikastta parmağı olduğunu belirtti. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail'in bu suikastının karşılıksız kalmayacağı sözünü verdi.
YEDİOT AHRONOT GAZETESİ DEVREDE
Bu noktada İsrail medyası devreye girdi ve suikastın arka planına dair CIA ve Lübnan istihbaratına dayandığını belirttiği bir habere imza attı. Arap basınına da yansıtılan haber, Dünya Bülteni'nin de yayınladığı üzere birtakım önemli iddialar içeriyordu.
Ancak haberin içerisinde "bilgi" nitelikli olan ve kanıtlanması mümkün olmayan şu unsurlar göze çarpıyordu:
1- CIA, İmad Mugniye'ye Irak'ta yakaladığı Hizbullah militanı Musa Dakduk aracılığıyla ulaştı.
2- Mossad, operasyonu tek başına yürüttü.
3- Mossad, Mugniye'nin şoförünü elde etmişti.
a) Musa Dakduk bağlantısı:
Yediot Ahranot'un haberinde yer verilen Musa Dakduk adlı Hizbullah militanının Irak'ta yakalandığı daha önce ajanslara yansımış, Amerikalı askeri yetkililer Bağdat'ta bu konuyla ilgili bir açıklama yapmışlardı.
Geçen yıl CNNTÜRK muhabiri olarak Lübnan'da bulunduğum ve "Lübnan'da Fırtına Öncesi Sessizik" adlı haber dizisini hazırladığım süre zarfında bölgedeki kaynaklarla Musa Dakduk olayını konuşma fırsatı bulmuştum.
Edindiğim bilgilere göre Musa Dakduk, Hizbullah'ın Irak'a gönderdiği militanlardan biriydi ve "bomba uzmanı" olarak biliniyordu. Amerikalı yetkililer, işkence ile konuşturdukları bir Şii militan yoluyla kendisine ulaşmışlardı.
Dakduk, Hizbullah'ın üst düzey yetkilisi değildi. Ayrıca işkence ile konuşturulmuş olması "şüpheli" birinin kendisi zaten sabit bir yerde bulunmayan Muğniye'ye ulaştıracak "sabit" bilgiler vermesi mümkün gözükmemekteydi.
Nitekim Yediot Ahranot gazetesinin haberine bakıldığında Dakduk'un ne gibi bir bilgi verdiği de anlaşılmamaktadır. Bu da Dakduk ismine sadece habere gerçekçilik katması için verilmiş olduğu ihtimalini güçlendirmektedir.
b) Mossad, operasyonu tek başına mı yürüttü?
Haberde dikkat çeken ikinci unsur, İsrail istihbarat servisi Mossad'ın Mugniye operasyonu tek başına yürüttüğüne dair iddiadır. Oysa bu bizzat haberin içerisinde yer alan ve Mugniye'nin şoförünün suikastta kullanıldığına dair bir iddiayı içeren bilgiyle çelişmektedir.
Suriye ve Hizbullah kaynaklarına göre Mossad böyle bir operasyonu tek başına yönetebilecek yeteneğe sahip değil!
Burada merak uyandıran husus, Yediot Ahranot'un neden bazı Arap ülkelerinin bu operasyondan sorumlu tutulmasını engellemek için Mossad'ın operasyonu tek başına yaptığına dair bir vurguya ihtiyaç duyduğudur.
Nitekim İsrail, genel olarak "ılımlı" Arap ülkeleri ile "radikal" Arap ülkelerinin arasını açmaya dönük bir strateji izlemektedir. Oysa Yediot Ahranot, bu haberde söz konusu ayrılığı körükleyecek bir tonu, habere yansıtmaktan ısrarla kaçınmaktadır?
Burada elbette Mossad'ın operasyonel yeteneğinin ne kadar üstün olduğuna dair bir atıf bulunmaktadır. Öte yandan müttefiklerin deşifre edilmesi söz konusu ülkelerin de zarar görmesini sağlayacağından işbirliğinin devamı açısından bu vurgu önemlidir.
c) Mossad, Mugniye'nin şoförünü elde etti mi?
Yediot Ahranot gazetesi Mossad'ın bu operasyonda Mugniye'nin şoförünü kullandığını belirtmektedir. Şüpheli ve dikkatli olan Mugniye, eğer şoförü arabanın yanında olmasa araca binmezmiş. Ancak haberin içerisinde Mugniye'nin arabayı o gün tek başına sürdüğü de belirtilmektedir.
Bu noktada Mugniye'nin şoförü rivayetinin inandırıcı olabilmesi için Mugniye'nin tek bir şoförü olması gerekmektedir. Ayrıca şoförün ailesinin olay sonrası Güney Lübnan'da bulunmadığına dair rivayet de –doğru olması durumunda bile- tek bir delalete sahip olay değildir.
Haberde Mugniye'nin şoförüne yer verilmesi ve o günkü ziyaretten birkaç tarafın haberdar olduğuna dair bilgi, Hizbullah'ın hem kendi içerisinde hem de İran ve Suriye'yle ilişkilerde güvenlik sorunu yaşadığına dönük bir fotoğraf çizmektedir. Bu ise İsrail'in ilk sessizliğinin devamını niteliğinde olup müttefikler arasında "güvensizlik" yaratma politikasının sürdürülmesi anlamını taşımaktadır.
Siyaset, 12 Şubat 2009 17:40
Yorumlar (0)