Somali′de Yaklaşan İç Savaşın Ayak Sesleri
Siyaset, 04 Şubat 2009 00:01Somali′de Etiyopya′ya karşı savaşan İslami grup, işgalin sonlarına doğru parçalandı, şimdi de birbirine karşı...
Somali de, İslam Dünyası′nın işgal altındaki sorunlu bölgesi durumundan, iç savaş yaşayan sorunlu bölgesine geçmek üzere.. Uzmanlar, Somali′nin yeni devlet başkanı Şeyh Şerif Şeyh Ahmed′le ülkedeki İslami hareketler (İslami Mahkemeler Birliği, Genç Mücahitler hareketi vs..) arasındaki ayrışmanın, aynen Irak′taki Uyanış Meclisleri′ne benzer bir ABD senaryosu ile karşı karşıya getirilebileceği endişelerini dile getiriyor. Dunyabulteni
Şeyh Şerif′le Somalili İslami gruplar arasındaki anlaşmazlığın temeli, komşu Etyopya ile ilişkiler ve Etyopya′yla işbirliği yapan geçici hükümetle ilişki içerisindeki Somalili gruplara dayanıyor.
Geçtiğimiz cumartesi günü başkan seçilmesinin ardından yapılan yemin töreni sırasında, yeni Somali lideri Şeyh Şerif, Somali halkını temsil edecek bir hükümet kuracağını ve içinde Etyopya′nın da bulunduğu Afrika′da komşu ülkelerle barışçı ilişkiler kurulacağı yönünde söz vermişti.
SOMALİ′DE HÜKÜMETİ DESTEKLEYEN GRUPLAR
Şu ana kadar yeni Somali hükümetine dört grup destek vermiş bulunuyor. Bunlar, Abdülkadir Ali Ömer liderliğindeki İslami Mahkemeler Birliği-İçeri, Şeyh Osman Ahmet İbrahim liderliğindeki Islah hareketi (Müslüman Kardeşler), İslami Tecemmu Hareketi (İhvan yönelimli ve yeni Somali Başkanı′nın üyesi olduğu hareket), Ehli Sünnet ve′l Cemaat adlı sufi örgüt. Bunlara sivil toplum içerisindeki çeşitli cemaat ve kuruluşlarla kabile liderlerini de eklemek gerekiyor.
İslami Mahkemeler Birliği- İçeri: İslami Mahkemeler Birliği′nin bu kanadı, yeni Somali başbakanına olan desteğini ilan etti ve kurulacak olan hükümeti destekleyeceğini vurguladı.
Mahkemeler Birliği sözcüsü Şeyh Abdürrahim İsa Aduvv ise düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: "Hedefimiz, İslam şeriatının tatbikidir. Bu hedef de Şeyh Şerif Şeyh Ahmet döneminde gerçekleşecektir.
Abdürrahim, yeni başkandan Etyopya işgal güçlerini ülkeden çıkarılmasına büyük katkıda bulunmuş direniş güçlerinden oluşturulacak yeni bir ordunun kurulmasını ve diğer konularda verdiği sözlerini yerine getirmesini istedi.
Öte yandan İslami Mahkemeler Birliği Başkanı Abdülkadir Ali Ömer, yeni başkanı desteklediklerini belirterek Somalililerin bu çok değerli fırsatı mutlaka değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı.
Gözlemciler İslami Mahkemeler Birliği-İçeri kanadının başkanının sahip olduğu büyük halk desteği nedeniyle yeni başkana destek vermesinin Şeyh Şerif′e büyük bir ivme kazandıracağını belirterek, halkın bu hareketi İslami Mahkemeler Birliği′nin özü olarak gördüklerini kaydetti. İçerdeki İslami Mahkemeler Birliği′nin şu anki yapısının 2006 yılında Etyopya′nın, başkent Mogadişu′yu işgalinden önce başkente hakim olan hareket liderlerini kapsadığı belirtiliyor. Buna ilaveten, söz konusu hareket, Mogadişu′daki birçok polis karakoluna ve Cevher ve Beldvin gibi birçok stratejik kente hakim durumda.
Etyopya işgal güçlerinin Somali′de bulunduğu süre zarfında içerdeki İslami Mahkemeler Birliği′nin Şeyn Şerif′e karşı tutumu belli değildi. Ancak işgalin çekilişinden sonra ateşkes ilan ederek ve Mogadişu′da konuşlanmış bulunan Afrika güçleriyle görüşmelere girerek onu desteklemeye başladıklarını gösterdiler. İslami Mahkemeler Birliği, ilk kez 2007 yılında Etyopya′yla işbirliği içerisindeki geçici hükümete karşı silahlı mücadele başlatmıştı.
Bu olayın ardından İslami Mahkemeler Birliği, içeri ve dışarı olmak üzere ikiyi bölünmüştü. Şeyh Şerif′in başkanlığını, Abdülkadir Ali Ömer′in ise başkan yardımcılığını yaptığı ve Cibuti tarafından desteklenen grup, bölünmenin ardından en güçlü kanadı temsil ediyor çünkü en büyük silahlı gruplar bu hareket içerisinde bulunuyor.
Birliğin dış kanadı ise Eritre tarafından destekleniyor ve buna Şeyh Tahir Uveys, liderlik ediyor. Bu hareket, Şeyh Şerif′in liderliğini yaptığı içerdeki Mahkemeler Birliği′nin geçici hükümetle Etyopya Birliklerinin çekilmesi ve yeni bir hükümet kurulması yönünde yaptığı Cibuti Anlaşması′nı tanımadığını açıkladı.
İslami Islahat Hareketi: (Müslüman Kardeşler): Şeyh Şerif′in başkanlığını kutladı ve Somali halkını onu desteklemeye çağırdı. Şeyh Osman İbrahim′in liderliğini yaptığı hareket yayınladığı bildiride yeni başkanı, İslam şeriatının tatbiki konusunda vaatlerini uygulamaya çağırdı. Açıklamada ayrıca bütün silahlı grupları Somali halkını kurtarmak için yeni başkanı desteklemeye ve şeriatın tatbikiyle yapılacak mücadelenin meyvelerini toplama çağrısında bulundu.
İslami Birlik Hareketi (İhvan yönelimli): Yeni başkanın üyesi olduğu grup. 2003 ve 2004 yıllarında İslami Mahkemeler Birliği′nin kuruluşuna büyük katkıları oldu. Geçtiğimiz ayın ortalarında yaptığı bir açıklamayla Etyopya birliklerinin çekilmesinin ardından bütün direniş gruplarına silah bırakma ve kapsamlı barış görüşmelerinde bulunma çağrısı yaptı.
Ehli Sünnet ve′Cemaat (Sufi hareket): Şeyh Şerif′e olan desteğini ilan etti. Abdürrezzak el-Ezheri adlı sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada "Yeni başkanı selamlıyor, onu İslam şeriatını tatbike çağırıyor, onu güçlü bir şekilde destekliyoruz.." denildi
MUHALİFLER
Yeni başkana muhalif olan gruplar ise şunlar: Genç Mücahitler Hareketi, İslami Mahkemeler Birliği (Esmera Kanadı), Kesmayo Şehri Yönetimi. Bu gruplar, yeni seçilen başkana karşı silahlı mücadele yapacaklarını duyurdular.
İslami Mahkemeler Birliği-Dışarı (Esmera Kanadı) : Hareketin lideri Şeyh Hasan Tahir Uveys, Şeyh Şerif′in liderliğini yaptığı hareketle ilgili olarak "Cibuti′den çıkacak karar bizi ilgilendirmiyor, yönetimin ayakları havada. Herhangi bir şekilde yere basmış değil." açıklamısını yaptı.
Hareketin lideri Tahir UveysEl-Cezire′nin internet sitesine yaptığı açıklamada , kendilerinin öncelikli olarak ilkeleri ve maslahatları gözettiklerini belirterek, Şeyh Şerif′i daha önce aralarındaki irtibatın kurulmasını sağlayan ilkelerden vazgeçmekle suçladı.
Genç Mücahitler Hareketi - (El Şebab): Reuters haber ajansının ismini vermediği cemaat liderlerine dayandırdığı habere göre seçimleri anlamsız bulduğunu açıklayarak protesto etti
Hareket seçimlerden önce yaptığı açıklamada hükümetin başına kimin geçtiğinin önemi olmaksızın hükümete karşı güçlü bir saldırı kampanyası ve silahlı mücadele başlatacağını duyurmuştu.
Kesmayo Kenti Yönetimi (Güney Somali): Bu hareket Genç Mücahitler Hareketi′nin liderliğini yaptığı Kamponi kampının etkisine boyun eğmiş durumda. Ve yeni başkanı tanımadıklarını duyuran bir açıklama yaptılar. Açıklamada Şeyh Şerif′in kendisinden önceki başkanlardan bir farkının olmadığını ifade ettiler.
TUTUMLARI NETLEŞMEYENLER
İslami Cephe denen hareket şu ana kadar bir açıklamada bulunarak tutumunu netleştirmiş değil.
Gözlemciler ve uzmanlar, geçmişte de silahlı çatışmalara neden olan Genç Mücahitler hareketiyle İslami Mahkemeler Birliği arasındaki anlaşmazlığın silahlı İslami gruplardan oluşan Irak′ta Uyanış Meclisleri sayesinde el-Kaide′yi vuran ABD′nin ve Etyopya′nın Somalililer için hazırladıkları 2009 senaryosunun başarısı anlamına gelebileceğini ifade ediyor.
Siyaset, 04 Şubat 2009 00:01
Yorumlar (0)