Çelik: Aleviler Miting Yapmasın

Siyaset, 02 Ekim 2009 01:00

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi sorununu mitinglerle siyasi bir boyuta taşınarak gündeme getirilmesini doğru bulmadıklarını söyledi.

Çelik: Aleviler Miting Yapmasın

Umman Diyanet İşleri ve Evkaf Bakanı Şeyh Abdullah bin Mohamed Al-Salim’i kabul eden Bakan Çelik, gazetecilerin soruları üzerine Alevi çalıştaylarıyla ilgili çalışmaları aralık ayı itibarıyla tamamlamayı düşündüklerini söyledi. Çalıştay tutanaklarını kitap haline getireceklerini belirten Çelik, şöyle konuştu: “Yedi çalıştaydan çıkan neticeler Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilecek. Böylece sonuca gidilecek. Bu çok gerilere uzanan bir olay. 1400-1500 yıllık bir ihtilaftan bahsediyoruz. Bunun bir an önce, haftada, ay içinde çözümü gibi bir yaklaşımı, aceleciliği doğru bulmuyoruz. Olayların mitinglerle siyasi boyut kazanmasıyla da ilgisi yok. Kazanmasını da doğru bulmayız. Amaç sorun çözmektir, yoksa suyu bulandırmak değil.”

Amaç sorun çözmek yoksa suyu bulandırmak değil

Devlet Bakanı Çelik, bugün sanatçı ve STK’ların katılacağı 4. Alevi Çalıştayı’na siyasi boyut kazandırılmamasını istedi

• Hükümetin Alevilerin sorun ve taleplerine çözüm bulmak amacıyla başlattığı Alevi Çalıştayı’nın bugünkü konukları sivil toplum örgütleri, sanatçılar ve sendikacılar olacak. Devlet Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında 4’üncü oturumu yapılacak Çalıştay’a, Sabahat Akkiraz, MAZLUM-DER Genel Başkanı Faruk Ünsal, Doğu Konferansı, Liberal Düşünce Topluluğu, Türkiye Sivil Toplum Platformu’nun da aralarında bulunduğu 50’ye yakın kişi ve kurum davet edildi. Devlet Bakanı Çelik, Alevi çalıştayları konusunda, 1500 yıllık ihtilafların bir ay içinde çözümü gibi bir yaklaşımı doğru bulmadıklarını belirterek “Olayların mitinglerle, bir siyasi boyut kazanmasıyla da ilgisi yok. Kazanmasını da doğru bulmayız” dedi. Aralık ayında çalışmaları tamamlamayı düşündüklerini ifade eden Çelik, “Amaç sorun çözmektir, yoksa suyu bulandırmak değil. Geçmişte yeteri kadar bulanıklıklar yaşanmış. Şimdi bunu durulamaya dönük kimin elinde ne varsa buyursun katkı sağlasın ve sorunu çözüme doğru götürelim diyoruz” diye konuştu.

KESK Genel Başkanı Sami Evren Alevilerin kendilerini özgürce ifade edebilecekleri, laikliğin benimsendiği bir devlet önerisiyle, masaya oturacaklarını belirtti.

MAZLUM-DER Başkanı Faruk Ünsal da, kendilerini İslam’ın dışında kabul eden Alevilerin, ritüellerini diledikleri gibi yaşayabilmeleri gerektiğini söyledi. Ünsal, kendilerini İslam içinde tanımlayan Alevilerin ise, nüfusları oranında Diyanet İşleri Başkanlığı’nda başkan yardımcılığı düzeyinde temsil edilebilecekleri önerisinde bulundu.

Alevi sorunu 71 buçuk milyonun sorunudur

Devlet Bakanı Faruk Çelik, yapılan her Alevi Çalıştayı'nın ortak aklı oluşturmak suretiyle toplumsal sahiplenmeyi artırdığını, çözüme giden yolu daha da kısalttığını belirterek, 'Çünkü sorun 71 buçuk milyonun sorunudur, o halde çözüm de tüm toplumu kucaklayıcı olmalıdır' dedi.

Çelik, Swiss Oetlde düzenlenen 4. Alevi Çalıştayı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, Çalıştay boyunca karşılıklı hoşgörü ve diyalog çerçevesinde Alevilik-Bektaşilik konusunun daha çok sosyal bir gerçeklik olduğuna vurgu yapıldığını, var olan sorunların çözümüne ilişkin görüş ve önerilerin cesaretle dile getirildiğini söyledi.

Bugün de dahil olmak üzere çalıştaylarda yer alan tüm katılımcıların konunun hassasiyetini dikkate alıp, sorunun görmezden gelinemez ve dolayısıyla da çözümün ertelenemez olduğu noktasında fikir birliği oluşturmalarının kendilerini son derece mutlu ettiğini belirten Çelik, başından beri meselenin demokratik ortamda özgürce konuşulup tartışılmasından yana olduklarını dile getirdi.

İlk defa devletle Alevi-Bektaşiler arasında doğrudan bir iletişim ve buna bağlı bir diyalog zemini oluşturulduğuna işaret eden Çelik, 'Farklı kesimler ve inisiyatifler de bu sürece dahil edilerek ön yargıların yerini empatilerin almasına gayret gösterdik. Kısaca herkesi 'pişmişi ham etmek yerine, hamın pişmesine' katkı sağlamaya davet ettik' değerlendirmesinde bulundu.

Bu konuda olduğu gibi yüzyılların birikimi olan tüm toplumsal sorunların demokratik süreç işletilmeden bir kaç toplantı ile çözüme ulaşmasının güçlüğünün farkında oluklarına dikkati çeken Çelik, bu aşamada ayrım yapmaksızın herkese ortak sorumluluk ve görevler düştüğünü, çünkü sorunun suiistimal edilemeyecek kadar hassas, çözümsüz bırakılmayacak kadar da önemli olduğunu ifade etti.

Bu çalışmaları her türlü siyasi kaygı ve beklentiden uzak yaptıklarını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

'Birbirimizi anlama, toplumsal sorunlara çözüm ararken ortak refleks geliştirme ve toplumsal mutabakatı oluşturma açısından da yol göstererek olumlu katkılar sağlamaktadır. Önemli olan siyasi iradenin toplumsal dinamiği de dikkate alarak insan hak ve özgürlüklerin standartlarını yükseltmesidir. Hükümet olarak her alanda bunun azim ve kararlılığı içindeyiz. Geniş ve etkin katılımlarla düzenlemiş olduğumuz çalıştayların bu sürece destek sağladığından kimsenin şüphesi olmasın.

Yaptığımız her çalıştay ortak aklı oluşturmak suretiyle toplumsal sahiplenmeyi artırmakta, çözüme giden yolu daha da kısaltmaktadır. Çünkü sorun sadece Alevi-Bektaşi kardeşlerimizin sorunu değil 71 buçuk milyonun sorunudur, o halde çözüm de tüm toplumu kucaklayıcı olmalıdır. Bütün gayretimiz, bütün çabamız bu yöndedir.'

Bakan Çelik, bundan sonra 3 çalıştay daha gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ve en son yapılacak 7. çalıştaya daha önceki çalıştaylarda yer alanların katılacağını ifade etti.

Bu karma çalıştayda tüm oturumlarda yapılan konuşmaların değerlendirileceğini ve izlenecek yol haritasının genel çerçevesinin belirleneceğini belirten Çelik, 'O vakte kadar herkesin sorunun devamının değil, çözümün parçası olması yönünde tavır takınması işlerimizi daha da kolaylaştıracaktır' görüşünü dile getirdi.

Balkız: Bakan Çelik suyu bulandırıyor

ABF Genel Başkanı Balkız : "Davamızın peşindeyiz, taleplerimizin arkasındayız" "Aceleciyiz. Çünkü yüz yıllardır bekleye bekleye mecalimiz kalmadı. Artık yeter"

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevilerin 8 Kasım'da İstanbul'da yapacağı mitinge karşı çıktı. Alevilerin demokratik taleplerini kitlesel bir şekilde dile getirmesinden rahatsız olan Bakan Çelik, Alevilerin siyaset yapmamasını istedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), yüz bin Alevi'nin katıldığı 9 Kasım 2008 Ankara mitinginin yıl dönümünde bu kez İstanbul'da miting düzenleyecek. 8 Kasım'da Kadıköy'de buluşacak. Alevilerin örgütlülüğünden korkan AKP, saldırılara başladı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevilerin miting yapmasını istemediğini söyledi.

Çelik, gazetecilerin soruları üzerine Alevi çalıştaylarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çalışmaları aralık ayı itibarıyla tamamlamayı düşündüklerini söyleyen Çelik, 7 çalıştaydan çıkacak sonuçların Bakanlar Kurulu’nda değerlendirileceğini belirtti, böylece sonuca gidileceğini ileri sürdü.

Bakan Çelik, “Bu çok gerilere uzanan bir olay. 1400-1500 yıllık bir ihtilaftan bahsediyoruz. Bunun bir an önce, haftada, ay içinde çözümü gibi bir yaklaşımı, aceleciliği doğru bulmuyoruz. Olayların mitinglerle siyasi boyut kazanmasıyla da ilgisi yok. Kazanmasını da doğru bulmayız. Amaç sorun çözmektir, yoksa suyu bulandırmak değil.” ifadesini kullandı.

Balkız: Sorunlar siyasetle çözülecek

Bakan Çelik'in açıklamalarını gazetemize değerlendiren Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Alevilerin taleplerinin siyasi talepler olduğunu, bu açıdan Çelik'in söylediğinin doğru olduğunu belirtti. Alevilerin sorunlarını siyasetin çözeceğine vurgu yaptı.

Hükümetin Alevi Çalıştayı'nı hatırlatan Balkız, taleplerinin kabul edilmesi için çalıştaylara gerek olmadığını söyledi. Zorunlu din dersini örnek gösterdi ve bu sorun için Hükümetin, mahkeme kararlarına uymasının yeterli olacağını kaydetti.

Bekleyecek mecalimiz kalmadı

“Davamızın peşindeyiz, taleplerimizin arkasındayız” diyen Ali Balkız, 8 Kasım'da Kadıköy'de düzenleyecekleri mitingde taleplerini bir kez daha dile getireceklerini, seslerini devlete güçlü bir şekilde duyuracaklarını söyledi. Balkız, Bakan Çelik'in “aceleciliği doğru bulmuyoruz” sözlerine ilişkin de “Aceleciyiz. Çünkü yüz yıllardır bekleye bekleye mecalimiz kalmadı. Artık yeter” dedi.

Habercem

Siyaset, 02 Ekim 2009 01:00

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Zeynebiye’de Direnişe Destek İsrail’i Tel’in Mitingi 

Zeynebiye’de Direnişe Destek İsrail’i Tel’in Mitingi 

Nasrallah’a Yapılan Alçak Saldırı İstanbul’da Protesto Edildi

Nasrallah’a Yapılan Alçak Saldırı İstanbul’da Protesto Edildi

On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

Hz. Rugayye (s.a) İkitelli’de Anıldı

Hz. Rugayye (s.a) İkitelli’de Anıldı

Zeynebiye’de Haniye İçin Gıyabi Cenaze Namazı

Zeynebiye’de Haniye İçin Gıyabi Cenaze Namazı

Özgündüz, Bu Saldırı Terör Devletine Göre Bir Eylemdir

Özgündüz, Bu Saldırı Terör Devletine Göre Bir Eylemdir

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin İkinci Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin İkinci Günü

Zeynebiye'de Şâm-ı Gariban! 

Zeynebiye'de Şâm-ı Gariban! 

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Zeynebiye'de 9 Muharrem!

Zeynebiye'de 9 Muharrem!

Zeynebiye'de 8 Muharrem!

Zeynebiye'de 8 Muharrem!

Zeynebiye'de 7 Muharrem!

Zeynebiye'de 7 Muharrem!

Zeynebiye'de 6 Muharrem!

Zeynebiye'de 6 Muharrem!

Anteplioğlu’ndan Özgündüz’e Ziyaret

Anteplioğlu’ndan Özgündüz’e Ziyaret

Zeynebiye'de 5 Muharrem!

Zeynebiye'de 5 Muharrem!

Zeynebiye'de 4 Muharrem!

Zeynebiye'de 4 Muharrem!

Özgündüz, Yas-ı Matem Programına Katıldı 

Özgündüz, Yas-ı Matem Programına Katıldı 

Zeynebiye'de 3 Muharrem!

Zeynebiye'de 3 Muharrem!

Zeynebiye'de 2 Muharrem!

Zeynebiye'de 2 Muharrem!

Zeynebiye'de 1 Muharrem!

Zeynebiye'de 1 Muharrem!

Şehitler Şah-ı Hz. Hüseyin’i (a.s) Edirnekapı Şehitliği’nde Anma Programı

Şehitler Şah-ı Hz. Hüseyin’i (a.s) Edirnekapı Şehitliği’nde Anma Programı

Zeynebiye‘de Bayrak Asma Töreni

Zeynebiye‘de Bayrak Asma Töreni

Gadir-i Hum Bayramı Halkalı'da Kutlandı

Gadir-i Hum Bayramı Halkalı'da Kutlandı

Zeynebiye'de Kurban Bayramı Coşkusu

Zeynebiye'de Kurban Bayramı Coşkusu

Mammadov’dan Özgündüz’e Ziyaret

Mammadov’dan Özgündüz’e Ziyaret

Reisi Zeynebiye’de Anıldı

Reisi Zeynebiye’de Anıldı

Başakşehir’de Kutlu Viladet Programı

Başakşehir’de Kutlu Viladet Programı

Zeynebiye’de Coşkulu Ramazan Bayramı Namazı

Zeynebiye’de Coşkulu Ramazan Bayramı Namazı

CABİR'den Bayram Açıklaması

CABİR'den Bayram Açıklaması

Zeynebiye'de 3. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 3. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 2. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 2. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Zeynebiye'de 1. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi 

Zeynebiye'de 1. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi 

Halkalı'da İmam Mehdi (a.f) Coşkusu

Halkalı'da İmam Mehdi (a.f) Coşkusu

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Turgutlu’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Turgutlu’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Bursa’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Bursa’da Anıldı

Risalete Emek Verenler Programı İkitelli'de Düzenlendi

Risalete Emek Verenler Programı İkitelli'de Düzenlendi

Şah-ı Velayet İmam Ali (a.s) Bağcılar'da Anıldı

Şah-ı Velayet İmam Ali (a.s) Bağcılar'da Anıldı

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret