Davutoğlu Ahmedinejad İle Görüştü

Siyaset, 13 Eylul 2009 19:57

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'daki resmi temasları kapsamında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından kabul edildi.

Davutoğlu Ahmedinejad İle Görüştü

Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ile görüşmesinin ardından akşam saatlerinde İran Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Mahmud Ahmedinejad ile biraraya geldi.

Ahmedinejad, Davutoğlu ile görüşmesinde, bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin yine bölge halkları için istikrar, huzur ve kalkınma anlamına geldiğini söyledi.

Ahmedinejad, ''büyük ve zorba güçlerin zayıflamaya başladıkları bir süreçte'' bölge ülkeleri özellikle de İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesini ''zorunlu'' olarak değerlendirdi.

Türkiye ve İran'ın birbirlerinin dostu ve kardeşi olduğunu vurgulayan Ahmedinejad, ''İran ve Türkiye'nin gelişmesi, iki ülke halkının, bölgenin ve dünyanın yararınadır'' dedi.

Ahmedinejad, iki ülke arasında başta enerji olmak üzere tüm alanlardaki ilişkilerin daha da gelişmesi gerektiğini bildirdi.

Davutoğlu da iki ülke arasındaki işbirliği potansiyelinin oldukça fazla olduğunu belirterek, ''İran ve Türkiye ilişkilerinin gelişmesi günümüz şartlarında zaruridir'' diye konuştu.

Ahmedinejad'ı, yeniden cumhurbaşkanlığı görevine seçilmesinden dolayı kutlayan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül;ün yazılı mesajını da Ahmedinejad'a iletti.

Bu arada Davutoğlu'nun, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile de görüştüğü öğrenildi.

Davutoğlu'nun, yarın da İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ve diğer yetkililerle biraraya gelmesi bekleniyor

AHMET DAVUTOĞLU İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI MUTTAKİ İLE GÖRÜŞMESİNDE ŞU AÇIKLAMALARI YAPTI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , ''Türkiye ve İran olarak iki ülkenin bulunduğu coğrafyanın güvenlik havzasına dönüşmesine büyük önem veriyoruz'' dedi.

Ahmet Davutoğlu, İran'ın başkenti Tahran'daki resmi temasları kapsamında İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile başbaşa ve heyetler arasındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ele alınan konular hakkında bilgi verdi.

Davutoğlu, İran'da yeni hükümetin resmen kurulmasından sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk dışişleri bakanı olduğunu hatırlattı ve bunun iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerinin ne denli güçlü olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki sınırın dünyadaki en eski sınırlardan biri olduğunu belirten Davutoğlu, ''Türkiye ve İran çok köklü tarihi arka plana dayanan güçlü ilişkilere sahiptir'' dedi. Davutoğlu, iki ülke arasında karşılıklı saygı esasına ve içişlerine karışmama ilkesinin temel prensip olarak güçlü bir biçimde yerleştiğini bildirdi.

-''İKİLİ VE BÖLGESEL KONULAR ELE ALINDI''-

Davutoğlu,  ikili ilişkilerle ilgili birçok konuyu masaya yatırdıklarını ve işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığı teyit ettiklerini söyledi.

''İkili ilişkiler bağlamında çok geniş kapsamlı bir işbirliği alanı mevcuttur'' diyen Davutoğlu, ''Güvenlikten ticarete, ulaştırmadan enerjiye, kültürden ticarete o kadar farklı alanda o kadar çok potansiyel var ki görüşmesi saatlerce sürecek bir ortak gündemimiz var'' diye konuştu.

''Başta teröre karşı mücadele olmak üzere her tür güvenlikle ilgili konularda güvenlik birimlerimiz arasında gittikçe artan ilişkilerden büyük memnuniyet duyuyoruz'' diyen Davutoğlu, ''Özellikle terörle mücadele konusunda önümüzdeki günlerde taşıyacağı önem dolayısıyla bundan sonra da güvenlik birimlerimiz arasındaki ilişkilerin daha da yoğunlaşmasına karar verdik'' dedi.

İki ülkenin ekonomik alanda da büyük bir işbirliği olanağına sahip olduğunu belirten Davutoğlu, ''Türkiye ve İran coğrafyası birarada düşünüldüğünde bu coğrafya Hint Okyanusu'ndan Akdeniz ve Karadeniz'e, Orta Asya;dan Güney Avrupa;ya uzanan en doğru coğrafyadır. İki ülkenin işbirliği sadece iki ülkeyi biraraya getirmekle kalmayacak, ulaştırma, ekonomi ve enerji alanında Asya ile Avrupa arasındaki en doğrudan koridoru da oluşturacak'' diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin son yıllarda küresel krize karşın 11 milyar dolara çıkmış olmasından büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten Davutoğlu, bu rakamın kısa sürede 20 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini, ticaretin arttırılması için çalışmalara hız verilmesini kararlaştırdıklarını söyledi.

İran ile enerji alanındanki işbirliğini de gözden geçirdiklerini, yapılması gerekenleri ele aldıklarını belirten Davutoğlu, kültür ve turizm konsunda da çok büyük potansiyel olduğununa bir kez daha tanık olduklarını ve bu konudaki çalışmaları da gittikçe artıracaklarını bildirdi.

Davutoğlu, ''Sınırımızın halklarımız arasında ayrılık değil, kaynaştırıcı ve birleştirici bir sınır olması için geçişlerin kolaylaştırılmasına yönelik ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz'' dedi.

''Bölgesel konularda ise iki ülkeyi doğrudan ilgilendiren çok sayıda bölge var. Ortadoğu, Kafkasya, Körfez, Afganistan. Birçok konu var ki Türkiye ve İran'ın ortak alanıdır'' diyen Davutoğlu, ''Dost ve komşu Irak'taki gelişmeleri yakından izledik. Bu kritik dönemde Irak'a bütün komşular gibi İran ve Türkiye'nin de destek olması gerektiğini bir kez daha teyit ettik'' diye konuştu.

İran'ın nükleer programı çerçevesinde ortaya çıkan gelişmleri de gözden geçirdiklerini ifade eden Davutoğlu, ''Türkiye'nin bu konulardaki tutumu açıktır. Bütün bu konularda çözümün diplomatik yolla ve karşılıklı saygı esası içinde gerçekleşmesi gerektiğini, bölgesel ve küresel barışı ilgilendiren her konuda mutlak anlamda bir ortak işbirliği ortamının sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda İran ile birlike çalışmaya devam edeceğiz'' dedi.

-''İRAN ENERJİSİNİN AVRUPA'YA TRANSFERİ''-

Davutoğlu, görüşmelerde İran'ın enerji kaynaklarının özellikle doğalgazının Avrupa'ya nakli konusunu da ele aldıklarını söyledi.

''Biz küresel enerji güvenliği ve enerji arzının çeşitlendirilmesi babında İran enerji kaynaklarının küresel enerji akışı içinde hakettiği yeri almasına büyük önem veriyoruz'' diyen Davutoğlu, ''Bu, Asya ve Avrupa arasında en önemli enerji köprülerinden birini oluşturmaktadır'' ifadesini kullandı.

-''İRAN, TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ''-

Davutoğlu, İran'ın, nükleer enerji ve diğer konularla ilgili olarak Batılı ve diğer ülkelerle ilişkilerinin Türkiye'yi de ilgilendirdiğini bildirdi.

''İran, Türkiye için hem çok önemli komşu ve dost bir ülke hem de büyük bir ekonomik potansiyel ihtiva eden bir ortaktır. Tüm komşularla olduğu gibi İran ile de en kapsamlı ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyoruz'' diyen Davutoğlu, bunun da bölge ve dünya ekonomisine bir katkı sunacağı düşüncesinde olduklarını kaydetti.

Bu yöndeki hedeflerin gerçekleşebilmesi için de iki ülke arasında güçlü siyasal irade olduğunu vurgulayan Davutoğlu, İran'a yönelik yeni yaptırımların gündeme gelme olasılığıyla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: 

''Aslında bütün çabamız yeni yaptırımlarla İran'ın büyük potansiyelinin dünya ve bölge ekonomisinin dışında tutulmasına engel olmaktır. Dolayısıyla Türkiye, İran'a yönelik herhangi bir yeni yaptırım olmaması, eski yaptırımların da ortadan kaldırılması için üzerine düşen ne varsa yapmaya hazırdır. Bunun gerçekleşmesi için başta nükleer programı olmak üzere bütün sorunların barışçıl yolla ve diyalogla çözümü konusunda Türkiye, elinden geleni bundan sonra da yapacaktır. Çünkü bu konu sadece İran ile Batı ve diğer ülkeler arasındaki bir ilişki olmasının ötesinde Türkiye'nin de çıkarlarını ilgilendiren bir konudur. Biz önümüzdeki dönemde karşılıklı anlayış içinde yaptırımların olmayacağı bütün imkanların barışçı şekilde kullanılacağı ve sorunların diyalogla çözüleceği bir ortamın sağlanması için çaba sarfedeceğiz. Yaptırımların olması ihtimalinden daha çok şu anda zihnimiz yaptırımların olmaması için neler yapılması gerektiği konusuna yoğunlaştırmış durumdayız. Bunun için Türkiye, dost ve kardeş İran nezdinde elinden gelen tüm çabayı göstermeye devam edecektir.''

-''TÜRKİYE VE İRAN'IN TERÖR ÖRGÜTLERİ PKK VE PJAK'A KARŞI MÜCADELEDEKİ KARARLILIĞI''-

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de iki ülke arasında her alanda işbirliğinin geliştirilmesine çalıştıklarını söyledi.

Terör örgütü PKK ve PJAK'a karşı mücadelede Türkiye ve İran'ın işbirliğinin açık olduğunu belirten Mutteki, iki ülke arasındaki dostluk sınırının teröristlerce kullanılmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini bildirdi ve ''İran ve Türkiye'nin bölgede radikalizm ve terörizmle mücadeledeki kararlılık ve azmi son yıllarda önemli sonuçlar vermiştir'' diye konuştu.

Nükleer enerjiyle ilgili son öneri paketlerini bilgilendirme açısından Davutoğlu'na verdiğini belirten Mutteki, ''Nükleer enerji elde etme hakkımız konusunda Türkiye'nin desteğini her zaman yanımızda hissettik'' dedi.

Enerji alanındaki işbirliğine de değinen Mutteki, ''Türkiye, bu bölgedeki enerjinin Avrupa'ya transferindeki en ciddi seçeneklerden biridir'' dedi.

İran ve Türkiye arasındaki dostane ve kardeşçe ilişkilerin önemini vurgulamaya gerek olmadığını belirten Mutteki, iki ülke arasındaki ilişkileri dönemsel ve taktiksel olarak değerlendirilemeyeceğini bildirdi.

Her alanda ilişkilerin geliştirilmesinin gündemde olduğunu ifade eden Mutteki, ''İki ülkenin potansiyeli dikkate alındığında ilişkilerimizin stratejik olduğu ortaya çıkar'' diye konuştu.

Mutteki, iki ülkenin cumhurbaşkaları Abdullah Gül ve Mahmud Ahmedinejad'ın bu yıl içinde görüşmelerinin gündemde olduğunu da sözlerine ekledi.

Siyaset, 13 Eylul 2009 19:57

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

Hz. Rugayye (s.a) İkitelli’de Anıldı

Hz. Rugayye (s.a) İkitelli’de Anıldı

Zeynebiye’de Haniye İçin Gıyabi Cenaze Namazı

Zeynebiye’de Haniye İçin Gıyabi Cenaze Namazı

Özgündüz, Bu Saldırı Terör Devletine Göre Bir Eylemdir

Özgündüz, Bu Saldırı Terör Devletine Göre Bir Eylemdir

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin İkinci Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin İkinci Günü

Zeynebiye'de Şâm-ı Gariban! 

Zeynebiye'de Şâm-ı Gariban! 

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Zeynebiye'de 9 Muharrem!

Zeynebiye'de 9 Muharrem!

Zeynebiye'de 8 Muharrem!

Zeynebiye'de 8 Muharrem!

Zeynebiye'de 7 Muharrem!

Zeynebiye'de 7 Muharrem!

Zeynebiye'de 6 Muharrem!

Zeynebiye'de 6 Muharrem!

Anteplioğlu’ndan Özgündüz’e Ziyaret

Anteplioğlu’ndan Özgündüz’e Ziyaret

Zeynebiye'de 5 Muharrem!

Zeynebiye'de 5 Muharrem!

Zeynebiye'de 4 Muharrem!

Zeynebiye'de 4 Muharrem!

Özgündüz, Yas-ı Matem Programına Katıldı 

Özgündüz, Yas-ı Matem Programına Katıldı 

Zeynebiye'de 3 Muharrem!

Zeynebiye'de 3 Muharrem!

Zeynebiye'de 2 Muharrem!

Zeynebiye'de 2 Muharrem!

Zeynebiye'de 1 Muharrem!

Zeynebiye'de 1 Muharrem!

Şehitler Şah-ı Hz. Hüseyin’i (a.s) Edirnekapı Şehitliği’nde Anma Programı

Şehitler Şah-ı Hz. Hüseyin’i (a.s) Edirnekapı Şehitliği’nde Anma Programı

Zeynebiye‘de Bayrak Asma Töreni

Zeynebiye‘de Bayrak Asma Töreni

Gadir-i Hum Bayramı Halkalı'da Kutlandı

Gadir-i Hum Bayramı Halkalı'da Kutlandı

Zeynebiye'de Kurban Bayramı Coşkusu

Zeynebiye'de Kurban Bayramı Coşkusu

Mammadov’dan Özgündüz’e Ziyaret

Mammadov’dan Özgündüz’e Ziyaret

Reisi Zeynebiye’de Anıldı

Reisi Zeynebiye’de Anıldı

Başakşehir’de Kutlu Viladet Programı

Başakşehir’de Kutlu Viladet Programı

Zeynebiye’de Coşkulu Ramazan Bayramı Namazı

Zeynebiye’de Coşkulu Ramazan Bayramı Namazı

CABİR'den Bayram Açıklaması

CABİR'den Bayram Açıklaması

Zeynebiye'de 3. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 3. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 2. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 2. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Zeynebiye'de 1. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi 

Zeynebiye'de 1. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi 

Halkalı'da İmam Mehdi (a.f) Coşkusu

Halkalı'da İmam Mehdi (a.f) Coşkusu

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Turgutlu’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Turgutlu’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Bursa’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Bursa’da Anıldı

Risalete Emek Verenler Programı İkitelli'de Düzenlendi

Risalete Emek Verenler Programı İkitelli'de Düzenlendi

Şah-ı Velayet İmam Ali (a.s) Bağcılar'da Anıldı

Şah-ı Velayet İmam Ali (a.s) Bağcılar'da Anıldı

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Hz. Fatıma’yı (s.a) Anma Ve DMKG Görkemli Bir Törenle Kutlandı

Hz. Fatıma’yı (s.a) Anma Ve DMKG Görkemli Bir Törenle Kutlandı

İFA Spor Kulübü Stat Açılışı Yapıldı

İFA Spor Kulübü Stat Açılışı Yapıldı