Lavrov Ve Çavuşoğlu'nun Ortak Basın Toplantısında Gündeme İlişkin Çarpıcı Açıklamalar

Siyaset, 01 Aralık 2016 13:13

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Antalya?da, Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5?inci Toplantısı kapsamında bir araya geldi.

Lavrov Ve Çavuşoğlu'nun Ortak Basın Toplantısında Gündeme İlişkin Çarpıcı Açıklamalar

İki ülke Dışişleri Bakanının yaptığı basın açıklamasında önemli konular ele alındı ve Erdoğan'ın, "Esed'in hükümranlığına son vermek için biz oraya (Suriye) girdik, başka bir şey için değil" sözleriyle ilgili konuşan Lavrov, "Erdoğan'ın son beyanlarıyla ilgili sadece anlaşmalarımız çerçevesinde işbirliğine devam edeceğiz" dedi.
 
Çavuşoğlu ve Lavrov’un basın açıklaması:
 
Çavuşoğlu: Türkiye Ve Rusya Birlikte Hareket Ederse Birçok Sorunu Çözebiliriz
 
Erdoğan, Putin'e Esad'la ilgili sözleri hakkında açıklama yaptı Türkiye ve Rusya birlikte hareket ederse birçok sorunu çözebiliriz. Karadeniz bölgesi, Akdeniz, Suriye ve Irak bu konulardaki işbirliğimiz sadece iki ülke için değil bölge için de çok önemli. İşte bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin sık sık telefonda görüşüyorlar. Var olan sorunların çözümü için aktif çaba sarf ediyoruz ama göstermelik değil. İşte Suriye'deki durum ortada Halep'te siviller ölüyor. Ama tüm Suriye'de Halep başta olmak üzere ateşkes sağlanması lazım. İnsani yardımların ulaştırılması lazım. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda Rusya ile ortak çabalarımız var. Siyasi bir çözüm olmazsa Suriye'nin milli birliği, toprak bütünlüğü sağlanmazsa bugün IŞİD’i temizlersiniz yarın başka bir terör örgütü ortaya çıkar. Bataklığı kurutmanız lazım, bunun da en iyi yöntemi siyasi çözüm Türk Akımı anlaşması Meclis'te Dış İlişkiler Komisyonu tarafından onaylandı. En kısa sürede Meclis tarafından Genel Kurul tarafından da onaylanacak. Amacımız bu coğrafyada Rusya-Türkiye işbirliğinin güçlenerek devam etmesi ve bu işbirliğinin sadece iki ülkenin çıkarına değil bölgenin çıkarına olmasıdır. Siyasi çözüm konusunda ortak anlayış var. Bu konuları samimi bir şekilde değerlendirme fırsatı bulduğumuz için değerli dostum Sergey'e teşekkür ediyorum. Bugün Antalya ve Alanya değerli konuğumuzu ağırlamaktan mutlu ve umutlu. Bizim de amacımız iki halkın yararına bu tür adımları atmak. Lavrov'un konuşmasının satır başları şöyle:
 
Lavrov: Her İki Taraf Da Normalleşmenin Hızlı Olması Konusunda Hemfikir
 
Erdoğan ve Putin, Halep'te ateşkes ve insani yardım konusunda anlaştı bence güzel görüşme geçti. Çok ciddi konular var bölgesel ve Suriye'yle ilgili. Bu bölgede kanın durması lazım, sorunların ivedilikle çözülmesi lazım ayrıca insani yardımın da sürekliliğinin devam etmesi lazım. Ayrıca diğer ülkelerde ve bölgelerde de neler olduğunu konuştuk. Bu diyaloğa devam etmemiz lazım. Bölgenin özelliğini de göz önünde bulundurarak hem din adamlarıyla, hem hükümetlerle hem halka işbirliği yaparak ancak barışı getirebiliriz. Bu bölgenin diğer ülkeleri için de aynıdır. Ayrıca bu bölgede yaşayan halkların, azınlıkların da sesini duyuracak bir şekilde bu diyalogların devam etmesini sağlayacağımıza mutabıkız. Kafkaslarda, Karadeniz Bölgesi'ndeki konular da ele alındı. Ukrayna konusunda da konuştuk. Ukrayna, Rusya arasındaki anlaşmazlık konusundaki çalışmalara destek vereceğini söyledi sayın mevkidaşım. İkili ilişkilerimizi tabii ki büyüteç altına aldık. Her iki taraf da normalleşmenin hızlı olması konusunda hemfikir. Devlet başkanlarımız Sayın Putin ve Sayın Erdoğan bu konuda siyasi iradelerini ortaya koymuşlardır. Biz de bu irade çerçevesinde çalışmalarımıza hız vereceğiz. Bundan sonraki aşamada da ticaretteki ve ekonomideki aksamaları ortadan kaldırmak olacaktır. Dış ticaret hacmimiz düşüyor bunu düzeltmemiz lazım. Bundan sonraki aşamada yaptırımların sürekli olarak kaldırılması konusunda da hemfikir olduğumuzu konuştuk. Biz Rusya tarafı olarak şu anda Türk Akımı konusunda olumlu bir gelişmeyi dile getirdik. Biz ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nde Akkuyu nükleer enerji santrali çalışmalarının da iyi bir şekilde devam etmesi söylendi. Ayrıca buna stratejik yatırım statüsü verilmesi bizi sevindirdi. Biz halklarımızın da halk diplomasisinin de gelişmesini çok istiyoruz.
 
Sorular Ve Cevaplar
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,"Fırat Kalkanı operasyonun yerel güçlerle devam ettirdiği operasyonu son derece nettir. Biz terör örgütlerinin hepsiyle PYD, YPG, PKK mücadele etmemiz gerekiyor, ediyoruz. Suriye'nin milli bütünlüğü sağlanmazsa, bugün IŞİD'i temizlersiniz, yarın başka bir örgüt çıkar. Ateşkesin hemen sağlanması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın Esad konusundaki görüşü belli. Esad'ın 600 bin insanın öldürülmesinden sorumlu olduğunu biliyoruz. Rusya'yla farklı düşünüyor olabiliriz, Rusya ile en iyi seçimin siyasi seçim olduğunda hemfikiriz. Bizim ne Irak'ın ne de Suriye'nin topraklarında gözümüz yok. Rusya ile yakın işbirliğimiz, liderlerimizin vizyonu ve bizim çabalarımız bizi bu sonuca ulaştıracaktır. Suriye'de hedefe bir an evvel ateşkesin sağlanıp, ulaşmamız lazım." açıklamasında bulundu.
 
Lavrov: Biz Moskova, Kremlin, Dışişleri Bakanlığı olarak sadece anlaşmalarımız çerçevesinde işbirliğine devam edeceğiz, Suriye'de buna dahil. Suriye'de barış getirmek amacıyla işbirliğimize devam edeceğiz. Rusya ile Türkiye'nin işbirliği Suriye'de barışın gelmesine ivme kazandıracaktır. Şu anda bir duraklama var. Uluslararası kuruluşlar, gruplar bu konuyu hızlandırmaları lazım. Nedense hareket gelmiyor. Biz bekliyor muyuz, dolayısıyla somut adımlarla hem Rusya hem Türkiye'nin işbirliği bu konuda sürekli devam edecektir.
 
Türkiye İle Ticaret Yapmamızda Hiçbir Sıkıntı Kalmadı
 
Lavrov: Biz bunu aşama aşama yapıyoruz. Yaptırımları kaldırmak konusunda, normalleşme süreci çerçevesinde. Şu anda ticareti geliştirmek için hiçbir engel yok. Sağlık konusunda bir kısıtlama var, o da çözülmüştür. Diğer ticaret ürünleri için, ihracat malları için, gerçekten bizim talep ettiğimiz üreticilerden bu konuda çalışmalar yapılsın. Özellikle et ve gıda ürünlerinin temiz olmasını, standartlara uygun olmasını istedik. Rusya'da çalışmalar devam ediyor. Türk işadamları hiçbir zaman durmadı, biz buna destek veriyoruz. Bundan sonraki aşamalarda da büyük projelerde Türk firmaları kullanmaya devam edeceğiz. Vizesiz uygulamaya geçmeden önce bazı konular var güvenlikle ilgili onları çözmemiz lazım. Terörle ilgisi olan kişilerin hareketini kısıtlamak amacıyla çalışmalar yapılacak.
 
Tüm Engellerin Kaldırılması İçin İrademiz Var
 
Çavuşoğlu: Esasen hedeflerimize ulaşabilmemiz için ticarette ve yatırımda çeşitliliği sağlamamız gerekiyor. Daha da önemlisi engellerin tamamen kalkmaması lazım. Türkiye ile Rusya arasında sermayenin, hizmetlerin, kişilerin, malların önündeki engellerin kalkması lazım. Bu konuda irademiz var. Türkiye vatandaşları gitsin ticaret yapsınlar, yatırım yapsınlar. O yüzden tüm engelleri kaldırma konusunda irademiz var. Güvenlik ve konsolosluk birimlerimiz bir araya gelecekler. Bu konuları değerlendirip birlikte adımları atacağız.
 
Suriye'de Barış İçin Herkesle Görüşmeye Hazırız
 
Lavrov: Biz Suriye'de bulunan herkesle görüşmeye hazır olduğumuzu beyan ettik. Siyasi muhalefet şu anda göçmenlerden oluşuyor çoğunlukla. Dolayısıyla onlarla görüşemiyoruz. Ayrıca gerçekten vatansever ve hiçbir yere gitmeyen, sıkı bir şekilde gelişmeleri takip edenler var. Bu kısımla da görüşeceğiz, iletişime geçeceğiz. Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı nezdinde de bunun bilgileri yayınlanıyor. Suriye'de binlerce şehir, kasaba mevcut. Şu anda tarafların barışma sürecini desteklemek için çalışıyoruz. Hiçbir zaman "kimseyle görüşemeyiz" demedik ve demeyiz. Türk mevkidaşımla da bu konuda görüşmelerim devam ediyor.
 
Sayın Sergey'e Muhalefetle De Görüşmesini İstedim
 
Çavuşoğlu: İlişkilerimizin tekrar normalleşme sürecine girdiği anda St. Petensburg'da ilk görüşmeyi yapmıştık.  Dostum Sergey'e de Suriye'de muhalefetle görüşme yapmasının yararlı olacağını söylemiştim. Sergey de herkesle görüşebileceklerini söyledi. Rusya'nın Suriye'de muhalefetle görüşmesi son derece doğaldır. Ne diyoruz, toprak bütünlüğünün yanında ülkenin bütünlüğünü sağlamak. Bu hiç kimsenin dışlanmamasıyla olur, kapsayıcı olmasıyla olur. Birlik ve beraberliği sağlamak, kalıcı çözüm için bu görüşmeleri destekliyoruz.
 
TSK'ya Yapılan 24 Kasım'daki Saldırıyla İlgimiz Yok
 
Lavrov: 24 Kasım konusuyla ilgili havadan bir saldırıya maruz kalmıştır TSK. Şu anda biz Rusya Federasyonu olarak bu saldırıyla hiçbir ilgimiz yoktur.  Biz şu anda orada terörizmle ve teröristlerle mücadeleye devam ediyoruz. Buna konsantre olmuşuz. Dolayısıyla böyle olayların bir daha olmamasını istiyoruz.

Siyaset, 01 Aralık 2016 13:13

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Zeynebiye’de Coşkulu Ramazan Bayramı Namazı

Zeynebiye’de Coşkulu Ramazan Bayramı Namazı

CABİR'den Bayram Açıklaması

CABİR'den Bayram Açıklaması

Zeynebiye'de 3. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 3. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 2. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 2. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Zeynebiye'de 1. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi 

Zeynebiye'de 1. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi 

Halkalı'da İmam Mehdi (a.f) Coşkusu

Halkalı'da İmam Mehdi (a.f) Coşkusu

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Turgutlu’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Turgutlu’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Bursa’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Bursa’da Anıldı

Risalete Emek Verenler Programı İkitelli'de Düzenlendi

Risalete Emek Verenler Programı İkitelli'de Düzenlendi

Şah-ı Velayet İmam Ali (a.s) Bağcılar'da Anıldı

Şah-ı Velayet İmam Ali (a.s) Bağcılar'da Anıldı

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Hz. Fatıma’yı (s.a) Anma Ve DMKG Görkemli Bir Törenle Kutlandı

Hz. Fatıma’yı (s.a) Anma Ve DMKG Görkemli Bir Törenle Kutlandı

İFA Spor Kulübü Stat Açılışı Yapıldı

İFA Spor Kulübü Stat Açılışı Yapıldı

Arnavutköy’de Hz. Fatıma’yı (s.a) Anma Merasimi 

Arnavutköy’de Hz. Fatıma’yı (s.a) Anma Merasimi 

Hz. Zeyneb'in (s.a) Viladeti Coşkuyla Kutlandı

Hz. Zeyneb'in (s.a) Viladeti Coşkuyla Kutlandı

CAFERİDER’in Yeni Dernek Merkezi Açıldı

CAFERİDER’in Yeni Dernek Merkezi Açıldı

Zeynebiye'de "Filistin Mitingi" Gerçekleştirildi

Zeynebiye'de "Filistin Mitingi" Gerçekleştirildi

Özgündüz'den Miting Çağrısı

Özgündüz'den Miting Çağrısı

Zeynebiye’de Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı

Zeynebiye’de Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı

Filistin'deki Saldırılarda Hayatını Kaybedenler İçin Camilerde Sela ve Kur’an-ı Kerim Okunacak!

Filistin'deki Saldırılarda Hayatını Kaybedenler İçin Camilerde Sela ve Kur’an-ı Kerim Okunacak!

Zeynebiye’de Filistin’e Destek Konvoyu

Zeynebiye’de Filistin’e Destek Konvoyu

Özgündüz, “Coğrafyayı Değiştireceklermiş!”

Özgündüz, “Coğrafyayı Değiştireceklermiş!”

Özgündüz’den İsrail-Hamas Savaşı Açıklaması

Özgündüz’den İsrail-Hamas Savaşı Açıklaması

İFA Spor Sezon Açılışını Gerçekleştirdi

İFA Spor Sezon Açılışını Gerçekleştirdi

Özgündüz’den Ankara’da Gerçekleşen Terör Saldırısına Tepki!

Özgündüz’den Ankara’da Gerçekleşen Terör Saldırısına Tepki!

İFA Spor Kulübü Yeni Sahasına Kavuşuyor

İFA Spor Kulübü Yeni Sahasına Kavuşuyor

Hz. Muhammed’i (s.a.a) Anma Programı

Hz. Muhammed’i (s.a.a) Anma Programı

İmam Rıza (a.s) Camii’nde Eza Meclisi

İmam Rıza (a.s) Camii’nde Eza Meclisi

Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi'nden İstanbul’da Yaşayan Azerbaycanlılara Çağrı

Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi'nden İstanbul’da Yaşayan Azerbaycanlılara Çağrı

On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

Hz. Rugayye (s.a) İkitelli’de Anıldı

Hz. Rugayye (s.a) İkitelli’de Anıldı

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

Özgündüz’den Bakan Yerlikaya’ya Ziyaret

Özgündüz’den Bakan Yerlikaya’ya Ziyaret

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin Yedinci Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin Yedinci Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin Üçüncü Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin Üçüncü Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin İkinci Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin İkinci Günü

Zeynebiye'de Şâm-ı Gariban!

Zeynebiye'de Şâm-ı Gariban!

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi