ŞY ile İlim Şehrine Yolculuk

Ehl-i Beyt, 06 Temmuz 2011 10:29

Caferiyol Yazı İşleri Sorumlusu Kasım Alcan; ŞY'nin Bağdat Erbil ve Basra?dan sonra Irak?ta uçuş gerçekleştirdiği 4?üncü nokta olan Necef?e ilk seferini değerlendirdi:

ŞY ile İlim Şehrine Yolculuk

İslam dünyasının en eski dini ilim havzası olan Necef’ül Eşref kenti, otuz yıllık zulümkar Saddam rejiminin ardından yeni yüzüyle İslam dünyasının çekim merkezi oluyor. Bu kutsal kentin 2012 yılında İslam Kültür Başkenti olması da kentin yeni yüzüne ayrı bir anlam katacak.

Irak, özelde üç yüz milyonluk Şii Müslümanların ve genelde de bir buçuk milyarlık İslam âleminin en gözde ziyaret yerlerinin biri. Necef kentini önemli kılan husus ilim şehrinin kapısı olan Hz. İmam Ali’nin pak naaşının orada bulunmasıdır. Diğer önemli husus ise Hz. Âdem, Hz. Nuh, Hz. Salih ve Hz. Hud peygamberin mezarlarının burada olmasıdır.

Necef aslında Kufe’nin bir semtiydi. Kufe Hz. Ali (as)'nin hilafeti döneminde İslam dünyasının başkenti oldu. Ancak Hz. İmam Ali’nin bu kentte bulunan Kufe Mescidi'nde şehit edilmesinin ardından bu özelliğini yitirdi. Hz. İmam Ali’nin mezarı İmam Sadık (as) dönemine kadar bilinmiyordu. İmam Cafer-i Sadık döneminde bizzat İmam Sadık tarafından yeri aşikâr edildi. Böylece Kufe ilçe olarak kalırken Necef bu kentin adı oldu.

Irak’ta altı Ehlibeyt İmamı'nın mezarları bulunuyor. Bağdat’ın Kazimiye semtinde İmam Musa Kazım, İmam Muhammed Taki, Samarra kentinde İmam Ali Naki, İmam Hasan Askeri (aynı zamanda 12 İmam Mehdi (af) sır olduğu serdap da burada bulunuyor), Kerbela’da ise İmam Hüseyin (as)'ın türbesi bulunmaktadır. Karayoluyla bu kutsal bölgelere ziyaret hem zahmetli hem de yorucu olduğundan havayoluyla ziyaret elbette herkesin arzusu. Dolayısıyla ŞY’nın Necef’e sefer başlatması büyük heyecan yarattı.

ŞY, inanç turizminde önemli bir yere sahip olan her yıl milyonlarca Müslüman tarafından ziyaret edilen Hz. Ali'nin mezarının bulunduğu Irak'ın Necef kentine başlattığı seferlerle yurtdışı uçuş noktasını da 142'ye çıkarttı. İstanbul-Necef hattının dün gerçekleştirilen ilk seferine ŞY Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, ŞY Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Prof Dr. İskender Pala, işadamları, gazeteci ve tarihçi yazarlarında aralarında bulunduğu kalabalık bir davetli grubu katıldı.

TK-786 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi 'Hatay' adlı yolcu uçağı Necef Uluslararası Havalimanı'na saat 1025'de inişini gerçekleştirdi. Necef Havalimanı'na iniş yapan ŞY uçağı, bir havacılık geleneği olan itfaiye araçlarının su tagı oluşturmasıyla karşılanırken, davetliler Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik ve Necef Valisi Adnan Al Zurufi tarafından çiçeklerle karşılandı. Irak ve Türk basının büyük ilgi gösterdiği karşılama töreninin ardından

Havalimanında bir de basın toplatısı düzenlendi. Toplantıda konuşan ŞY Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, daha önce de ŞY olarak Irak'a çeşitli uçuş hatlarının açılışını yapmak üzere geldiklerini ve Irak'a çok önem verdiklerinin belirterek, Bağdat hattının ardından, Necef Hattı ile birlikte dördüncü uçuş hattımızı açtık. Önümüzde ki günlerde Süleymaniye ve Musul'a da uçuş hatlarımızı ekleyeceğiz. Bütün bu gelişmeler iki kardeş ülke arasındaki dostluğun boyutlarını işaret ediyor. Ayrıca bu gelişmeler dost ve kardeş ülke Irak'ın, yaşanan acı olaylardan sonra dünya ile kurduğu ticari ve diplomatik ilişkilerin boyutlarını ve geleceği noktaları gösteriyor dedi.

Topçu, Necef'in inanç turizmi açısında önemine dikkat çekerek Buranın inanç turizmi açısından büyük potansiyeli var. Hz. Ali'nin mezarı burada. Bu mezarı ziyaret etmek isteyenler var. Bize çok talep geliyordu. İnşallah tüm müslümanlar için hayırlı olur dedi. Irak'ın tüm ulaşımını İstanbul üzerinden dünyaya bağlamak istediklerinin altını çizdi. Irak'ta önümüzdeki dönemde Süleymaniye ve Musul ile birlikte 6 noktaya uçuş başlatacaklarını söyleye Hamdi Topçu, Şu anda Necef. Basra'yı beraber icra edeceğiz. Önümüzdeki günlerde yolcu kapasitesi arttıkça, ki artacağını düşünüyoruz. Her gün uçmayı hedefliyoruz. dedi.

Topçu konuşmasını şöyle sürdürdü; Irak'a İstanbul üzerinden 183 şehre direkt bağlantı veriyoruz. Bu da onlar için önemli bir avantaj olacak. Bu avantajın neticesinde de iki ülke arasındaki hem ekonomik ilişkiler hem sosyal ilişkiler daha ivme kazanacak. Tarih boyunca Irak'ın çıkış kapısı İstanbul olmuş yine İstanbul olmasını istiyoruz. Bu çerçevede hem Türkiye'nin politikası hem ŞY'nin politikası hepsi beraber değerlendirdiğimizde bir yıl içinde 6 sefere başladığımız tek ülke olacak. Irak'ın dünyayla bağlantısını yeniden kurmasına yardımcı oluyoruz. Uçuş ağımız geniş. Artık ŞY sadece ülkeler arası taşımacılığı değil şehirlerin dünyaya bağlanması adımlar atıyor. Potansiyeli olan her şehre ŞY uçmayı hedeflemektedir.

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik ise, Türkiye ve Necef halkı arasında geçmişten bu yana büyük bir gönül bağı olduğunu ifade ederek, Bu gönül köprüsü, ŞY'nin kurduğu bu uçuş köprüsüyle somutlaşmış oldu. Bundan mutluluk duyuyoruz diye konuştu Büyükelçisi Murat Özçelik Türk işadamlarının artık Necef'e doğrudan uçabileceğini, Necef Başkonsolosluğu'nun da çok yakında açılacağını dile getirdi. Vali Yardımcısı Rezzak Şerif ise Necef'te Türk bayrağının dalgalandığını görmeyi arzu ettiklerini dile getirdiTörenin ardından Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ve Iraklı iş adamları tarafından karşılıklı ticareti geliştirme ve ortak projeleri yürütmek amaçlı olarak bir ticaret antlaşması imzalandı. Toplantıda bu anlamı törende Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz’ün de hazır bulunması bu törene ayrı bir anlam kattı diyen Necef il meclis Konseyi Başkanı Şeyh Fahid, ŞY'nin Şii alemi ile tüm dünyadaki Müslümanlar arasında köprü vazifesi göreceğini söyledi. ŞY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da, özellikle ABD'nin Los Angeles şehrinde yaşayan Müslümanların Necef seferleri için yoğun talepte bulunduğunu ifade ederek, "ilmin ve hikmetin kapısı Hz. Ali Efendimiz'in şehrini dünyaya bağlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını" ifade etti.

Törenin ardından Hz. İmam Ali (as)’ın kutsal türbesine doğru yol aldık. Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz Necef’in önemini anlatan konuşması konuklara duygu dolu anlar yaşattı. Hareme topluca giriş yapıp idari bölümde ağırlandık. Namazın ardından Türbeye girdik. Ziyaret duasını Özgündüz okudu gözyaşları içinde İmam Ali’yle buluştuk. Türk basını Özgündüz’ün duygularını aldı. Meslektaşlarımla konuşurken birçok bilinmeyenin olduğunu bu ziyaretlerin sürekli yapılması gerektiğinde hemfikir olduk. Sonra da ŞY’nın Necef acentesini açtık.

Açılışı ŞY Yönetim kurulu başkanı Hamdi Topçu, Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz ve Prof. Dr. Hüseyin Hatemi birlikte açtı. Duaların ardından konuklara Necef Vali yardımcısı yemek verdi. Yemeğin ardından Tarihi Kufe bölgesine topluca hareket ettik. Kufe Mescidi’ni gezdik İmam Hüseyin (as)’ın bu bölgeye gönderdiği özel elçisi amcazadesi Müslim Bin Akiyl ve Kerbelan’ın intikamını alan Muhtar Bin Sakafi’yi ziyaret ettik İmam Ali’nin evini ziyaret ederek Yezid’in Kufe valisi zalim  İbn-i Ziyad’ın sadece sütunlarının kaldığı sarayını ibretle seyrettik. Meslektaşlarım daha rahat bir zamanda buraya gelmemiz gerektiğini, buraları iyi anlamamız tarih ve zulum kokan bu topraklar hakkında hem kendimizin hem de bu konular hakkında bilgi sahibi olmayanlara ışık tutmamız gerektiğinin altını önemle çizdiler. Kısada olsa bir günlük Necef gezisinden hepimiz büyük bir huzur ve mutluluk duyduk. Müslümanların özellikle inanç önderlerinin aydınların, yazarların sık sık bu tür gezilere katılmalarının İslam dünyasının birlik ve dirliğine büyük katkı sunacağı konusunda birleştik.

ŞY’nın haftalık uçuşları ise şöyle

Necef uçuşları Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri haftada 3 sefer, İstanbul-Necef-Basra-İstanbul olarak gerçekleşecek.

İstanbul dan Necef e 31 Ağustos 2011 tarihinden önce başlayacak seyahatlerde, gidiş-dönüş tüm vergiler dahil 275 Avro dan başlayan ücretlerle seyahat edilebilir.

Necef seferleri uçuş saatleri;

İstanbul-Necef
Kalkış / Varış
Salı, Perşembe, Cumartesi
03:10 06:05

Necef-Basra
Kalkış / Varış
Salı, Perşembe, Cumartesi
07:05 07:50

Basra-İstanbul
Kalkış / Varış
Salı, Perşembe, Cumartesi
08:50 12:15

Hayırlı uğurlu olsun..

Ehl-i Beyt, 06 Temmuz 2011 10:29

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Zeynebiye'de 1. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi 

Zeynebiye'de 1. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi 

Halkalı'da İmam Mehdi (a.f) Coşkusu

Halkalı'da İmam Mehdi (a.f) Coşkusu

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Turgutlu’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Turgutlu’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Bursa’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Bursa’da Anıldı

Risalete Emek Verenler Programı İkitelli'de Düzenlendi

Risalete Emek Verenler Programı İkitelli'de Düzenlendi

Şah-ı Velayet İmam Ali (a.s) Bağcılar'da Anıldı

Şah-ı Velayet İmam Ali (a.s) Bağcılar'da Anıldı

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Hz. Fatıma’yı (s.a) Anma Ve DMKG Görkemli Bir Törenle Kutlandı

Hz. Fatıma’yı (s.a) Anma Ve DMKG Görkemli Bir Törenle Kutlandı

İFA Spor Kulübü Stat Açılışı Yapıldı

İFA Spor Kulübü Stat Açılışı Yapıldı

Arnavutköy’de Hz. Fatıma’yı (s.a) Anma Merasimi 

Arnavutköy’de Hz. Fatıma’yı (s.a) Anma Merasimi 

Hz. Zeyneb'in (s.a) Viladeti Coşkuyla Kutlandı

Hz. Zeyneb'in (s.a) Viladeti Coşkuyla Kutlandı

CAFERİDER’in Yeni Dernek Merkezi Açıldı

CAFERİDER’in Yeni Dernek Merkezi Açıldı

Zeynebiye'de "Filistin Mitingi" Gerçekleştirildi

Zeynebiye'de "Filistin Mitingi" Gerçekleştirildi

Özgündüz'den Miting Çağrısı

Özgündüz'den Miting Çağrısı

Zeynebiye’de Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı

Zeynebiye’de Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı

Filistin'deki Saldırılarda Hayatını Kaybedenler İçin Camilerde Sela ve Kur’an-ı Kerim Okunacak!

Filistin'deki Saldırılarda Hayatını Kaybedenler İçin Camilerde Sela ve Kur’an-ı Kerim Okunacak!

Zeynebiye’de Filistin’e Destek Konvoyu

Zeynebiye’de Filistin’e Destek Konvoyu

Özgündüz, “Coğrafyayı Değiştireceklermiş!”

Özgündüz, “Coğrafyayı Değiştireceklermiş!”

Özgündüz’den İsrail-Hamas Savaşı Açıklaması

Özgündüz’den İsrail-Hamas Savaşı Açıklaması

İFA Spor Sezon Açılışını Gerçekleştirdi

İFA Spor Sezon Açılışını Gerçekleştirdi

Özgündüz’den Ankara’da Gerçekleşen Terör Saldırısına Tepki!

Özgündüz’den Ankara’da Gerçekleşen Terör Saldırısına Tepki!

İFA Spor Kulübü Yeni Sahasına Kavuşuyor

İFA Spor Kulübü Yeni Sahasına Kavuşuyor

Hz. Muhammed’i (s.a.a) Anma Programı

Hz. Muhammed’i (s.a.a) Anma Programı

İmam Rıza (a.s) Camii’nde Eza Meclisi

İmam Rıza (a.s) Camii’nde Eza Meclisi

Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi'nden İstanbul’da Yaşayan Azerbaycanlılara Çağrı

Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi'nden İstanbul’da Yaşayan Azerbaycanlılara Çağrı

On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

Hz. Rugayye (s.a) İkitelli’de Anıldı

Hz. Rugayye (s.a) İkitelli’de Anıldı

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

Özgündüz’den Bakan Yerlikaya’ya Ziyaret

Özgündüz’den Bakan Yerlikaya’ya Ziyaret

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin Yedinci Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin Yedinci Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin Üçüncü Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin Üçüncü Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin İkinci Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin İkinci Günü

Zeynebiye'de Şâm-ı Gariban!

Zeynebiye'de Şâm-ı Gariban!

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Zeynebiye'de 9 Muharrem!

Zeynebiye'de 9 Muharrem!

Zeynebiye'de 8 Muharrem!

Zeynebiye'de 8 Muharrem!

Alagöz ve Ayrım’dan Özgündüz’e Ziyaret

Alagöz ve Ayrım’dan Özgündüz’e Ziyaret

Zeynebiye'de 7 Muharrem!

Zeynebiye'de 7 Muharrem!

Zeynebiye'de 6 Muharrem!

Zeynebiye'de 6 Muharrem!