Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından, Hz. Muhammed’in (s.a.a) torunu İmam Hüseyin (a.s) ve beraberindeki 71 yarenin Kerbela’da şehit edilmesinin 1384. yıldönümü nedeniyle Halkalı’daki Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde “Evrensel Aşura Matem Merasimi” düzenlendi. 

29 Temmuz 2023
Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Tören nedeniyle, Yahya Kemal Beyatlı Gösteri ve Kültür Merkezi ve çevresine çıkan yollar kapatıldı. Sabah saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemleri alındı. 3 ayrı koldan tören alanına girenler 3 ayrı polis arama noktasından geçti. Zeynebiye Caddesi'nde yüzbinlerce Ehl-i Beyt dostlarının buluşmasıyla başladı. Aşura Meydan’ında girişlerde geniş güvenlik önlemleri alındı. Vatandaşlar üzerleri aranarak alındı. Yasın sembolü olarak siyah elbiseler giyen Hz. Hüseyin (a.s) dostları, Kerbela şehitleri için ağıtlar yaktı, gözyaşı döktü. Düzenlenen törene katılımın yüksek olması nedeniyle yüzbinlerce kişi programı dışarıdaki dev ekrandan takip etti.

Törene Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, Ak Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayırım, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü Rektörü Akil Şirinov, Bahçelievler Kaymakamı Dr. Mehmet Boztepe, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, CHP İstanbul Eski Milletvekili Ali Özgündüz, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Zeynebiye Camiasının değerli kurum başkanları, yöneticileri siyasi parti temsilcilerimiz, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ve yüzbinlerce Ehl-i Beyt dostları katıldı.

Sunumunu Emrullah Uzun’un yaptığı Kerbela Şehitlerinin 1384. yıldönümü anma töreni, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından CABİR âlimlerinden Turgut Beyhan’ın okuduğu Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

“Allah bugün bizlere lütfedip bizleri Şehitler Şah-ı Hz. Hüseyin’in (a.s) ezadarı olarak kabul etmiştir.”

Evrensel Aşura Matem Merasimi’ni organize eden CAFERİDER adına selamlama konuşmasını CAFERİDER Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Babur gerçekleştirdi. Babur konuşmasında, “Hz. Hüseyin (a.s) zelil ve esir olarak yaşamaktansa izzet ve özgürlük içinde şehit olmayı tercih etti. Bilinmelidir ki, Hz. Hüseyin (a.s) siz bir dinin, Hüseyin ’siz bir yaşamın sonu şüphesiz hüsran ve pişmanlıktır.

Hiç kimse temsil ettiği davadan büyük değildir. Allah bugün bizlere lütfedip bizleri Şehitler Şah-ı Hz. Hüseyin’in (a.s) ezadarı olarak kabul etmiştir. Bizlere düşen ise bu mektebi hakkıyla yaşamaktır ve yaşatmaktır. Din ve Allah yolunda canından geçen İmam’a, İmam’ı için canından geçen ashap yakışır. Uyan ey Müslüman! Özgürlük düşmana gülümsemekle değil onun karşısında direnerek elde edilir.” dedi.

"Hüseyin’in değerlerine bağlı olmak aklın yanında olmaktır"

Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü Rektörü Akil Şirinov, “Azerbaycan çağımızın Yezidleriyle savaşarak canıyla kanıyla devletiyle halkıyla Karabağ Zaferi’ni elde etti. Huzurlarınızda Karabağ şehitlerini de rahmet ile anıyorum ve biz bu savaşta Hz. Hüseyin’in (a.s) değerlerini taşıyıcı olanları da gördük. Ama aynı zamanda Yezid değerlerini tırnak içerisinde değer diyorum, taşıyıcılarını da gördük ve Türkiye halkının Türk Devleti’nin Hz. Hüseyin’in (a.s) değerlerine ne kadar bağlı olduğunu burada gördük. Hz. Hüseyin’in (a.s)  değerlerine bağlı olmak aklın yanında olmaktır. Biz burada Türk halkının Türk Devleti’nin desteğini yanımızda gördük ama aynı zamanda Yezid’den yana olanları daha doğrusu Hz. Hüseyin’in (a.s)  değerlerinin taşıyıcısı gibi görünüp Yezid’den yana olanları da gördük.” dedi.

“Hz. Hüseyin’in (a.s) mücadelesi hak ve adalet mücadelesidir.”

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, yaptığı konuşmasında, “Ehl-i Beyt’in din de ve İslam’da önemi çoktur. Muharrem ayının onuncu günü Peygamberlerin mucizelerinin de zuhur ettiği gündür. Hz. Hüseyin’in (a.s) hak ve özgürlük mücadelesi sadece İslam dünyasının değil, bütün insanlığın önünde bir ilke olarak durmaktadır. Çünkü Hz. Hüseyin’in (a.s) mücadelesi hak ve adalet mücadelesidir. Kerbela’dan günümüze kadar adalet arayışı hala devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“Bugün farklılıklarla aynı çatı altında yaşayabilmenin bir zenginlik olduğunu görme günüdür.”

Bahçelievler Kaymakamı Dr. Mehmet Boztepe, “Bugün burada üzerinden yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen acısını aynı tazelikte hissettiğimiz Kerbela faciasını anmak ve Hz. Hüseyin’i (a.s) yad etmek için burada bulunuyoruz. Dili, dini ve rengi fark etmeksizin beraber aynı topraklarda kaynamış bir ulusun beraberliğini korumuş olmasını anma günüdür. Bugün farklılıklarla aynı çatı altında yaşayabilmenin bir zenginlik olduğunu görme günüdür.” dedi.

“Ölenlerin, öldürenleri yendiği gündür Kerbela.”

Cem Vakfı Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanı Hayrettin Derun yaptığı konuşmasında, “Kerbela bizim için Hz. Hüseyin’in (a.s) duruşu, insanlığın onuru demektir. Kanın, kılıcı kestiği gün gelir akla bizim için. Ölenlerin, öldürenleri yendiği gündür Kerbela. Hz. Hüseyin (a.s) ve onun duruşunun bütün insanlığa bir dersidir Kerbela. Hz. Hüseyin’in (a.s) onurlu duruşunu, Hz. Abbas’ı (a.s), Hz. Ali Asker’i (a.s) kim hatırlamaz? Sadece yüreği taşlaşmış olanlar, Yezid gibi yaşamakta olanlar hatırlamaz.” dedi.

“Hiç kuşkusuz Hz. Hüseyin’in yolu, dedesi Hz. Muhammed (s.a.a)’ın yoludur.”

Ak Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayırım, “Hz. Hüseyin (a.s) ve beraberindeki yetmiş iki kişi Muharrem ayının onuncu günü binlerce kişilik Yezid ordusu tarafından katledildiler. Bu olay yıllardır Allah’a ve Resulüne iman eden tüm müminleri derinden yaralamıştır. Hz. Hüseyin (a.s) ve yarenleri tüm müminlerin gönüllerine taht kurmuştur. Hiç kuşkusuz Hz. Hüseyin’in (a.s) yolu, dedesi Hz. Muhammed (s.a.a)’ın yoludur. O yol ki ahlakın, erdemin ve tüm diğer güzelliklerin yoludur.” dedi.

“İmam Hüseyin’in (a.s) mücadelesi bir taht, bir saltanat mücadelesi değildir.”

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici yaptığı konuşmasında, “Kerbela olayı, İslam ve Dünya tarihinde kapanmaz bir yara açmıştır. Dünya ve insanlık var oldukça bu acı dinmeyecek ve unutulmayacaktır. Bu vesileyle dünyanın dört bir yanında matem merasimleri düzenlenmektedir. Değerli Ehl-i Beyt dostları Kerbela olayı ve İmam Hüseyin (a.s) mücadelesini çok iyi anlamamız gerekmektedir. İmam Hüseyin’in (a.s) mücadelesi bir taht, bir saltanat mücadelesi değildir. İmam Hüseyin (a.s), Kerbela’ya savaşa da gidiyor değildi. İmam Hüseyin (a.s) özgürlüğün ve adaletin mücadelesini yapmaktaydı. O, zillet altında yaşamaktansa izzetli bir ölümü seçmişti. İmam Hüseyin (a.s) o zaman Yezid’in halifeliğini kabul etmiş olsaydı zulüm dünya yüzünde meşruluk kazanmış olacaktı.” dedi.

"Destek olacağını ümit ediyorum"

Türkiye Caferi Lideri Selahattin Özgündüz törende yaptığı konuşmasında, 
Yezid, Hz. Hüseyin’i (a.s) şehit ettikten sonra Medine’ye saldırdı. Oradaki insanların namusunu, üç gün ordusuna helal kılıp, ardından Kâbe’yi mancınıklarla taşa tutmuştur. Bu olay sırasında da Yezid kömürleşmiş olarak yatağında ölü bulunmuştur. Peki, o zaman Yezid ne zaman tövbe etmiştir? Hz. Hüseyin (a.s) böyle bir adama biat edip, diz çökecekti değil mi? Elbette hayır!

“Şehitler günü olarak Şah-ı Şah-ı Şehidan İmam Hüseyin’in (a.s) şehadet gününde bütün şehitlerimizi anıp selamlamak üzere, hükümetimizden bir gün tatil bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızdan bu konuyu en iyi çözebilecek insan olarak bunu bekliyoruz. Bu eski arzumuzun artık gecikmeden bu yıl içinde muhalefetinde onaylayacağını, destek olacağını ümit ediyorum. El birliği ile Gazi Meclisimizden bu kanunun çıkabileceğini umut ediyorum.” dedi.
Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Erdoğan Ünlü yönetimindeki Kerbela faciasını anlatan tiyatro gösterisini gözyaşlarıyla izledi.

Öte yandan Türk Kızılay'ın "Kan Ver, Hayat Kurtar" sloganıyla düzenlediği kampanya kapsamında çok sayıda katılımcı kan bağışında bulundu.

Ehl-i Beyt dostları, Azerbaycan’ın ünlü Ehl-i Beyt meddahı Seyyid Taleh Boradigahi’nin okuduğu mersiyelere ağlayarak sine vurarak eşlik etti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.