Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Rusya İran'a S-300 Sevketmeye Hazır

Rusya yönetimi İran?ın isteği üzerine iki önemli konu olan S-300 uçaksavar füze sistemleri son versiyonunun sevkiyatı ve Buşehri?de nükleer santrale ikinci enerji ünitesinin yapımı konularında adım atma konusunda prensip kararı aldı. 

11 Eylul 2013
Rusya İran'a S-300 Sevketmeye Hazır

Rusya İran’a 5 adet Antey-2500 S-300 VM uçaksavar füze sistemi sevkedecek. Bu sevikayata şart olarak ise Tahran’ın Rosoboronexport’a daha önceki anlaşmanın aksaması nedeniyle açtığı 4 milyar dolarlık davayı geri alması isteniyor.

Kommersant İran’a 5 adet S-300 gönderilmesi ile ilgili anlaşmanın 2007 yılında imzalandığına ve bu anlaşanın değerinin 800 milyon dolar olduğunu hatırlatıyor.

BM Güvenlik Konseyi anlaşmadan 3 yıl sonra modern silahların teslim edilmesi dahil İran’a yönelik yaptırım kararını kabul etmiş, bunun üzerine 2010 yılı Eylül ayında dönemin Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev bu kararın uygulanmasına yönelik alınacak olan tedbirler konusunda kararname çıkararak S-300 sevkiyatı anlaşmasını iptal etmişti. İran ise buna karşılık Rosoboronexport aleyhine Cenevre Tahkim Mahkemesi’nde dava açmıştı.

Kerry Esad’dan Rusya’ya Yardımcı Olmasını İstedi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Şam’a seslenerek elde edilen fırsattan yararlanmayı ve kimyasUal silahların uluslararası kontrole devrinde yardımcı olunmasını istedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Dışişleri Bakanı Valid Muallim’e hitaben konuşan Kerry, onların bu fırsattan yararlanacakları ve Suriye’de başarı sağlamak için çaba göstereceklerini ümit ettiğini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Google şirketi tarafından düzenlenen tartışma kapsamında “Önümüzdeki günlerde bize yardımcı olun, uluslararası kontrole devri ve onun imhasını sağlayacak olan planın oluşturulması için Rusya’ya destek olun” şeklinde konuştu.

İnterfaks Ajansı’nın bildirdiğine göre, Kerry bununla beraber bu sürecin şeffaf ve tamamen uluslararası toplum tarafından kontrol edilir şekilde olması gerektiğini vurguladı ve “Bu bir oyun olamaz. Biz bu konumu Rus sözcülere de açık bir şekilde ifade ettik” sözlerini ekledi.

Daha önce yapılan açıklamada Suriye sorununun diplomatik çözümü ile ilgili konunun perşembe günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry arasında yapılacak olan görüşmede ele alınacağı belirtilmişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.