Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Selefiler Kudüs Günü'ne Saldırdı

Filistin'e destek etkinlikleri Selefi saldırılarıyla engelleniyor: Tunus'ta Selefiler göz açtırmıyor 

22 Ağustos 2012
Selefiler Kudüs Günü'ne Saldırdı

Selefi grupların Tunus’ta Dünya Kudüs Günü kapsamında düzenlenen etkinliklere yönelik sistematik saldırıları, “Arap Baharı”yla yükselen şeriatçı dalgayı bir kez daha gözler önüne serdi. Saldırganların Filistin direnişinin simge isimlerinden biri olan Samir Kuntar'ı hedef alması ise dikkat çekti.

Tunus’un Bizerte kentinde düzenlenen Dünya Kudüs Günü ve Filistin direnişine destek etkinlikleri şeriatçı Selefi grupların saldırılarına sahne oluyor. 16 Ağustos Perşembe günü, bu yıl ikincisi düzenlenen El-Aksa festivalinin kapanış törenine kılıç ve sopalarla saldıran Selefi grubun 5 kişinin yaralanmasına yol açtığı bildirildi.

Irak’ın Nehreyn Haber Ajansı etkinliklere saldıran Selefilerin göz yaşartıcı gaz kullanılarak dağıtıldığını bildirdi. Ancak Tunus İnsan Hakları Örgütü yetkilisi, aktivist Beşir Ben Şerife, saldırı sırasında polisin olay mahallinde bulunmasına karşın olaya bir saat boyunca müdahale etmediğini belirtti. Filistin ve Lübnan’dan önemli isimlerin katılmasının beklendiği etkinlik olay nedeniyle iptal edilirken, 5 yaralı hastaneye kaldırıldı.

Filistinli direniş kahramanını öldürmek istediler
Etkinliklere, İsrail cezaevinde en uzun süre kalan esir olarak tanınan ve 2008 yılında bir tutuklu takasıyla Hizbullah tarafından kurtarılmadan önce 30 yıla yakın süre hapis yatmış bulunan Lübnanlı Semir Kuntar da katılmıştı. Bizerte’deki olayın tanıkları, Selefi saldırganların, Kuntar’ın varlığından rahatsız olduklarını söylediler. Ben Şerife, olaylardan kısa bir süre önce Kuntar’ın etkinliğin düzenlendiği salondan çıkarıldığını ve saldırıdan etkilenmediğini kaydetti.

Direniş’e destek etkinliğini düzenleyen tertip komitesi üyelerinden Selahaddin Masri, Semir Kuntar’ın Tunus medyasına verdiği demeçte Suudi Arabistan’ı ABD ile işbirliği yaparak direnişin en önemli kalesi olan Suriye yönetimini devirmeye çalışmakla suçladığını hatırlatarak, Selefilerin bu saldırıyı Semir Kuntar’ı öldürmek için gerçekleştirdiğini açıkladı.

El-Ekber gazetesinin haberinde, saldırganların, Kuntar’ın Şii olmasını bahane ederek dinleyici kitlesini kılıç ve sopalarla tehdit ettiği aktarıldı. Oysa Kuntar’ın Şii değil, Dürzi kökenli olduğu biliniyor.

Üç etkinlik iptal edildi
Tunisia Live sitesinde yer alan bir haber, Tunus’taki üç etkinliğin daha Selefilerin saldırıları nedeniyle iptal edildiğini aktardı.

14 Ağustos günü Tunuslu sanatçı Lütfi Abdelli’nin Menzel Burgiba kasabasında bulunan Bayrem Ettounsi Kültür Merkezi’ndeki gösterisi sırasında ortaya çıkan bir grup Selefi, Abdelli’ni “%100 Helal” adlı komedi gösterisini iptal ettirmeye çalıştı. Olay sonrası basına verdiği demeçte Selefilerin gündüzden hazırlandıklarını, ikindi namazlarını burada kıldıklarını ve eylemlerini teravih namazına kadar uzattıklarını, ayrıca etkinliği izlemeye gelen kitleyi engellemeye ve terörize etmeye çalıştığını söyleyen Abdelli, “Polis memurları da vardı, ama müdahale etmek için bir hükümet yetkilisinden emir bekliyorlardı. En kaygı verici olan, hükümetin sessizliği… İnsanlar kendilerini ifade etmek için barışçıl bir şekilde sokağa çıktıklarında hükümet onlara dayak atmak, hakaret etmek ve onları aşağılamak için güvenlik güçlerini gönderiyor, ama Selefiler olay çıkardıklarında istediklerini serbestçe yapabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Tunuslu sanatçı, kasabanın imamının, gösteriye karşı yaptığı ve İslam’a saldırdığı gerekçesiyle insanları gösteriyi engellemeye çağırdığı konuşmasının sonucu olduğunu söyledi. Olaylar Bizerte valisinin gösteriyi resmi olarak iptal etmesine yol açtı.

Sosyal medya üzerinden konser provokasyonu
15 Ağustos günü ise Selefiler, udi Lütfi Buşnek’in Kairuan ilindeki konserini bastılar. Business News, konsere karşı bir sosyal medya kampanyasının örgütlendiğini ve Buşnek’e Sufi İranlı icracıların eşlik etmesi nedeniyle bölge halkının etkinliği boykot etmeye çağrıldığını aktardı. Tunus Sanatçılar Birliği Genel Sekreteri Hamadi Vaibi, Mosaique FM’e verdiği demeçte Selefilerin İranlı sanatçılara erişimi engellediklerini ve onlara otellerine geri dönmelerini söylediklerini açıkladı. Vaibi, valinin Selefilerin taleplerine teslim olduğunu ve etkinliği iptal ettiğini söyledi. Bunun sonucu olarak konseri izlemeye gelen insanların büyük bir çoğunluğu evlerine döndüler.

Sanatçı Lütfi Abdelli ise “30 medya kuruluşu olaydan bahsetti, ama hükümet olan bitene gözlerini kapamayı sürdürüyor” suçlamasında bulundu.

Filistin yürüyüşüne de saldırdılar
Köktenci Selefiler 18 Ağustos Cumartesi akşamı da Gabes şehrinde barışçıl bir Filistin yanlısı yürüyüşe saldırdılar. Yüzlerce gösterici Filistin’in devlet olarak tanınması talebiyle yürürken “Şii oldukları” gerekçesiyle 30 kişilik bir Selefi grubunun taş ve sopalı saldırısına uğradı. Görgü tanıkları saldırganların Filistin bayrakları yaktıkları ve “la ilahe illallah” sloganları attıklarını belirttiler. Tanıklar ayrıca, Selefilerin saldırısının gösterinin yapıldığı 1 saat boyunca sürdüğünü ve ortalıkta güvenlik güçlerinin bulunmadığını, saldırıda çok sayıda kişinin yaralandığını aktardılar.

Göstericilerin “Allah’tan başka tanrı yoktur ve Şii’ler Allah’ın düşmanlarıdır” dedikleri, bazılarının ise Şiilerin öldürülmesi çağrısında bulunduğu bildirildi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.