Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

El Yazması Kur'an-ı Kerim 5 Yılda Bitti

Hattat Hüseyin Kutlu'nun beş yılda yazdığı Kur'an-ı Kerim, okuyucuya sunuldu. Estetiği ve okunuşunun kolaylığıyla dikkat çeken Kur'an-ı Kerim; kâğıdı, cildi, süslemesiyle Türkiye'de ilk kez bu kalitede basılıyor. 

23 Ekim 2009
El Yazması Kur'an-ı Kerim 5 Yılda Bitti

"Kur'an İstanbul'da yazıldı." gerçeğinin günümüzdeki altın halkalarından biri Hüseyin Kutlu. Yaşayan en büyük hattatlarımızdan...

Kutlu Hoca, bugünlerde apayrı bir mutluluk yaşıyor. 5 yılda tamamladığı el emeği, göz nuru Mushaf-ı Şerif, Kaynak Kültür Yayın Grubu bünyesinde yer alan Define Yayınları'nca yayımlandı. İlk olarak büyük boyda, kutu içinde okura sunuldu. Özel baskı için asitsiz, aharlı kâğıt, hakikî deri cilt kullanıldı. Kur'an-ı Kerim, Türkiye'de ilk kez bu kalitede basılmış oldu.

Yayınevi, Kutlu Hoca'nın kırk yıllık sanat hayatının meyvesi olan Mushaf-ı Şerif'i 6 boyda daha basacak. Bu baskılar orta, büyük, cep, hafız, rahle ve teheccüd boylarında olacak. Teheccüd boyu ülkemizde ilk kez basılıyor. Hüseyin Kutlu hoca, gece ibadet etmek isteyenlerin teheccüd boyundaki Kur'an-ı Kerim'i önlerinde açıp takip ederek namazını eda edebileceklerini söylüyor: "Bir nüsha şeklinde değil de sanırım üç bölüm halinde yayınlanacak. Üç ayrı cüz gibi düşünün. Özel bir sehpası da olacak. Gece namazına kalkan Kur'an'ı karşısına koyacak. Sağ taraftaki sayfayı birinci rekatta sol taraftaki sayfayı ikinci rekatta okuyacak. Selam verdi. Çevirecek. Böyle böyle teheccüd namazlarında hatim indirmiş olacak."

HZ. ALİ, HATTATLARIN PİRİ

Allah kelamına duyulan saygı ve Kur'an'ı en güzel şekilde yazma gayretleri hat sanatını ortaya çıkarmış. Daha sonra buna bağlı olarak tezhib, ebru, cilt sanatları doğmuş. Hüseyin Kutlu Hoca, Kur'an'ı en güzel şekilde yazma gayretinin Hz. Peygamber döneminde başladığını söylüyor: "Efendimiz (sas) daha Kur'an-ı Kerim inerken vahiy kâtiplerine bunu yazdırıyor. Onlara tariflerde bulunuyor. "Mim'in gözünü kör etme, sin'i uzat" gibi. Yani yazının güzelleşmesi hususunda tavsiyeleri var. Hz. Ali efendimiz ashab-ı kiram içerisinde en önemli vahiy katiplerinden ve yazısı en güzel olanı. Onun için hattatlar da Hz. Ali efendimizi kendilerinin piri kabul eder."

Hattatların en büyük ideali Kur'an-ı Kerim'i yazmak. Sanatkâr eğer nesih hattatı ise Kur'an bu işin zirvesi kabul ediliyor.

Ülkemizdeki en yaygın mushaflar Hasan Rıza Efendi, Kayışzade Osman Efendi, Hamid Aytaç, Hüsrev Altınbaşak ve Mehmet Özçay imzasını taşıyor.

Ajanslar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.