Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Pakistan'da 1,9 Milyon Mülteci Acil Yardım Bekliyor

Birleşmiş Milletler (BM), Pakistan'daki Svat Vadisi'nde Taliban militanlarına yönelik operasyonlarda evlerini terk etmek zorunda kalan insanlar için 543 milyon dolar yardım çağrısında bulundu. 

22 Mayıs 2009
Pakistan'da 1,9 Milyon Mülteci Acil Yardım Bekliyor

BM'nin insani yardımlar yetkililerinden Martin Mogwanja, başkent İslamabad'da yaptığı açıklamada, Pakistan'da çatışmalar nedeniyle ortaya çıkan yer değiştirmelerin hızı ve boyutunun 'olağanüstü' olduğunu ve büyük acılar yaşandığını söyledi. Mogwanja, uluslar arası toplumdan "oldukça cömert" yardımlar beklediklerini ifade etti.

Pakistanlı yetkililer, geçen ay güvenlik güçlerinin Taliban'a karşı kapsamlı operasyonlar başlattığı Svat Vadisi'nden kaçanların sayısının yaklaşık 1 milyon 900 kişi olduğunu belirtiyor. 160 binden fazla insan, İslamabad hükümetinin açtığı mülteci kamplarında, zor şartlar altında yaşama mücadelesi veriyor. Kamplarda kalmayan mülteciler ise, diğer şehirlerdeki akrabalarının yanına sığınmış durumda.

Mültecilerin kamplarda yaşayabilmesi için gelişmiş ülkelerden yardım isteyen Pakistan'a şu ana kadar 224 milyon dolar ulaştırıldı. Kamplarda ise, özellikle yardımların yetersiz kaldığı yerlerde tam bir insanlık dramı yaşanıyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), mülteci kamplarında giderek artan ve neredeyse yarısını çocukların oluşturduğu nüfus için 57 milyon dolar yardım talebi yaptı.

Mültecilerin hayat mücadelesi verdiği yerlerden birisi de Jalala kampı. Bu bölgede 11 binden fazla insan çadırlarda yaşıyor. İki hafta içinde ful kapasitesine ulaşan kampta sadece temel ihtiyaçlar karşılanıyor.

Gullina isimli bir Pakistanlı mülteci, çadırlarının içinin çok sıcak olduğunu, çocuklarının sağlığından endişe ettiğini ve onların eğitiminin aksadığını ifade etti. Gullina, çaresiz bir şekilde Svat Vadisi'ne dönmekten başka seçeneklerinin olmadığını söyledi. Ahmen Hilal adlı başka bir mülteci ise, "Çocuklarımız bunu hak etmek için ne yaptı? Günahımız ne? Kim bu savaştan sorumluysa, onlara yalvarıyoruz, bizleri affetsinler ve topraklarımıza dönmemize izin versinler" şeklinde tepkisini dile getirdi.

Jalala kampında hastalıkların yayılmasını engellemeye çalışan UNICEF, mültecilere temiz su ve gıda sağlamaya çalışıyor. Sadece bu kampta 1600'den fazla ilkokul çağındaki çocuk, savaş nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler yetkilileri, ilkokul çağındaki bu mülteci çocuklar için geçici sınıflarda eğitim veriyor.

Pakistan ordusunun Svat Vadisi'nde sürdürdüğü operasyonlar boyunca 1100'den fazla militan öldürüldü.

Ajanslar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.