Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Balfour Deklarasyonu 93. Yılında

Lord Arşur Balfour, 2 Kasım 1917 yılında İsrailli liderlere gönderdiği mektubunda siyonist devlet için destek vaadinde bulunmuştu... 

04 Kasım 2010
Balfour Deklarasyonu 93. Yılında

Balfour Deklarasyonu, Lloyd George başkanlığındaki İngiliz savaş kabinesinde dışişleri bakanlığı görevini yürüten Alşur Balfour tarafından başlatılan ve 1917 yılında İsrailli işgalcilere Filistin topraklarında devlet kurma hakkı, 1948 yılında da devlet kurmasıyla sonuçlanan bir girişimdir.

Lord Arşur Balfour, 2 Kasım 1917 tarihinde siyonist liderlerden Lord Roşschid'e mektup göndererek, Filistin topraklarında bir siyonist devletin kurulması için İngiltere destek vereceğini açıkladı. Arşur'un bu mektubu yazmasında da Theodor Herzl'in çalışmaları etkili olmuştu.

Bu mektup, 8 Kasım 1917 tarihinde de İngiliz gazetesinde yayınlanmıştı. Mektupda şu ifadelere yer verilmişti: "İngiltere hükümeti, Filistin'de Yahudi halkı için milli bir vatan oluşturulmasını uygun bulmaktadır. Bu gayenin gerçekleşmesi için her türlü çabayı sarfedecektir."

1918 yılında da Fransa, İtalya ve ABD başkanı Thomas Woodrow Wilson deklerasyonu desteklediklerini bildirmişlerdi.

Avrupalı devletlerin, yahudilere doğu topraklarında toprak ve devlet vaadetmeleri ve desteklemelerindeki en önemli amaçları, sömürge topraklarını korumakdı. Mısır'ı işgal eden Napolyon da yahudilere, hedef olarak doğuyu işaret etmişti.

İhvan-ı Müslimin Hareketi'nin Ürdün murakıblığı tarafından yapılan resmi açıkllamada, İngiltere'nin Balfaur Deklerasyonu ve vu deklerasyona bağlı olarak Filistinlilerin sürgün edilmesi, katledilmesinden sorumlu olduğunu belirtti.

Zamanın geçmesiyle İngiltere'nin işlediği suçların düşmeyeceğini ifade eden İhvan-ı Müslimin, İngiliz yetkililerin yargılanması için şeref sahibi tüm insanlığa, sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulundu.

İhvan-ı Müslimin, İngiliz idaresine de seslenerek işlenen tarihi hatanın kabul edilmesi ve Filistin halkına karşı işlenen hatanın düzeltilmesini istedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.