Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Batı'dan Türkiye ve Ermenistan'a Açılım Tebriği...

Türkiye ve Ermenistan arasında yapılan protokol anlaşması ABD ve AB tarafından yakından takip ediliyor.  

01 Eylul 2009
Batı'dan Türkiye ve Ermenistan'a Açılım Tebriği...

Türkiye ile Ermenistan arasında gelişen ilişkiler AB ülkelerinde de yankı buldu. Fransa, Türkiye ve Ermenistan'ın, diplomatik ilişkilerin tesisi protokolüyle ikili ilişkilerin geliştirilmesi protokolüne dair iç siyasal istişarelerini başlatma hususunda mutabakata varmasının ardından iki ülkeyi kutladı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Fransa'nın Türk ve Ermeni yetkilileri kutladığı belirtildi.

Açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin bölge istikrarına katkıda bulunacak tarihsel bir olay olacağını da kaydetti.

AMERİKA DA MEMNUNİYETİNİ BİLDİRDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsviçre'nin de katılımıyla Türkiye ve Ermenistan'ın, ikili ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde daha fazla adım atılmasına yönelik mutabakatının memnuniyetle karşılandığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly imzasıyla yayımlanan açıklamada, "ABD, İsviçre'nin de katılımıyla Türkiye ve Ermenistan'ın ikili ilişkilerinin normalleştirilmesinde daha fazla adım atılmasını ortaya koyan ortak mutabakatını memnuniyetle karşılıyor. ABD'nin eskiden beri pozisyonu, normalizasyonun önkoşulsuz ve makul bir zaman dilimi içinde gerçekleştirilmesi olmuştur. Ermenistan ve Türkiye'yi, bugünkü açıklamalarında tarif edildiği şekilde üzerinde mutabakata varılan çerçeve dahilinde, süreci hızlandırmaya davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

GELİŞMELER BATI MEDYASINDA

Açılım, yabancı medyada da büyük bir ilgi gördü. Batı basının Türkiye-Ermenistan arasındaki gelişmeler şöyle verildi:

NEW YORK TİMES: "YÜZYILIK DÜŞMANLIK, DÜNYANIN EN ACI ÇEKİŞMELERDEN BİRİ"

"Aralarındaki yüzyılık düşmanlığı, dünyanın en uzun süren ve acı uluslararası çekişmelerden biri olan Türkiye ve Ermenistan, diplomatik ilişkileri kurma konusunda anlaştı."

TİMES: "GÖRÜŞMELER HALA BİRÇOK TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA"

"Görüşmeler hala birçok tehlikeyle karşı karşıya, özellikle Ermenistan'ın, Türkiye'nin Ermeni soykırımının uluslararası toplum tarafından tanınması kampanyası. Sayın Sarkisyan'ın ihtilafın çözümü bozmayacağını söylese de Türkiye'de katliama ilişkin milliyetçi duygular hala çok yoğun. Ermenistan ile diplomatik ilişkilerin kurulması Türkiye'nin AB üyelik şansını artıracak."

TRİBUNE DE GENEVE: "ÖNEMLİ BİR ADIM"

"Ermenistan ve Türkiye, diplomatik ilişkileri kurmak ve sınırlarını açmak için bir mutabakata vardıklarını açıkladılar. Bu, on yıllarca devam eden güvensizlik ve karşılıklı suçlamalardan sonra iki komşuyu barıştırmaya yönelik önemli bir adım."

WALL STREET JOURNAL: "ONARILMASI ZOR BİR ÇATLAĞIN ÜSTESİNDEN GELİYORLAR"

"Ermenistan ve Türkiye, Osmanlı döneminde Ermenilerin katliamının damgasını vurduğu, görünürde onarılması çok zor bir çatlağın üstesinden gelerek diplomatik ilişkilerin kurulmasına yönelik nihai görüşmeler konusunda mutabık kaldılar."

BBC: "ONYILLARCA GÜVENSİZLİKTEN SONRA YAKINLAŞIYORLAR"

"Türkiye ve komşusu Ermenistan, her iki taraftaki on yıllarca devam eden acı güvensizlikten sonra diplomatik bağları kurmaya daha yakınlaştı."

EL PAİS: "İKİ ÜLKE SINIRLARI AÇMA EŞİĞİNDE"

"Ermenistan ve Türkiye, diplomatik ilişkileri kurmaya daha yakın. Yüzyıla yakın bir süre devam eden düşmanlığın ardından iki ülke, ayrılıkların üstesinden gelmek ve sınırlarını açma eşiğinde."

NOVOSTİ: "İSVİÇRE'NİN ARABULUCULUĞUNDA ANLAŞTILAR"

"Türkiye ve Ermenistan, İsviçre'nin arabuluculuğundaki görüşmelerde diplomatik ilişkilerin kurulmasına yönelik iç siyasi danışmaları başlatma konusunda mutabık kaldı. İki ülke arasında, Sovyetler Birliği'nin parçalandığı 1991'den beri diplomatik ilişkiler yok."

EURONEWS: "DÜŞMAN KOMŞULAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER İYİLEŞMEYE YÜZ TUTTU"

-"Düşman komşular arasındaki ilişkiler iyileşmeye yüz tuttu. Yüzyılık acı güvensizliğin ardından yavaş iyileşmeyi başlatan gelişme, iki liderin geçen yıl Ermenistan'ın başkentindeki görülmemiş buluşması oldu."

DEUTSCHE WELLE: " SARKİSYAN MAÇA GELSİN DİYE SÜRPRİZ ADIMLAR ATILIYOR"

"Futbol odaklı diplomasi. Türkiye-Ermenistan ilişkilerini normalleştirecek yeni gelişmeler kaydediliyor. Ankara, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın 14 Ekim'de Bursa'da oynanacak maça gelmesini sağlamak için sürpriz adımlar atıyor."

LE MONDE: "TÜRKİYE, ERMENİSTAN DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ KURMA YOLUNDA"

"Türkiye ve Ermenistan, diplomatik ilişkileri kurma yolunda. Ankara'nın, Erivan ile, Ermenistan'ın 1991 yılındaki bağımsızlığından beri diplomatik ilişkileri yok."

AMERİKA'NIN SESİ: "İÇ SİYASİ DANIŞMA SÜRECİ BAŞLATTILAR"

"Türkiye ve Ermenistan, ilişkilerini normalleştirmek amacıyla iç siyasi danışma süreci başlattı."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.