Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Amerika, İran'a Neden Diyalog Teklif Ediyor?

Barack Hüseyin Obama başkanlığındaki yeni Amerika yönetimi göreve gelir gelmez şubat ayı başlarında, İran?la doğrudan diyaloğa hazır olduklarının altını çizerek iki ülke arasındaki ilişkilere şans tanımak istediklerini belirtmiştir. Obama ?Eğer iran gibi ülkeler,sıkmış yumruklarını açmaya isteklilerse,karşılarında bizim onlara uzanmış elimizi bulacaklar? demişti. 

08 Mayıs 2009
Amerika, İran'a Neden Diyalog Teklif Ediyor?

İslam Devrimi’nin 30.yılında Tahran’da halka seslenen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad,ABD’nin diyalog çağrısına olumlu karşılık vererek, söz söz konusu görüşmelerin ancak”eşit ve karşılıklı saygı temeline oturulması” gerektiğini vurgulamıştır.İran islam Cumhuriyeti’nin bölgede artan gücünü dile getiren Ahmedinejad”Unutulmaması gereken bir şey var; O da İranın güçlü bir ülke oldugudur.

Bazılarımızın da söylediği gibi,İran köşesinde uyuyan bir aslandır ve bu ülkeyle ilgilenenlere tavsiyem aslanın kuyruğuyla oynamamalarıdır” şeklinde Amerika’nın diyaloğ teklifini kendine özgü bir üslupla cevaplamıştır.

OBAMA’DAN GÖRÜŞME ISRARI

ABD Başkanı Barack Obama, diyaloğ ve görüşme ısrarını Nevruz bayramı dolyısı ile Beyaz Saray’ın internet sitesinden Farsça altyazılı oarak da yayınladığı görüntülü Nvruz Kutlama mesajı ile tekrar dile getirmiş ve doğrudan İran’a seslenerek “taze bir başlangıç” teklif etmiştir. Obama, “Aramızda ciddi farklar var. Ama bebim yönetimim önümüzdeki bütün konuları ele alacak bir diplomatik yaklaşıma bağlıdır. Bu sreç tehditlerle ilerlemeyecek. Dürüst ve karşılıklı saygıyla dayanan bir ilişki istiyoruz. Aramızdaki farklılıkları diplomasi lie çözelim. İran medeniyetinin büyüklüyü, yıkmasında değil inşa edebilmesindedir. 30 yıldır ülkelerimiz arasındaki ilişkiler sıkıntılı ilerliyor. Ama bu yeni fırsatı ortak insanlık bağları ile bizi baglıyor. Nevruz yeni yıl kutlamaları çocuklarımıza fırsat, ailelerimize güvenli bir gelecek, toplumlarımıza ilerleme ve karşılıklı saygıyla dayanan bir ilişki istiyoruz” demiştir. İran’ın da sorumlulukları olduğunu söyleyerek, İran’ın uluslar arası camiada yerini alma hakkının olduğunu ama bunun teröre silah sağlayarak değil, İran medeniyetinin büyüklüğünü sergileyerek gösterebileceğini belirten Obama, İranlı şair saadi’nin dizelerindeki,”Biz Adem’in çocukarları tek özden doğmuş bedenin parçalarıyız” sözleriyle konuşmasını tamamlamıştır.

AYETULLAH HAMANEY’DEN CEVAP

İran İslam İnkilabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, Nevruz’un birinci gününde Meşhed’de İmam Rıza hareminde onbinlerce ziyaretçiye hitaben yaptığı lonuşmasının son bölümünde ABD Başkanı Barack Obama’ya cevap vererek, devrimden bu yana geçen 30 yıllık yaşanan süreci tekrar hatırlatmıştır. Ayatullah Hamaney, İran ve Amerika arasındaki ilişkilere değinerek Amerika Birleşik Devletleri ile ilişki biçiminin inkılabın başından beri İran halkı ve İran İslam Cumhuriyeti için büyük bir sınav teşkil ettiğini, gerek Cumhuriyetçi ve gerekse demokrat olsun Amerika devlet adamlarının islam inkılabı ve İran halkı karşısındaki düşmanlıkarını hatırlatmıştır. Ayetullah Hamaney,”Amerikalılar İslam Cumhuriyeti aleyhindeki düşmanlıkların ilki muhaliflerin kışkırtılması ile bölücü ve trörist hareketlere katkı idi. Güvenilir istihbarata göre bu siyaset hala Amerika unsurlarının İran ve Pakistan sınırı civarındaki eşkiye çeteleriyle ilişkisinı sürdürmesi sayesinde devam etmektedir” hatırlatmasını yapmıştır.

Ayetullah Hamaney, İran halkına ait milyarlarca dolarlık mal varlığının  bloke     edilmesi, Saddam’a iran’a saldırması için yeşil ışık yakılmas, yaklaşık 300 bin İranlı gencin şehadetine yol açan sekiz yıllık savaş boyunca baas rejiminin her açıdan desteklenmesi, İran’a dayatılan savaşın son yılında İran yolcu uçağının Amerika tarafından füze saldırısıyla düşürülmesi ve yaklaşık 300 kadın, erkek ve çocuğun katledilmesini Amerika’nın İran halkı karşısındaki düşmanca eylemlerinden bazıları olarak sıralayarak şu soruyu yöneltmiştir;İran halkı bütün bu meseleleri unıutabilir mi?

WASHINGTON GÜVEN VERMİYOR

İslam İnkılabı Rehberi, İran halkının 30 yıl boyunca ambargo altında tutulduğunu hatırladıktan sonra, Washington’un İran içerisinde de çok sayıda suikasta başvuran teröristleri desteklemesi, bölgede kargaşaya yol açması, siyonist cinayetkarların kayıtsız ve şartsız olarak korunması ve İran2ın sürekli olarak askeri saldırıyla tehdidinden, Amerika’nın İran halkı aleyhindeki düşmanlıklarının bir başka bölümü larak söz ederek “Amerika yetkililer geçtiğimiz 30 yıl boyunca defalarca İran halkı ve hatta onlardan bazıları bu büyük ve onurlu milletin kökünün kazınmasını istediler” demiştir.

KADİFE ELDİVEN İÇERSİNDE GİZLENMİŞ ÇELİK EL

Ayetullah Hamaney, Amerika’da yeni bir başkan ve hükümetin işbaşına gelmiş olmasına atıfta bulunarak şöyle konuşmuştue; “Onlar, ‘Elimizi İrana’a doğru uzattık’ diyorlar. Ancak biz diyoruz ki, eğer Amerika kadife eldiveni içersinde çelik bir el gizlemişse, bu girişim hiçbir anlam ve değer taşımamaktadır.”

İslam İnkılabı Rehberi, Amerika yetkililerini Nevruz münasebetiyle İran halkına mesaj gönderme girişimlerine işaretle, “Hatta bu tebrik mesajında bile İran halkı terörizm ve nükler silah taraftarı olarak nitelenmiştir. Bu, tebrik midir, yoksa aynı işamların devamı mı? Amerika’da gerçekten de kararlarını kimin verdiğini bilmekteyiz; başkan, kongre ya da perde arkasındaki unsurlar… Ancak, her ne olursa olsun şunu vurguluyoruz ki, İran halkı kendi meseleleriyle ilgili olarak muhasebe ve mantık ehlidir ve duygusal davranmamaktadır”demiştir.  

Hüseyin Yazıcıoğlu-Vakit Gazetesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.