Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Bugün Şuşa'nın İşgalinin 17. Yıldönümü

8 Mayıs 1992... Ermeniler Azerbaycan'ın kadim şehri Şuşa'yı işgal etti. 480 şehit, 1860 yaralı, 22.000 mecburi göçkün... 

08 Mayıs 2009
Bugün Şuşa'nın İşgalinin 17. Yıldönümü

Bundan on yedi yıl önce 1992 yılının Mayıs ayının 8'inde Ermenistan ordusunun askerleri, Şuşa'yı işgal etti. Azerbaycan'ın bu kadim, zengin tarihi ve medeniyete sahip şehrinin Ermenilerin eline geçmesiyle Dağlık Karabağ'ın işgali tamamlanmış oldu. Bununla Ermeniler bölgenin Azerbaycan'dan koparılmasını sağladılar. Fakat bu işgal o kadar da kolay olmadı. 11 bin Ermeni askerine karşı çok az sayıda Azerbaycanlı direniş gösterdi. Az sayıdaki Azerbaycan askerinin de direnişi 10 saatten fazla süren çatışmalarda Ermenileri vatanlarından kovmaya yetmedi.

İşgal neticesinde Şuşa'daki 279 dini, tarihi ve medeni abideler düşman tarafından talan edildi. Azerbaycan'a mahsus birçok abide ya mahvedildi ya da Ermenileştirildi. Ermeniler, camilerin yanısıra 7 anaokulunu, 22 okulu,  teknik eğitim kurumlarını, 8 kültür merkezini, 14 kulübü, 20 kütüphaneyi, 2 tiyatroyu, 3 müzeyi, Şark müzik aletleri fabrikasını yakıp yıktılar.On saatten fazla süren çatışmalarda 480 Azerbaycan Türk'ü şehit olurken, 1860 kişi yaralandı. 22.000 sivil ise öz yurtlarından ve yuvalarından ayrı düştü. Esir götürülen 68 kişi hakkında şimdiye dek hiçbir bilgi alınamamıştır. Şuşa asıl sahiplerine kavuşacağı günü bekliyor. Allah yakın etsin.


/ANS TV/
Çeviri: Zeynebiye.com

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.