Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz'ün Aşura 2022 Konuşması

Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından, Hz. Muhammed’in torunu İmam Hüseyin ve beraberindeki 71 yarenin Kerbela’da şehit edilmesinin 1383’inci yıldönümü nedeniyle Halkalı’daki Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde “Evrensel Aşura Matem Merasimi” düzenlendi. 

12 Ağustos 2022
Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz'ün Aşura 2022 Konuşması

Günün anlam ve önemini kısaca özetleyen Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz, Kerbela olayını anlatarak ve Kerbela şehitlerini anarak şu konuşmayı yaptı: “Bugün yas günümüzdür. Bugün zalimin kudurduğu, mazlumun şahane direnişiyle onun karşısında durduğu ve galip geldiği gündür. İmam Hüseyin (a.s) abisi ve imamı İmam Hasan’ın barış anlaşmasına sadık kalmış fakat karşısındaki Muaviye o maddelerin hiçbirine saygı göstermemiş, şartnamede yazılan kanun ve kurallara zıt hareket etmiştir. Hüseyin (a.s) sadece vazifesi olan iyiliği emretmek ve kötülüğü engellemek vazifesini yapmaktan başka bir şey yapmamıştır. 
İmam Hüseyin aslında savaşan imam olarak görünüyor ama öyle değildir. Abisi İmam Hasan kadar barışı önde tutmuştur, önemsemiştir. Ümmetin içerisinde barışı bozacak bir harekete girmemiştir. Ama Muaviye, kendisi öldükten sonra kimseye yerini tayin etmeyecekti ki bu da anlaşma metninde vardı fakat öyle yapmadı ve zalim, ahlaksız oğlu Yezid’i kendi yerine atayıp daha ölmeden onun için birçok kişiden zorla biat aldırdı. Yezid, üç senelik iktidarında icraat olarak yalnızca şunları yapmıştır. Peygamber’in hanedanına topyekûn katliam yapmak ve Peygamber kızını, gelinini esir etmek. İkinci senesinde Peygamber şehrini, Medine’yi ordusuyla bastırıp Müsrif ibn Akabe komutasındaki ordusuna her şeyiyle helal kıldı. Buna tarihte Harre Olayı derler. 


On binden fazla sahabe ve şehirde yaşayan kılıçtan geçirildi. Peygamber’in mezarına sığınanlar dahi Peygamber’in mezarının üzerinde kesildi. Ancak Medine’den kaçmayı başaranlar ve Yezid’e tam biat edeceksin yani “Ben, ailem, her şeyimle Yezid’e aitiz ve onun malıyız.” Diyeceksin. Bu biatı edenler kurtulabildiler. Üçüncü ve son icraatı ise Kabe’yi mancınıklarla yakıp yıkmak olmuştur. O esnada da yatağında yanmış bir şekilde ölü bulundu. O geberdiği sırada Kabe’yi onun ordusu mancınıklarla yakıp yıkıyordu. Ne zaman tövbe etmiştir bu Yezid? Neden Yezid’i savunma ihtiyacı gösterir bir insan anlamıyorum. Neyin tövbesidir bu? On bini aşkın sahabenin kanını kim helal kılmıştır Yezid’e? Tövbe etmekle geçiyor mu bunlar? Yezid’in Hz. Zeynep’e bir talebi oluyor. Diyor ki: “Hüseyin’in kanının bedelini ödeyeyim sizlere.” Çünkü Zeynep, Ali’nin orduyla girmediği Şam’a elinde zincirlerle ve yanında seksene yakın kadın ve çocukla girmişti. Ve orada Zeynep, Yezid’i sıkıştırıp teslim olmaya zorladı adeta. Yezid’e sahabe diyenler bile vardır ki onlar bilmezler mi Peygamber hayattayken Yezid doğmamıştır? Şimdi bu mahrem ve namahrem bilmeyen Yezid’in işlediği suçları Ehl-i Sünnet kaynakları bile yazmaktadır. Böyle bir Yezid diyor ki Hüseyin’e: “Ya bana biat edip, yaptığım her icraatı onaylayacaksın ya da kelleni koparacağım.” Şimdi söyleyin, Hüseyin kimseyle savaşmıyorken Yezid gelip diyor ki bütün yapacağım günahlara onayını vereceksin ya da canından olacaksın. Özgür ve onurlu bir insan böyle bir diretme karşısında diz çöküp Yezid’e biat eder miydi, etmeli miydi? Hüseyin hunharca şehit edilmiş ama mertçe durmuştur. Şah-ı Şehidan olmuştur.

Selam olsun ona, onun yarenlerine ve vatan uğruna şehit olmuş tüm şehitlere. Azerbaycan bayrağı indirenler konusunda da o bayrağı indirmek kimsenin hakkı değildir. Azerbaycan’ı Hz. Hüseyin karşıtı göstermek kimsenin hakkı değildir. Azerbaycan’da Hüseyin’in tarafındadır. Üç kırmızı çizgimi de hatırlatmak isterim. Milli birliğimiz, vatan bütünlüğümüz ve üç de devletin bekasıdır.” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.