Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Karanlık İsim Silah Lobisinin Başında

ABD'de, Ronald Reagan'ın başkan olduğu 1980'li yıllarda gerçekleşen ve Washington yönetimini sıkıntıya sokan 'İran-Kontra' skandalının odağındaki isimlerden emekli yarbay Oliver North, ABD'nin en güçlü silah lobisi Ulusal Silah Birliği'nin (NRA) başkanlığına seçildi.  

11 Mayıs 2018
Karanlık İsim Silah Lobisinin Başında

Yapılan oylama sonucu birliğin başkanı olan olan eski ABD Deniz Piyadesi Yarbayı Oliver North, Reagan yönetiminde İran'a gizli, yasa dışı silah satışı yapıp, elde edilen parayı da Nikaragua'da Sandinistalara karşı savaşan kontra olarak bilinen ABD'nin desteklediği gerillalara aktarılması ilişkin organizasyonun başındaki isimdi. Sandinistalara karşı savaşan kontralara yardım, insan hakları ihlallerinden dolayı yasaktı. Yasak dolayısıyla, kontra gerillilarının finansmanı, CIA üzerinden gizlice ve dolaylı yollardan yürütülüyordu.
 
İSRAİL DE KARIŞMIŞTI
 
İran’a silah satışlarının, İsrail üzerinden yapıldığı bizzat North tarafından daha sonra açıklanmıştı. İsrail’in de bu satışa aracı olarak Manuşar Gorbanifar adlı bir İranlı silah tüccarını aracı olarak kullandığı açıklanmıştı. Olayın ortaya çıkması üzerine emekli yarbay North yargılanmış ve 1989'da ABD fonlarını yasa dışı yollarla aktarmaktan suçlu bunulup mahkum edilmişti. North, daha sonra Kongre'de ifade vererek dokunulmazlık kazanmış ve hakkındaki ceza kaldırılmıştı. North ardından televizyon kanallarında muhafazakar siyasi görüşlerini dile getirip yorumculuk yapmaya başladı. North, ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçisi Fox News'un da düzenli katkıda bulunan yorumcularından. ABD'nin en güçlü silah lobisi NRA'in yöneticisi Wayne LaPierre, North için "Amerika'nın özgürlüğü için mücadele eden efsane bir savaşçı" dedi. NRA, her türlü silahsızlanma kampanyasının karşısında duruyor ve silahlanmanın ülkeyi daha güvenli yaptığını savunuyor/ on4haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.