Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Mısır'dan Türkiye'ye Diplomatik Darbe

Mısır'ın, Türkiye'nin Kahire Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı istenmeyen adam ilan etmesine Türkiye'nin yanıtı gecikmedi. Ankara, Kahire ile aynı tepkiyi göstererek, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin'i istenmeyen adam ilan etti. 

24 Kasım 2013
Mısır'dan Türkiye'ye Diplomatik Darbe

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kahire Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'yı "istenmeyen adam" (persona non grata) ilan ederek ülkeyi terk etmesini istedi.

Türkiye'yle ilişkilerin derecesini düşürme kararı alan Mısır ayrıca Ankara Büyükelçisi'ni de geri çağırdı.

Türk Dışişleri Bakanlığı da, bu gelişmeden kısa bir süre sonra bir açıklama yaparak, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin'i "istenmeyen adam" ilan etti.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şöyle denildi:

"Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı bugün Mısır Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Mısır'ın Ankara'daki temsil düzeyinin maslahatgüzar seviyesine indirildiği ve kendisinin de "istenmeyen adam" ilan edildiği bildirilmiş, en geç 29 Kasım 2013 tarihi itibarıyla ülkeyi terk etmesi istenmiştir.

Bu gelişme üzerine, uluslararası ilişkilerin temelini oluşturan mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, Mısır'ın ülkemizdeki geçici Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak ilişkilerimizin maslahatgüzar düzeyine indirildiği ve daha önce istişareler için ülkemizden ayrılmış bulunan Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin'in "istenmeyen adam" ilan edildiği bildirilmiştir.

Üzüntü duyduğumuz bu durumun tarih önündeki sorumluluğu, Mısır'da 3 Temmuz darbesinin olağanüstü şartlarında işbaşına gelen geçici yönetime aittir. Herhalükarda, Türk ve Mısır halkları arasında tarihten gelen köklü ilişkiler ve kardeşlik bağları her zaman ve her şartta baki kalacaktır.

Dost ve kardeş Mısır'ın en kısa zamanda istikrar ve demokrasiye kavuşmasını ve akabinde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin normale dönmesini temenni ediyoruz."

KRİZİN SEBEBİ BU SÖZLER Mİ?

Hürriyet Gazetesi'nden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre; Mısır'ın Türkiye ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Rusya'ya giderken yaptığı açıklamaların ardından alındı.

Başbakan Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, "Ben, Sayın Mursi'nin yargı karşısındaki tutumunu alkışlıyorum, ona saygı duyuyorum, onu yargılayanlara benim saygım yok" diye konuşmuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.