Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

ABD, İran ile Dostluk Peşinde

ABD ile müzakereleri çok olumlu olarak değerlendiren İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, ABD kongresinin İran ile dostluk grubu oluşturmak niyetinde olduğunu bildirdi.  

02 Ekim 2013
ABD, İran ile Dostluk Peşinde

Reformcu milletvekili Abed Fettahi devlet ve meclis arasında yapılan ortak toplantı hakında verdiği demeçte İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani’nin toplantıda yaptığı konuşmasının bir bölümünde Cumhurbaşkanı Ruhani’yi BM Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı başarılı konuşması dolayısıyla kendisini teşekkür ederek, takdir ettiğini ifade etti.

Fettahi, Laricani’nin konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Ruhani'nin New York seyahatı hususunda bilgi verdiğini, Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde de nükleer meselesi ve yaptırımların kaldırılmasını ele aldığını dile getirdi.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, ABD ile müzakereleri çok olumlu olarak değerlendirdiğini ve bu bağlamda ABD kongresinin İran ile dostluk grubu oluşturmak niyetinde olduğunu söylediğini konuşmasına ekledi.

ABD Senatosu yeni yaptırım tasarısını erteledi

İran ve ABD arasında yaşanan son gelişmeler dolayısıyla, ABD Senato temsilcileri İran aleyhinde yeni yaptırım tasarı görüşmelerini erteledi.

ABD Senatosu İran’ın petrol sektörünü hedef alan yeni yaptırım tasarısı görüşmelerini Cenevre’de İran ve 5+1 grubu arasında düzenlenecek oturum sonrasına erteledi.

İran ve 5+1 grubu arasında iki hafta sonra Cenevre’de nükleer konuda oturum düzenlenecektir.

Zarif: Obama sabit tutumlu olmalı

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif bir mesaj yayınlayarak Amerika başkanı Obama’nın Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Obama’dan tutumunu değiştirmemesini ve yanlış ve kibirli varsayımlardan kaçınmasını istedi.

Zarif ayrıca, Obama’nın İran yönetimi yaptırımların yüzünden müzakere etmek istediğini düşünmekten de kaçınmasını istedi.

Amerika başkanı Obama Pazartesi günü Siyonist rejim İsrail başbakanı Netanyahu ile görüştükten sonra bir kez daha İran konusunda askeri seçenek başta olmak üzere tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi.

Zarif ise sosyal paylaşım sitesindeki sayfasında bu sözlere verdiği cevapta, Obama karşılıklı güveni geliştirmek için tutumunda kararlı olması gerektiğini, bu tür ağız değiştirmelerin Amerika’nın itibarını zedelediğini vurguladı.

Zarif ayrıca Obama’nın İran yönetimi yaptırımların yüzünden müzakere etmek istediğini düşünmesi bir millete yönelik hakaret ve kibirli ve yanlış bir davranış olduğunun altını çizdi.

Dış Politika’da temel çizgi Rehber’in çizgisidir

Cumhurbaşkanı Ruhani’nin New York seyahatine gösterilen tepkilere işaret eden İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, dış politikada temel çizgi İslam İnkılabı Rehberi’nin belirlediği çizgi olduğunu ifade etti.

Netanyahu’nun BM 68. Genel Kurul Toplantısı’nda yapacağı konuşmasının öncesinde New York’ta konuşan İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Siyonist rejimin başbakanı Netanyahu’dan yalan, kandırmaca ve korku yaratmaya yönelik konuşmadan bir şey beklenmemesinin yanısıra dünya da onun yalanlarına kulak asmaması gerektiğini ifade etti.

Son altmış yılda Filistin halkını katliam eden ve zulüm yaşatan Siyonist rejimi bugün nükleer silahlarıyla bölge için tehdit oluşturduğunu söyleyen Zarif, buna rağmen kendini insan hakları yanlısı olarak göstermek isteyen Siyonist rejimi dünyadan haraç almak istediğini konuşmasına ekledi.

Cumhurbaşkanı Ruhani’nin New York seyahatine gösterilen tepkilere işaret eden İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, dış politikada temel çizgi İslam İnkılabı Rehberi’nin belirlediği çizgi olduğunu ifade etti.

Zarif, dış politikada sabırlı olmak gerektiğini, duygusallaşma ise bu alanda zararlı olduğunu konuşmasına ekledi.

Söz konusu yaptırım tasarısı İran’ın petrol üretim miktarını günlük bir milyon varile düşürülmesini hedefliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.