Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

BM'de Uzlaşma Sağlandı

BM Güvenlik Konseyi?nin daimi üyeleri arasında Suriye?deki kimyasal silahlarla ilgili çıkarılacak kararın taslağı konusunda uzlaşma sağlandı. 

27 Eylul 2013
BM'de Uzlaşma Sağlandı

Reuters haber ajansı, Amerika, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin, Suriye’deki kimyasal silahlarla çıkarılacak kararın çerçevesi konusunda anlaştı.

Diplomatik kaynaklar, uzlaşmanın Güvenlik Konseyi’ne daimi üye olan ülkelerin dışişleri bakanlarının  BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la yaptıkları toplantıda sağlandığını açıkladı.

ABD ve Avrupalı müttefiklerinin kimyasal silah gerekçesiyle Suriye’ye yapmayı planladıkları saldırının başarısız olmasından sora gündeme gelen yeni karar tasarısının çok yakında BM Güvenlik Konseyi’nde oylamaya sunulacağı bildirildi.

Diplomatik kaynakların bildirdiğine göre Güvenlik Konseyi toplantısında Suriye’de siyasi çözüm konusunu görüşmek için yapılması düşünülen 2. Cenevre Konferansının da ele alınacağını bildiriyor.

Beşşar Esad’ın Kimyasal Silah İzahı

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Suriye’deki kimyasal silahların neden üretildiğini ve şimdi neden teslim edildiğini açıkladı.

Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesinin haberine göre Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Suriye’ye ilgili içeride ve dışarıda yaşanan gelişmelere ve kimyasal silahlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın yabancıların Suriye krizine yönelik değerlendirmeleriyle ilgili açıklamalarına yer verilen haberde Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın şunları söylediği bildirildi.

“Onlar, başlangıçta Suriye’deki olayları halkın çoğunluğunu oluşturan Sünnilerle kendi tabirleriyle iktidarı elinde tutan azınlıktaki Aleviler arasındaki bir çatışma olarak yansıtmaya çalıştı.

Ama biz krizi sabırla, tahammülle ve halkla diyalogla yöneterek bu denklemi başarısız kıldık. Bugün cumhurbaşkanına ve yönetime verilen destek, Amerikancı İslam’ın yalanlarını ortaya koyuyor. Bugün artık tüm dünya Suriye’de küçük bir azınlığın ve yabancıların Suriye halkına ve devletine karşı savaştığını görüyor.

Bugün artık onlar savunmada biz ise hücumdayız. Onların şu an yaptığı bir yerden bir başka yere geçmekten ibaret.”

Teröristler Şaşkınlık İçinde

Suriye içindeki silahlı grupları destekleyen tarafların diplomatik başarısızlıklarının içerideki silahlı grupları ne yapacağını bilmez bir hale getirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Esad, şunları söyledi.

“Onlar şu anda ne yapacağını bilmez bir haldeler. Onları siyasi ve diplomatik açıdan şaşkınlığa düşürmüş olmamız, onları akıl dışı ve tamamen histerik eylemlere yöneltebilir. Çünkü diplomatik siyasi ve askeri baskıların şiddetlendirilmesi uzak bir ihtimal değil. Ancak bunların hepsi birer propaganda balonu olmaktan öteye gidemeyecektir.”

Kimyasal Silahlardan Neden Vazgeçildi

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Suriye’nin İsrail’e karşı caydırıcı niteliği bulunan kimyasal silahları teslim etmesinin güvenlik riski oluşturup oluşturmayacağına ilişkin bir soruyu cevaplarken de şunları söyledi.

“Bizim sahip olduğumuz bin ton kimyasal madde omuzlarımızda ağır bir yüktü. Bu yükten kurtulmak bize ağır bir maliyet yükleyecek ve yıllarımızı alacaktı. Ayrıca bunların imha edilmesi sırasında büyük çevresel sorunların yaşanması ihtimali söz konusuydu. O yüzden gelin götürün dedik. Bu kimyasal maddelere sahip olmak Suriye için bir hedef değildi ve olmayacak. İsrail’i desteklemek için güç dengesini İsrail’in lehine çevirmek isteyenler onlar. Biz masayı tersine çevirdik ve topu onların sahasına attık. Avrupa ve ABD kamuoyunda, hatta ABD kamuoyunun içinde görüş ayrılıkları meydana geldi.

Bu kimyasal silahlar 80’li yıllarda İsrail’in nükleer silahlarına karşı caydırıcı olması bakımından üretilmişti. Bugün artık bu silahların bir caydırıcılığı bulunmuyor. Bizim etkisi çok daha fazla olan başka caydırıcı silahlarımız var. İstersek İsrail’i birkaç saniye içinde kör edebiliriz.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.