Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran Suriye İçin Rusya ile Uzlaşıyor

İslami İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran?ın Suriye krizi konusunda Rusya ile işbirliğine hazır olduğunu bildirdi. 

27 Nisan 2013
İran Suriye İçin Rusya ile Uzlaşıyor

İslami İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın davetlisi olarak İran’a gelen Rusya Cumhurbaşkanı'nın Ortadoğu özel temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov İranlı mevkidaşıyla özellikle Ortadoğu’daki gelişmeler hususunda düşünce teatisinde bulundu.

Abdullahiyan bu görüşmede Rusya’nın uluslararası alandaki etkisinin yanısıra bölgesel dörtlü planı ve Suriye ile ilgili İran'ın 6 maddelik önerisine işaret ederek, İran ve Rusya’nın Suriye meselesinin siyasi yolla çözülmesi yönünde bölgesel ve uluslararası kapasiteleri kullanabileceklerini ifade etti.

Konuşmasında İran’ın Suriye krizine yönelik tutumunu açıklayarak, İran’ın Suriye krizi konusunda Rusya ile işbirliğine hazır olduğunu bildirdi.

Rusya Cumhurbaşkanı'nın Ortadoğu özel temsilcisi ve Dışişleri Bakan yardımcısı Mihail Bogdanov ise bu görüşmede bölge güvenliği ve istikrararı konusunda İran’ın gösterdiği çabaları takdir ederken, Suriye’ye yabancı müdahelenin sona ermesini ve sorunun bir an önce çözülmesini ümit etti.

Bogdavov, meslektaşıyla Moskova’da istişarelerini devam etmesini ümit etti.

Taraflar ayrıca Irak, Bahreyn, Filistin, Mısır ve diğe bölgesel gelişmeler hususunda görüş alışverişinde bulundular.

ABD Suriye'ye Müdahaleye Onay Verebilir

Haber kaynaklarından edinilen bilgiye göre Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney, ABD yönetiminin elinde Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair raporların bulunduğunu, bu durumda kullanacakları bir dizi çözüm seçeneği içinde "askeri müdahalenin" de barındığını belirtti.

Gazetecilerin soruları üzerine ne yapılacağı hakkında spekülasyon üretemeyeceğini belirten Carney, Obama'nın Esad'ı takipte olduğunu ve ABD'nin her durumda prensip olarak tek taraflı davranacağını açıkladı.

Bir gün önce, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ABD istihbaratının Suriye rejiminin "değişen güvenlik derecelerinde kimyasal silah kullandığını" öğrendiğini açıklamıştı.

Beyaz Saray, ABD Senatosu üyelerine birer mektup yollayarak Beşar Esad'ın en az iki kez sıvı sarin kullandığına "inanıldığını" belirtti.

Mektubun bir bölümünde "Esad yönetiminin kimyasal silahları bulundurduğuna ve Suriye halkına karşı kullanma isteğinin tırmandığına inanıyoruz" ifadelerine yer veriliyor.

Carney ise yaptığı açıklamada; kimyasal silahların sorumluluğunun Esad yönetiminde bulunduğunu, silahlarının kullanılmamasının, elden çıkarılmasının, terörist grupların eline geçmemesinin sorumluluğunun Esad'ın birinci görevi olduğunu belirtti.

"Konuyla ilgili tüm söyleyebileceğim ve değerlendirmemiz bundan ibaret" diyen Carney, Obama'nın kendi ekibinin yanı sıra Birleşmiş Milletler ve Suriyeli Muhalifler ile, raporların doğruluğu üzerinde çalışma halinde olduğunu da belirtti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.