Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ayetullah Sistani Nebil Arabi?yi Kabul Etmedi

Irak?ın en etkili dini otoritesi Ayetullah Sistani, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi?yi kabul etmedi. 

09 Aralık 2011
Ayetullah Sistani Nebil Arabi?yi Kabul Etmedi

Fars haber ajansının bildirdiğine göre Irak’a giden Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, bugün öğleden sonra Ayetullah Sistani’den görüşmek için randevu talep etmesine rağmen Ayetullah Sistani, el-Arabi’ye randevu vermedi.

Fars haber ajansına açıklamada bulunan Ayetullah Sistani’nin bürosundan bazı yetkililer, Ayetullah Sistani’nin Irak’ta bulunan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi’nin görüşme talebini reddettiğini belirttiler.

Yapılan açıklamada Ayetullah Sistani’nin Arap Birliği genel Sekreteri Nebil el-Arabi’nin görüşme talebini “halkla görüşmelerinden dolayı işlerinin yoğunluğunu” gerekçe göstererek reddettiği belirtildi.

42 Türk güvenlik görevlisi Suriye’de tutuklu

42 tane Türk güvenlik görevlisinin Suriye’de tutuklu olduğu ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Danışmanı Erşat Hürmüzlü’nün de bunu doğruladığı bildirildi.

Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi, 30 Kasım 1 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Türk Arap Medya Forumu’nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Danışmanı Erşat Hürmüzlü’nün 42 güvenlik görevlisinin Suriye’de tutuklu olduğunu teyit ettiğini bildirdi.

El-Ahbar gazetesi, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Erşat Hürmüzlü’nün Suriye’de tutuklu bulunan 42 Türk güvenlik görevlisinin kaçakçılıktan dolayı tutuklu olduklarını belirterek meseleyi önemsiz gibi göstermek istediğini belirtti.

Öte yandan Türkiye’de yayımlanan Vatan gazetesi, ABD Federal Araştırma Bürosu (FBI) eski çalışanı Sibel Edmonds’un, Hatay’da bir kampta bulunan Özgür Suriye Ordusu militanlarının NATO ve ABD tarafından Türkiye’de gizlice eğitildiğini öne sürdüğünü duyurdu.

Gazetenin haberine göre kişisel blogundan Suriyeli muhaliflerin eğitildiği yerin İncirlik üssü olduğunu iddia eden Edmonds, “Amerikan ve Türk hükümet kaynaklarından aldığım bilgilere göre Albay Riyad El Esad liderliğindeki Özgür Suriye Ordusu geçen mayıs ayından beri İncirlikte eğitiliyor. ABD, muhaliflere eğitimin yanı sıra, para, silah ve cephane sağlıyor. İncirlik üzerinden Suriye’ye silah kaçakçılığı yapılıyor” iddiasında bulundu.

Suriye’deki bir boru hattına sabotaj

Suriye’nin doğusundan Humus kentindeki bir rafineriye petrol taşıyan boru hattına sabotaj düzenlendiği bildirildi.

İran’ın İngilizce yayın kuruluşu Press TV’ye açıklamada bulunan Suriyeli kaynaklar, Suriye’nin doğusundan Humus kentindeki rafineriye petrol taşıyan boru hattına ülke içindeki silahlı çetelerle yurt dışından sızan militanlar tarafından sabotaj düzenlendiğini açıkladı.

Suriye yönetimi, sabotajdan yasadışı silahlı çeteleri yönlendiren dış güçleri sorumlu tuttu.

Petrol Bakanlığından Suriye resmi haber ajansı SANA’ya açıklamada bulunan bir yetkili de saldırıya maruz kalan 24 inç çapındaki petrol boru hattının, Deyrezzor'dan Banyas'a petrol taşıdığını bildirerek itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle saldırı sonrasında çıkan yangının söndürüldüğünü söyledi.

Saldırıdan hemen sonra boru hattındaki pompalama işleminin durdurulup alternatif boru hatlarına aktarıldığını söyleyen Petrol Bakanlığı yetkilisi, saldırının üretim süreci ve petrol naklini etkilemediğini ifade etti.

ABD ve Batılı müttefiklerinin tek taraflı yaptırımlarından sonra Arap Birliği ve Türkiye de Suriye’de yaşanan şiddet olaylarından yönetimi sorumlu tutarak bu ülkeye tek taraflı yaptırım uygulamayı kararlaştırmıştı.

Hamas’tan Suriye’den ayrılma haberine yeniden yalanlama

Wall Street Journal gazetesinin dün Hamas’ın Suriye’den ayrılacağı yönündeki haberi Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet Raşk tarafından yalanlandı.

Türkiye ve Katar’ın Hamas’a Suriye’deki siyasi bürosunu başka bir ülkeye taşıması yönünde baskıları sürterken, Hamas, Suriye’den ayrılacağı yönündeki haberleri yalanlamaya devam ediyor.

El-Alem televizyonunun haberine göre Wall Street Journal gazetesinin dün Hamas’ın Şam’daki siyasi bürosunu taşıyacağı yönündeki haberi üzerine United Press International haber ajansına demeç veren Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Raşk, Suriye’den ayrılma yönündeki haberi yalanladı ve Şam’dan herhangi bir baskı görmediklerini söyledi.

Daha önce de Daily Telegraph gazetesi, Hamas’ın Türkiye ve Katar’ın baskısıyla tüm üyelerine Suriye’den ayrılmaları talimatını verdiğini iddia etmişti.

Wall Street Journal, ismini açıklamadığı bir Hamas yetkilisinin Şam’dan Gazze’ye taşındığını öne sürerek Hamas üyelerinin yüzde 90’ının bölge ülkelrine dağılacağını çok az sayıdaki Hamas yetkilisinin Şam’da kalacağını iddia etmişti.

Hamas Sözcülerinden Sami Ebu Zuhri de pazartesi günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada Suriye’deki durumun istikrarlı olduğunu ve Hamas’ın karargahını nakletmesini gerektirecek bir gelişme olmadığını söylemişti.

YDH

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.