Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Laçın'ın İşgalinden 19 Yıl Geçti!

18 Mayıs 1992'deki işgal nedeniyle 63 bin 341 Azerbaycan Türk'ü yurdu öz yurdundan ayrı düştü. Laçın hala sahiplerinin döneceği günü bekliyor. 

18 Mayıs 2011
Laçın'ın İşgalinden 19 Yıl Geçti!

İşgal altında olan Laçın şehrinin Ermenilerin eline geçmesinin 19. yıldönümü bugün. 1992 yılının 17 Mayıs'ında işgalci Ermeniler, şehrin yüzlerce medeniyet eserinin, onlarca kasaba, köy ve tarihi abideleri darmadağın ederek talana başladı. Bu vahşi işgalin neticesinde 63 bin 341 Azerbaycan Türk'ü yurdu öz yurtlarından ayrı düştü.

Laçın'ın etrafındaki bölgeleri işgal eden Ermeni terör kuvvetleri, önce ağır silhalrıyla şehir merkezini ateşe tuttular. 16 Mayıs'ı 17 Mayıs'a bağlayan gece, Şuşa'nın Turşsu arazisinden ve Ermenistan'ın Gorus bölgesi istikametinden saldırıya geçen Ermeniler Laçın'ı işgal etti.

Hatırlatalım ki, şehrin işgalini gerçekleştiren düşman kuvvetlerinin büyük kısmı Laçın Geçidi vasıtasıyla bölgeye dahil oldu. Laçınlıların ifadesine göre işgalden bir gün önce Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin çoğu cephe bölgesini terk ederek, Bakü'de başlayan siyasi karışıklıklara müdahil olmak üzere başkente sevk edilmişti. Ne yazık ki, bu yüzden işgal edilmiş Azerbaycan şehirlerine Laçın da eklenmiş oldu.

Jeostratejik açıdan büyük önem taşıyan Laçın'ın işgali Azerbaycan ekonomisine de ciddi zararlar verdi. 1835 kilometrekare araziye sahip şehrin 63 bin sakini, 122 köyü vardı. Ermeni işgaliyle 30'u aşkın medeniyet abidesi paramparça edildi, şehrin hafif sanayi tesisleri, köy işletme merkezleri talan edildi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.