Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Yemen Devrimi Hayal Değil

Yemen'de işbirlikçi diktatör Ali Abdullah Salih'in istifasını isteyen on binlerce muhalif yine cuma namazından sonra gösteri yaptı.  

14 Mayıs 2011
Yemen Devrimi Hayal Değil

Göstericiler bir önceki gün Sana ve Taiz illerindeki çatışmalarda hayatını kaybedenler için de ''Şehitlerin kanı bedava değil, bu devrim hayal değil'' sloganları attı.

Başkent Sana'da cuma namazından saatler önce Sittin caddesinin 7 kilometrelik kısmını trafiğe kapatan protestocular, Salih yönetimi aleyhine slogan attılar. Cuma namazından sonra cenaze namazları kılınırken, hükümete bağlı Cumhuriyet Muhafızlarının, göstericileri koruyan General Ali Muhsin'in askerlerinin çok yakınına konuşlanması dikkat çekti.

Yemen'de yönetim karşıtı ve yanlıları ayrı ayrı büyük mitingler düzenlerken, işbirlikçi diktatör Ali Abdullah Salih görevini bırakmayı bir kez daha reddetti. Salih, muhalifleri kendisiyle seçimde yarışmaya davet etti.

Bu arada, Taiz ve el Beyda kentlerinde düzenlenen muhalif gösterilere sert bir şekilde müdahale eden polisin en az iki hükümet karşıtı göstericiyi öldürdüğü bildiriliyor.

Görgü tanıkları el Beyda kentinde iktidar partisine ait bir binanın çatısına yerleşen güvenlik güçlerinin açtıkları ateşle iki kişinin ölümüne yol açtıklarını söyledi.

Taiz kentindeki bir doktor ise Associated Press ajansına yaptığı açıklamada kentte düzenlenen gösteriye karşı plastik mermilerin yanı sıra gerçek mermi de kullanan Yemen güvenlik güçlerinin yaklaşık 40 kişiyi yaraladıklarını belirtti. Muhammed el-Amari adlı bir eylemci de El Beyda'daki çatışmalarda beş göstericinin daha yaralandığını söyledi.

Katar: 'Salih uyumsuz ve inatçı'

Yemen'deki siyasi krizi çözmek için göstericiler ile yönetim arasında arabuluculuk yapan Katar ise Salih'i uyumsuzluk ve inatçılıkla suçlayarak müzakerelerden çekildiğini açıkladı.

Yemen sorununun çözümü için devreye giren Körfez İşbirliği Konseyi ise çözüm planlarını gündemde tutmaya çalışıyor. Konseyin planı Salih'in görevden ayrılmasından sonraki 60 gün içerisinde yeni bir cumhurbaşkanı seçilmesini öngörüyor.

İşbirlikçi Salih'e karşı gösterilerin başladığı Ocak ayından bu yana Yemen'de ölen kişi sayısı 130.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.