Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Azerbaycan'da Hocalı Hazırlıkları

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'nın kararıyla, "Hocalı Soykırımı'nın 19. yıldönümü dolayısıyla yapılacak etkinlikler planı" onaylandı.  

03 Şubat 2011
Azerbaycan'da Hocalı Hazırlıkları

Ermeni teröristlerin 26 Şubat 1992'de Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında gerçekleştirdikleri, yaşlı, kadın, çocuk demeden 613 insanı katlettikleri soykırımın ardından 19 yıl geçti. Tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu soykırım her yönüyle belgelenmesine rağmen Ermeniler işgal ve zulümlerine devam etti.

Azerbaycan Cumhuriyeti, Ermenilerin yaptıklarını dünyaya göstermek için her yıl çeşitli etkinlikler düzenliyor. Bu etkinlikler kapsamında Bakü`nün Hatayi ilçesinde, Naftalan kentinde Hocalı Soykırımı kurbanlarının anısına dikilmiş anıtların önüne çelenk konulması, Hocalı zorunlu göçmenlerinin dünya devletleri, ulusları ve uluslararası kuruluşlara başvurularının yaygınlaşması, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin diğer ülkelerdeki büyükelçilikleri, temsilcilikleri ve diaspora kurumlarında bu korkunç olay ile ilgili basın konferanslarının, anma törenlerinin vb düzenlenmesi, yabancı medya ve TV kanallarında Hocalı Soykırımı konulu belgesellerin üretimi ve yayılması öngörülmüştür. Belgeye göre, kurum ve kuruluşlarda, tiyatro-konser ve sergi salonlarında, yüksek ve orta öğretim okullarında hatıra geceleri, foto-resim sergileri, tanıklarla görüşmeler vb etkinlikler yapılacak, ulusal özgürlük uğruna mücadeleye adanmış belgesel ve sanatsal filmler gösterime girecek. Resmi devlet yapıları yöneticilerinin, milletvekillerinin ve aydınların katılımıyla Hocalılıların geçici olarak ikamet ettikleri şehir ve bölgelerde (Bakü, Sumgayt, Gence, Mingeçevir, Şeki, Naftalan, Goranboy, Berde, Sabirabad, Gökçay, Zagatala, Oğuz, Balaken) şehit ailelerine yardım gönderilecek. Yıldönümü arifesinde internet ağına Hocalı Soykırımı`nı yansıtan bilgiler dahil edilecek ve düzenli olarak güncellenecek, ülke televizyon ve radyolarında, kitle iletişim araçlarında bu soykırım ile ilgili belgeler sergilenecek. 25 Şubat'ta eğitim kurumlarda ilk dersler bu faciaya adanacak. 26 Ocak saat 17.00'da tüm ülke genelinde Hocalı Soykırımı kurbanlarının anısına bir dakikalık saygı duruşu yapılacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.