Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Kerbela Oyunu Ağlattı

Başbakan Erdoğan?ın eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan, 18 bakan eşiyle birlikte Devlet Tiyatroları Opera sahnesinde Kerbela?da meydana gelen savaşı anlatan ?Kerbela? adlı oyunu gözyaşlarıyla izledi. 

30 Aralık 2010
Kerbela Oyunu Ağlattı

Emine Erdoğan ve kızını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın eşi Gülten Günay karşılayarak, protokol salonuna kadar eşlik etti. Opera Sahnesi’ne gelen bakan eşleri arasında, Gülten Çiçek, Zeynep Babacan, Verda Özak, Songül Çağlayan, Seyhan Çelik, Beyhan Bağış, Tülay Yılmaz, Şükran Ergin, Sevim Gönül, Yıldız Atalay, Sare Davutoğlu, Esra Şimşek, Şeyma Akdağ, Semiha Yıldırım, Selma Yıldız, Güner Ergün, Esma Dinçer yer aldı.Emine Erdoğan ve bakan eşlerinin, Kerbela Oyunu’nu izlerken gözyaşlarını tutamayarak ağladığı öğrenildi. Emine Erdoğan, “Epey tuttum kendimi ama sonunda ben de koyverdim. Gerçekten çok duyguluydu. Tabi 1370 yıl önceki bu zulüm keşke, gönül isterdi ki dünyamızda olmasaydı. Keşke bunlar ibret olsaydı. Bunların daha çok gösterilmesi ve bunlardan ibret alınmasını diliyorum. İnşallah bu zulüm, bütün dünyada, ülkemizde de son bulur inşallah ” dedi.

Hatırlatalım ki, Devlet Tiyatroları'nın geçtiğimiz yılın ekim ayından bu yana sahnelerde yer alan oyun Ankara Devlet Tiyatrosu'nda seyirciyle buluşuyor. Şii ve Alevi inanışının bel kemiğini oluşturan 'Kerbela' vakasını seyirciyle buluşturuyor. Kerbela, 90 kişilik oyuncu kadrosu, 12 kişilik orkestrası, korosu ve otantik müzikleri, dönemin kıyafetleri ve silahları ile dönemi yansıtıyor.

Kerbela oyununun ilk sahnesi Hz. Ali'nin öldürülmesi ile başlıyor. Oyunda savaş sahneleri, Hz. Hüseyin ve sevenlerinin direniş öyküsü anlatılıyor. Hz. Muhammed'in, "Ehlibeytime dokunma" mesajı oyunun en çarpıcı bölümlerinden. Yunus Emre Büyük Ödülü'nün sahibi Ali Berktay tarafından 1996'da yazılan 'Kerbela' oyunu üzerinde titiz bir çalışma yürütüldü. Tiyatro profesörü diye adlandırılan Metin And'ın araştırmaları, bu konuda yabancı dillere çevrilen 'taziye' metinleri ve yabancı araştırmacıların kitapları, Kerbela ile ilgili efsane ya da mitolojik eserler, tarihi bilgiler, İranlı Faruk Gaffar ile görüşmeler yapıldı.

Oyunun fotoğraflarını görmek için tıklayınız.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.