Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

El Irakiye'den Abdulmehdi'ye Destek

İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı?nın, Irak Ulusal İttifakı tarafından başbakanlığa aday olarak gösterilen Adil Abdulmehdi?nin adaylığını desteklediği bildirildi.  

14 Eylul 2010
El Irakiye'den Abdulmehdi'ye Destek

Irak’ta yayımlanan el-Muvatın gazetesi, İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’nın önde gelen liderlerinden Rafi el-İsavi’nin Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal İttifakı tarafından başbakanlığa aday olarak gösterilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdulmehdi ile görüştüğünü duyurdu.

Haberini ismini açıklamadığı güvenilir kaynaklara dayandıran gazete, el-Irakiye İttifakı müzakerecisi Rafi el-İsavi’nin Adil Abdulmehdi ile yaptığı görüşmede el-Irakiye’nin Abdulmehdi’nin başbakan adaylığına olumlu baktığını ve onun kuracağı hükümeti destekleyeceğini söylediğini belirtti.

Adil Abdulmehdi’nin başbakan adaylığının el-Irakiye ittifakı üyeleri tarafından çok olumlu karşılandığını belirten Rafi el-İsavi, Abdulmehdi’ye, bu konuda karar verilip bunun resmi olarak ilan edilmesi için el-Irakiye ile Irak Ulusal İttifakı arasında istişareler yapılması gerektiğini söyledi.

İsavi ve Abdulmehdi’nin ortak tutumun ilan edilmesini bayram sonrasına bırakma konusunda anlaştıkları belirtiliyor.

El-Irakiye İttifakı, bir süre önce hükümet kurma hakkının kendilerine ait olduğu yönündeki iddiasını tekrarlayarak bunun gerçekleşmemesi durumunda siyasi süreçten çekilebileceklerini açıklamış; ancak Hukuk Devleti İttifakı liderlerinden Ali el-Edib, el-Irakiye’nin bu açıklamasını propagandaya yönelik bir tehdit olarak nitelemişti.

Görüşmelere Yeniden Başlanacak

İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’nın Irak Ulusal İttifakı ile hükümet kurma görüşmelerine yeniden başlayacağını açıkladığını duyuran İrna haber ajansı, el-Irakiye siyasi danışmanlarından Hani el-Aşur’un, bir süre önce Adil Abdulmehdi’yi başbakan adayı olarak gösteren Irak Ulusal İttifakı ile yeniden hükümet kurma müzakereleri başlatacaklarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptığını bildirdi.

El-Irakiye tarafından yapılan açıklamada Irak Ulusal İttifakı ile yapılan daha önceki görüşmelerde şimdiye kadar ulusal uzlaşma hükümeti ile ilgili olarak ciddi bir yazlı plan üzerinde anlaşmaya varılamadığı hatırlatılarak iki tarafın da istekli olduğu yeni görüşmelerde daha ciddi bir uzlaşmaya varılmasının umulduğu ifade edildi.

El-Aşur, yaptığı açıklamada, Irak Ulusal İttifakı’ndan kendilerine hükümet konusunda yazılı bir plan sunmasını istediklerini belirterek, koalisyon konusunda Irak Ulusal İttifakı’nı kendilerine daha yakın bulduklarını söyledi.

Irak Ulusal İttifakı ile Hukuk Devleti İttifaklarının oluşturduğu Ulusal Birlik İttifakı ile işbirliği yapmayacaklarını tekrar eden el-Irakiye yetkilisi Hani el-Aşur, hükümet konusunda Irak Ulusal İttifakı ve Hukuk Devleti İttifakları ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunmayı tercih ettiklerini ifade etti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.