Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İKÖ'nün Tacikistan Zirvesi

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de başlayan İslam Konferansı Teşkilatı toplantısında gündemde Kıbrıs ve Batı Trakya konuları yer alacak.  

18 Mayıs 2010
İKÖ'nün Tacikistan Zirvesi

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 37. Dışişleri Bakanları Toplantısı Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de başladı.

Somon Sarayı'nda yapılan zirveye İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu başkanlık ederken, Türkiye'yi Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz temsil ediyor.

Türkiye, toplantıda Kıbrıs ve Batı Trakya'da durumu dile getirecek, ayrıca 2014 yılındaki zirveye evsahipliği yapma isteğini iletecek.

Toplantıda İKÖ'nün daha etkin hale getirilmesi ve Müslüman olmayan ülkelerdeki Müslümanların sorunlarının ele alınması bekleniyor.

İKÖ Genel Sekreteri İhsanoğlu, toplantı öncesinde AA'ya yaptığı açıklamada, zirvede İslam dünyasının sorunlarının da masaya yatırılacağını belirtti.

İhsanoğlu dışişleri bakanları toplantısının İslam dünyasından eski coğrafyaya, Kafkasya'ya ve Orta Asya'ya taşınması yönünde kendisinin özel bir gayreti olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Göreve gelir gelmez Azerbaycan'da ilk toplantıyı yaptık. Duşanbe'deki bu toplantı çok önemli. Burada siyasi, ekonomik, kültürel, sosyal ve insani diğer konular tartışılıyor. Türk kamuoyunun yakından ilgilendirdiği için söylüyorum. Yine bu sene İKÖ, Kıbrıs Türklerine olan desteğini bir kez daha teyit etti, İslam dünyasının Kıbrıslı Türklerin arkasında durduğunu teyit etti."

İhsanoğlu, Tacik lider Rahman ile görüştü

Teşkilatın 37. Dışişleri Bakanları toplantısı için Tacikistan'a giden İhsanoğlu, ilk olarak Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile görüştü.

Tacikistan Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rahman ile İhsanoğlu Tacikistan ile İKÖ arasındaki ilişkileri değerlendirdiği bildirildi. İhsanoğlu, Tacikistan'ın Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Orta Asya devletleri arasında İKÖ'ye üye olan ilk ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Ayrıca teşkilatın düzenlediği üst düzey bütün toplantılara katılan bölgedeki tek ülke olduğunu kaydetti.

Tacikistan, 18-20 Mayıs tarihleri arasında İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısına ev sahipliği yapıyor. Tacik lider Rahman İKÖ Genel Sekreteri İhsanoğlu yanı sıra İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayid El Nahayan'ı da kabul etti.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.