Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Suudi Arabistan, Husiler'in Mevzilerini Bombaladı

Şii Husi savaşçılarına karşı Yemen hükümetine destek veren Suudi Arabistan'ın bu saldırısı, Yemen sınırındaki iki askerinin öldürülmesi sonrasında başladı.  

06 Kasım 2009
Suudi Arabistan, Husiler'in Mevzilerini Bombaladı

Reuters'e konuşan Yemen Savunma bakanlığından üst düzey bir yetkili, Suudi Arabistan'ın Yemen topraklarını bombaladığı iddialarını yalanladı.

Saada şehrinde, Yemen hükümetinin saldırılarına maruz kalan Husiler, kendi topraklarını Saada şehrine saldırması için Yemen ordusuna kullandıran Suudi Arabistan'ı kınamıştı.

Husiler ayrıca, sınırdaki Duhan dağında bulunan Yemen ordusuna ait bir karargaha baskın düzenleyerek, Yemen ordusuna ağır kayıplar verdirmişti.

Suudi Arabistan kaynaklarına göre Suudi Arabistan ordusuna ait keşif uçakları, Yemen-Suudi Arabistan sınırındaki Husiler'e ait mevzileri tespit etmişti.

Hava saldırısına eş zamanlı olarak Suudi Arabistan ordusuna ait kara birlikleri de harekete geçti.

Sınır bölgesindeki Husiler'in sayısının 4 bin ile 5 bin arasında olduğu tahmin edilmekte.

Çatışmalar Nasıl Başlamıştı?

Husilerin ruhani lideri, Bedreddin Husi'dir. Yemen'in Saada şehrindeki husiler, Husi Cemaati ve Mü'min Gençler olarak da anılmaktadır.

Yemen Hükümetiyle Husiler arasındaki çatışmalar, 2004 yılında alevlendi. Bazı kaynaklar, çatışmaları 1980'li yıllara kadar da götürmektedir.

Saada şehrindeki Zeydiler, 1986 yılında gençleri eğitmek için Gençlik Birliği'ni kurdu. Buradaki öğretmenler arasında Bedreddin Husi de vardı. Gençlerin eğitimini önceleyen bu oluşum, 1990 yılında siyasi bir harekete dönüştü.

2002 yılından itibaren bu oluşum camilerde namazdan sonra "Allah'u Ekber!.. Amerika'ya ölüm... İsrail'e ölüm... Allah, Yahudilere lanet etsin.. Zafer İslam'ındır" sloganlarını attılar. Bazı kaynaklara göre hükümetle Husiler arasında çatışmaların çıkmasında, bu sloganların da etkisi oldu.

Yemen ordusuyla Husiler arasındaki ilk tartışma, 2003 yılında gerçekleşti. Yemen hükümeti, Saada şehrindeki Husiler'den Amerika ve İsrail karşıtı gösterilerine son vermesini istedi.

Husiler'in bu isteğe olumsuz yanıt vermesi üzerine Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, Husi liderlerin tutuklanması emrini verdi. Husiler'in tutuklanma emrine de direnmeleri, taraflar arasındaki silahlı çatışmaları başlatmıştı.

Husiler'in lideri Seyyid Hüseyin Ali Husi, 10 Eylül 2004 yılında öldürülmesi de çatışmaları dindirmedi. Husiler'in mücadelesi babası Bedreddin ve kardeşleri Abdulmelik ve Yahya tarafından devam ettiriliyor. Babasu Bedreddin, Husiler'in ruhani lideri olarak biliniyor. Hareketin liderliğini Abdulmelik, Avrupa temsilciliğini de Yahya Husi üstleniyor.

Yemen Devlet Başkanı Abdullah Yusuf, 2006 seçimlerinde Husiler'in oyların almak için Husiler'in haklarının devlet tarafından güvence altına alınma sözü vermişti. Fakat Abdullah Yusuf, bu sözünden kısa bir süre sonra başlattığı askeri operasyonla geri adım atmıştı.

2 Şubat 2008 tarihinde Katar Emiri Şeyh Hammad bin Halife Tani arabuluculuğunda gerçekleştirilen Doha anlaşması da taraflar arasındaki krize çözüm olmadı. Çatışmalar 11 Ağustos 2009 tarihinde tekrardan başladı.

5 yıldır devam eden çatışmalarda şimdiye kadar 150 binden fazla Yemenli, mülteci konumuna düştü.

Husiler, Yemen hükümetinin kendilerine özgürlük tanımadığı, akidelerinin baskı altında olduğundan şikayet etmektedir.

Husiler ayrıca Zeydiliğin tıpkı Şafilik gibi hükümet tarafından resmi mezhep olarak kabul edilmesini istiyor.

Yemen hükümeti, İran ve bazı şii örgütleri, Husiler'e silah ve askeri eğitim desteğinde bulunmakla suçlarken Husiler de Suudi Arabistan'ı Yemen'e silah desteğinde bulunmakla suçlamaktadır.

Husiler, dini baskı karşısında kendilerini savunduklarını söylüyorlar. Yemen rejimi ise 1962 darbesi ile yürürlükten kaldırılan imamet rejimini tekrar kurmayı amaçlayan isyancılarla mücadele ettiğini iddia ediyor.

Uzmanlara göre Yemen hükümetinin Husiler'i hedef alan saldırılarında, hareketinin dini niteliğinden çok hızlı bir şekilde ortaya çıkması etkili olmuş; Yemen hükümeti, bu muhalif hareketi sindirmek için harekete geçmişti.

Uzmanlar, Yemen hükümeti Husi hareketinin hedeflerini ve isteklerini tüm yönleriyle değerlendirmekte başarısız olduğunu, güç kullanmadan sorunu çözme yönünde görüş bildirenleri etkisiz hale getirmeye çalıştığını belirtmekteler.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.