Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Savaş Suçlusu Plavsiç Serbest

Bosna'da işlenen savaş suçlarından mahkum olan Sırp lider Bilyana Plavsiç, 'iyi hal'i dolayısıyla erken tahliye edildi! 

27 Ekim 2009
Savaş Suçlusu Plavsiç Serbest

İsveç'te 2003'ten bu yana tutuklu bulunan, BM savaş suçları mahkemesi tarafından Bosna savaşı sırasında katliamda rolü nedeniyle 11 yıl hapse mahkum edilen eski Bosnalı Sırp Devlet Başkanı Bilyana Plavsiç'in serbest bırakıldığını ve İsveç'ten ayrıldığını duyurdu.

İsveç hükümeti, Bilyana Plavsiç'in erken salıverilmesini onaylamıştı. İsveç Adalet Bakanlığı, cezasının üçte ikisini çeken Plavsiç'in bugün itibariyle serbest bırakılacağını bildirmişti.

İsveçli yetkililer, Plavsiç'in bu sabah havaalanına götürülerek uçağa bindirildiğini belirterek, Plavsiç'in bu andan itibaren İsveç'teki tutukluluğunun sona erdiğini kaydetti.

Bu arada İsveç ve Sırbistan medyası, Plavsiç'in öğleden sonra Belgrad'a ulaşmasının beklendiğini belirtti.

Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan uluslararası savaş suçları mahkemesi eski Sırp liderin erken salıverilmesini geçen ay kabul etmişti.

Plavsiç, Bosna'daki Sırp bölgelerinde yaşayan Boşnak ve Hırvatlara karşı yürütülen etnik temizlikte rol alarak insanlığa karşı suç işlemekten 2003 yılında hüküm giymişti.

Bilyana Plavsiç, mahkemeyle yapılan anlaşma neticesinde bu suçunu kabul ederek, aralarında soykırımın da olduğu diğer suçlamalardan kurtulmuştu.

MAĞDUR AİLELER TEPKİLİ


Bosnalı savaş mağdurları dernekleri ise, eski Bosnalı Sırp lider Bilyana Plavsiç'i cezaevinden erken tahliyesi karşısında hayal kırıklığı ve kızgınlık yaşıyor.

1995 Srebrenica katliamından sağ kurtulanlar derneğinin başkanı Munira Subasiç, "Nasıl oluyor da Plavsiç özgürlük hakkına sahip oluyor da ben oğlumun zalimce öldürülmesinden 14 yıl sonra onu kemiklerini bulup toprağa verme hakkına sahip olmuyorum" dedi.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.