Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Azerbaycan'da Açılımın Yansımaları

Bursa?da oynanan Türkiye-Ermenistan milli takımları arasındaki karşılaşmada bayrağına saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle Ankara?yı protesto eden Azerbaycan, doğalgazını Avrupa?ya ulaştırmada Türkiye?yi devredışı bırakarak alternatif güzergâh aramaya başladı. 

17 Ekim 2009
Azerbaycan'da Açılımın Yansımaları

Azerbaycan, Bursa’da oynanan Türkiye-Ermenistan milli takımları arasındaki karşılaşmada bayrağına saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle Ankara’ya protesto notası verdi. Bakü, doğalgazın Avrupa’ya taşınmasında Türkiye ile uzlaşmaya varamadıklarından alternatif güzergâh arayışına başladı.

Azeri APA Ajansı’na göre, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Bakü’deki Türk Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nihat Civaner’e karşılaşma sırasında Azerbaycan bayraklarının yasaklanması kararından rahatsızlık duyulduğu iletildi. APA, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Araz Azimov’un Civaner’e, “Azeri bayrağına saygısızlık yapıldığını söylediğini” aktardı.

Azeri basını dün ayrıca, Azimov’un Türk-Ermeni protokolleri ve sınırın açılmasıyla ilgili olarak Bakü’nün tutumunu sertleştirmeye başladığını gösteren açıklamalarına yer verdi.

Aliyev: Gazda uzlaşamadık
Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, doğalgazın Avrupa pazarlarına taşınmasında Türkiye ile uzlaşmaya varamadıklarını, bu nedenle alternatif güzergâh arayışına başladıklarını açıkladı.

Aliyev, bakanlar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, “Son iki yılda Türkiye ile görüşmelerimizde bu konuyu öne çıkarmamaya özen gösterdik, ama artık olanaklarımız tükendi. Bize yapılan öneri kesinlikle kabul edilemez. Bu durumda alternatif aramak zorundayız, çünkü çevremizde enerji kaynaklarına ihtiyaç duyan ülkeler var” dedi.

AB ülkelerine gaz ihraç edebilecek kaynağa ve altyapıya sahip olduklarını belirten İlham Aliyev, “Ama Türkiye’nin tutumu bizi engelliyor. Uzun zamandır Türkiye’ye piyasanın yüzde 30 altında bir fiyata gaz verdiğimizi herkes biliyor. Hangi ülke kaynaklarını yüzde 30 ucuza satmak ister ki? Bu hiçbir mantığa sığmıyor” diye konuştu.
İngiliz Reuters ajansı, Aliyev’in açıklamasını Türk-Ermeni protokollerinin imzalanmasından sonra yapıldığına dikkat çekti.

Milliyet

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.