Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Türkiye-Ermenistan Milli Maçında Azerbaycan Bayrağı Açmak Kime Dokunur?

TÜRKSAM Başkanı Sinan OĞAN, Ermenistan-Türkiye milli maçındaAzerbaycan'a ait işgal edilmiş Dağlık Karabağ bölgesinde gayri-kanuni bir şekilde kurulan ve/fakat dünyanın hiçbir ülkesi tarafından tanınmayan işgalci Dağlık Karabağ yönetiminin sözde bayraklarının yasaklanmadığını yazısında vurguladı. 

10 Ekim 2009
Türkiye-Ermenistan Milli Maçında Azerbaycan Bayrağı Açmak Kime Dokunur?

Malum açılım giderek daha trajikomik bir hal almaya başladı. Aslında sınırları açmak, içine düştüğü ekonomik krizi aşmak için Ermenistan'ın "Açılım" yapması gerekirdi. Ancak Türkiye "büyüklük bizde kalsın" demiş ve "Açılımı" kendisi yapmıştır. Malum açılım birçok açıdan değerlendirilebilir. Onun detayları, protokollerin içeriği, imzalanma ve hayata geçirilme süreci tartışılabilir. Nitekim çeşitli defalarbunun tartışmasını yaptık.

Biz bu süreçteki sakıncaları ve riskleriortaya koymaya çalıştık. Bir kısım analistler bu protokollerin faydasını dile getirdiler. Bütün bunlar elbette ki, tartışılabilir, konuşulabilir. Ancak son gelen bir haber var ki, bunun ne konuşulacakve ne de tartışılacak herhangi bir yönü bulunmamaktadır. Bazıhaberlere göre 14 Ekim'de Bursa'da oynanacak Türkiye-Ermenistan milli maçında maçın oynanacağı statta ve şehirde Azerbaycan bayraklarının açılması ve taşınması yasaklanmıştır.

Bursa valiliğince maç vesilesiyle alınan önlemler şu şekilde sıralanmıştır:

-Türk bayrağı dışındaki bayrak ve flamalarla stada girmek yasakolacak.  -Taraftarlar stada girerken çok sıkı şekilde aranacak.-  Taraftarlar içine sivil polisler konuşlandırılacak.  -Tahrik edici tezahürat ve pankart yasak olacak.-  Maça oturma amaçlı karton dahi sokulamayacak. Görüldüğü gibi bütün önlemlerin temelinde Azerbaycan bayrağının stada sokulmamamsı yatmaktadır.

Öncelikle sormak gerekir: 1. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında Erivan'da oynanan ve CumhurbaşkanıSayın Abdullah Gül'ün de izlediği Ermenistan-Türkiye milli maçında Azerbaycan'a ait işgal edilmiş Dağlık Karabağ bölgesinde gayri-kanuni bir şekilde kurulan ve/fakat dünyanın hiçbir ülkesi tarafından tanınmayan işgalci Dağlık Karabağ yönetiminin sözde bayraklarıyasaklandı mı? Hemen cevabını verelim. Hayır, yasaklanmadı ve naklenyayınla hepimiz gibi Sayın Cumhurbaşkanı da sahada seyretti.2. Yasaklanmasını istediğiniz bayrak kimin bayrağıdır? Cevabı çoknettir. Bu bayrak bir BM tarafından tanınmıştır. Dünyanın saygı duyduğu bağımsız bir ülkenin bayrağıdır. Türk cumhuriyetinin bayrağıdır. Dolayısıyla da stada sokulmasında hukuki herhangi bir gerekçe bulunmamaktadır.

Ortadaki acaiplik anlaşılır gibi değildir. Geçtiğimiz hafta sonumecliste temsil edilen bir partinin Ankara'da yapılan kongresindet erör örgütü PKK'nın bayrağı olarak gösterilen bez parçaları veelebaşının resimleri gösterildi ve hiçbir güvenlik gücü buna müdahaleetmedi. Ama maça sokulmak istenen Azerbaycan bayrağına güvenlikgüçleri müdahale etmeye hazırlanmaktadır. Öyle anlaşılıyor ki, Ermenistan Devlet Başkanı Serj SarkisyanTürkiye'ye gelmeden "ön şartları" gelmeye başlamıştır. Ve Azerbaycanbayrakları da Sarkisyan'ın isteği üzerine sahaya sokulmamaktadır. Öte taraftan bir konuya daha değinmekte fayda vardır. Bilindiği gibi 31 Ağustos 2009 tarihinde Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanacak protokoller açıklanarak basına sızdırıldı. Bu protokollere göreöncelikle 6 haftalık bir danışma sürecinden geçilecek ve iki ülkeninkamuoyu ve siyasi partilerine bu protokol anlatılacaktı. Ermenistanbunun için devlet başkanını görevlendirdi ve Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan önce Ermenistan içerisinde Sivil Toplum Kuruluşlarıtemsilcileri ve Siyasi Partilerle görüştü. Ardından dünyadaki Ermeni Diasporası temsilcileri ile görüşmeye başladı. Sarkisyan bir çokülkedeki diaspora temsilcilerinin büyük itirazları ile karşılaştı amagörüşmeleri yarıda kesmedi ve hepsiyle görüşmeye çalıştı. Bir deTürkiye'ye bakalım. Türkiye'de ne yapıldı? Öncelikle Türkiye'de bu konu dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na havale edildi. Sayın Davutoğlu ise bu konuda STK'ları muhatap bile almadı. Sadece SiyasiParti temsilcileri ile görüştü. Oysa Türkiye'de bu konuya hassasiyetduyan en az 2 milyon Azerbaycan Türkü yaşamaktadır. Özellikle Iğdır,Kars, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde yerleşik bulunan 2milyon civarındaki Azerbaycan Türkünün kurmuş olduğu 50 civarında da dernek vardır.

Ayrıca bu konularda çalışmalar yapan düşüncekuruluşları da mevcuttur. Ancak Kürt Açılımı konusunda STK'lar muhatap alınırken her nedense Ermeni Açılımı konusunda STK'lar muhatapalınmamıştır. Burada şunu da belirtmek gerekir ki, bu süreçteözellikle Azerbaycan Türklerinin kurdukları STK'lar da yeterincetalepkar olamamıştır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.