Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ermenistan'la İmzalar Atıldı

Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokol krizi aşıldı. İki ülke dışişleri bakanları tarihi imzaları attı. 

11 Ekim 2009
Ermenistan'la İmzalar Atıldı

Bu sabah Conrad Otel'de gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında ''Bütün gece uyuyamadım. Ama şimdi çok rahatım. Çok güzel haberler alıyorum. Dualarınızı esirgemeyin'' diyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Zürih'te Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan'la birlikte bugün saat 18.00'de tarihi imzayı atacaktı.

Ancak Ermenistan'ın son dakikada sözünden dönmesi nedeniyle imza töreni ertelendi. ABD devreye girdi. Hillary Clinton, her iki ülkenin dışişleri bakanları ile Zürih'te kaldığı otelde görüştü.

Zürih'ten gelen haberlere göre açıklama konusunda anlaşma olmayınca 'bir skandal' yaşandı.

Üç saatten fazla süren krizin ardından gergin bir atmosferde tarihi imzalar atıldı.

Krize imza sonrası iki ülke dışişleri bakanları tarafından yapılması planlanan konuşmaların metinlerinin neden olduğu öğrenildi.

Önceden planlanan konuşmalar iptal edilerek kriz aşıldı.

İmzalar sonrası gergin bir ortamda sadece İsviçre dışişleri bakanı bir açıklama yaptı.

İŞTE ADIM ADIM İMZA KRİZİ:


ERMENİSTAN SON DAKİKADA SÖZÜNDEN DÖNDÜ

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından gelen bilgilere göre, Ermenistan tarafı son anda verdiği sözlerden döndü.

Türk metnindeki 'Karabağ', Ermeni metnindeki 'soykırım' atfı kriz yarattı. Nalbandyan, "soykırım"a atıfta bulunan cümleler kullanmak için konuşma metninde değişiklik yapma istedi. Kriz uzun süre çözülemedi.

TÜRKİYE YENİ METİN YAZDI

Türkiye, bu son dakika krizi üzerine yeni metin yazıp Amerikan heyetine gönderdi.

Amerikalı yetkililer törenin bugün yapılacağını, bugün yapılamamasının şu an için mümkün olmadığını belirttiler. ABD, krizi çözmek için Türk, Ermeni ve arabulucu İsviçre ile görüştü.

CLINTON ZÜRİH ÜNİVERSİTESİ'NDE

Krizi çözmek için temaslar sürerken otelinden ayrılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, tekrar imzanın töreninin yapılacağı Zürih Üniversitesi'ne geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton otelinden ayrılarak, imza töreninin yapılacağı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bulunduğu Zürih Üniversitesi'ne geldi.

Heyetler imza töreninin yapılacağı Zürih Üniversitesi'ne geri döndü. Ermeni Diasporası'ndan Büyükelçi Aznavour, törenin yapılacağı yere geldi.

Arkasından gazeteciler de üniversitede imza töreninin yapılacağı salona alındı.

Hürriyet

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.