Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Etiyopya?da Müslüman Katliamı Başladı

Etiyopya askeri, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Ogaden bölgesinde intikam için kitlesel ölümler gerçekleştiriyor. 

14 Temmuz 2009
Etiyopya?da Müslüman Katliamı Başladı

Etyopya Ordusu'nun geçtiğimiz Çarşamba günü başlattığı operasyonlarda, Ogaden'de 100'den fazla sivil hayatını kaybetti.

Geçen cuma günü, Ogaden Kurtuluş Ordusu (ONLF), Etiyopya askerleri ile girdiği sıcak temas sonucu 90 askerin ölümüne neden olmuştu. Etiyopya Başbakanı Males Zenavi, Etiyopya Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Ogaden bölgesinde operasyonların devam edeceğini belirtmişti. Bölgeden yayın yapan Xoriya radyosunun iddiasına göre, bu açıklamadan 48 saat sonra Ogaden'ın Jijiga, Kebridehar ve Degehabur şehirlerinde sivil halka yönelik katliamlara başlayan Etiyopya Ordusu, birçok köyü yakıp yıkarak aralarında genç kız ve çocukların da bulunduğu yüzden fazla Müslüman Ogadenlı katledildi.

Uzmanlar Müslüman soykırımının yaşandığı Ogaden bölgesi zengin petrol rezervine sahip bir bölge. 2007'den beri Çinli şirketler bölgede petrol çıkarıyor. Fakat petrol gelirlerinden Ogaden halkı yararlanamıyor. Addis Ababa yönetimi Ogaden bölgesinde elde edilen petrol gelirleriyle, Kuzey Etiyopya'nın imarını gerçekleştiriyor. Etnik bakımdan Somalili olan Ogaden halkı yıllardır açlık, sefalet ve yoksullukla savaşıyor. Petrol olmasına rağmen Etiyopya'nın en fakir bölümü olan bu bölgede, eğitim ve sağlık hizmetleri verilemiyor. Birçok köy ve kasabada geleneksel eğitim veren okullar dışında resmi okullar bulunmuyor. Ogadenlılar, ülkenin demokrasiyle yönetilmesine rağmen kendi yöneticilerini seçemiyor. Etiyopya, bu halkı ikinci sınıf vatandaş kabul ederek devlet hizmetinde çalıştırmıyor ve gençler arasında işsizlik sürekli artıyor.

Ogaden aynı zamanda hukuksuzluğun hüküm sürdüğü bir yer. Yapılan bir haksızlığı sorgulayacak, suçluları yakalayacak ve cezalandıracak ne bir polis kuvveti var ne de bir mahkeme. Etiyopya askerlerinin denetimindeki Ogaden'da bir milletin kaderi, kendilerine çevrilmiş silahlara bırakılmış. Uluslar arası kuruluşlar bölgede yaşananları terörizme endeksleyerek, Etiyopya hükümetinin bir iç sorunu şeklinde değerlendirmekteler.

1984'TEN BERİ BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ İÇİNDE

Ogaden halkı 1984'ten beri Etiyopya'ya karşı bağımsızlık mücadelesi veriyor. Uzmanlara göre bölgenin öneminin giderek artması Ogadenlıların elini zayıflatıyor. Uzmanlar Somali'deki istikrarsızlığında bu bölgeyi de etkilediğini söylüyor.

Somali ile bu bölge arasında ilişkilerin bulunduğuna dikkat çeken Zenavi hükümeti, Ogaden'a insani yardımların gelmesini önleyerek, İslamcıların Etiyopya rejimini sona erdirme gayretleri içerisinde olduğunu ileri sürüyor. Kenya, Tanzanya gibi devletler, Etiyopya hükümetine destek verip bölgede istikrarsızlığının sürmesine katkı sağlamaktalar. Etiyopya'nın iki yıl süren Somali işgalinin en önemli nedeni Ogadenlıları, Somalili isyancı güçlerin desteklemesiydi. Somali'de barış ve huzurun sağlanmasının Ogaden'ın geleceği için bir tehdit olduğunu düşünen Etiyopya hükümeti, Ogaden halkı ile Somalili direnişçiler arsındaki ilişkiyi koparmak istemiş ve başarı da sağlamıştı.

Uluslararası sivil toplum kuruluşları, son on yılda 100 bine yakın masum sivilin, Etiyopyalılar tarafından öldürüldüğünü söylüyor.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.