Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Karabağ'da Sona Doğru...

Beyaz Saray, Yukarı Karabağ sorununun çözümü için Kasım 2007'de ABD, Fransa ve Rusya tarafından hazırlanarak Azerbaycan ve Ermenistan'a sunulan 'Madrid Prensipleri'ni açıkladı. 17 Temmuz'da Moskova'da biraraya gelecek olan Azeri ve Ermeni liderler bu prensipler üzerinde anlaşmayı hedefliyor. 

13 Temmuz 2009
Karabağ'da Sona Doğru...

İtalya'da gerçekleştirilen G8 zirvesinin hemen ardından Beyaz Saray'ın açıkladığı 'Madrid prensipleri', Karabağ meselesinin çözümünde Ermeni ve Azeri liderlerin izleyecekleri yol haritasını ortaya çıkardı. 17 Temmuz'da Moskova'da buluşacak olan iki lider Kasım 2007'de kendilerine sunulmuş olan 'Madrid prensipleri' ve Helsinki Beyannamesi çerçevesinde nihai çözüme ulaşmayı hedefliyor.

İŞTE TEMEL PRENSİPLER

G8 zirvesi sırasında Karabağ meselesinin halli için masaya oturan Rusya, ABD ve Fransa tarafından kaleme alınan anlaşma şartlarına göre, -Dağlık Karabağ'ın çevresinde işgal edilen bölgeler boşaltılacak, -Ermenistan ile Dağlık Karabağ'ın irtibatını sağlayacak koridor açılacak, -Bütün göçmenler topraklarına dönecek, -Barış gücünün işlevini yerine getirecek uluslararası güvence sağlanacak, -Dağlık Karabağ Ermenilerine gerekli güvence verilerek kendilerini idare etme hakları tanınacak, -Dağlık Karabağ'ın hukuki statüsünün belirlenmesi için inisiyatif kullanılacak. Beyaz Saray yaptığı açıklamada ayrıca, Azeri lider İlham Aliyev ve Ermeni lider Serj Sarkisyan bu temel prensipler üzerinde anlaşırlarsa bölgenin güvenliğinin ve istikrarının sağlanacağını da vurguladı.

BÜYÜK BULUŞMA 17'SİNDE

Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçı yollarla çözümünde arabuluculuk yapan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları Yuri Mezlyakov (Rusya), Matşew Bryza (ABD) ve Bernard Fassier (Fransa), Bakü'deki temaslarını tamamladıktan sonraki açıklamalarında, sorunun barışçı yollarla çözümünü amaçlayan müzakereler kapsamında Aliyev ile Sarkisyan'ın 17 Temmuzda Moskova'da bir araya geleceğini bildirdi. Eşbaşkan Merzlyakov, “Bu görüşme, ümit ediyoruz ki Karabağ sorununun çözümünde son noktaya ulaşmamızda yardımcı olacaktır” dedi.

Hem Ermenistan, hem Azerbaycan'daki görüşmelerinin tatmin edici ve yapıcı atmosferde geçtiğini bildiren Merzlyakov, her iki ülke cumhurbaşkanlarının Moskova görüşmesinden olumlu sonuç beklediklerini kaydetti. Bu arada, Türk Dışişleri Bakanlığı, ABD, Fransa ve Rusya Devlet Başkanları'nın Yukarı Karabağ konusundaki bildirisini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Yeni şafak

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.