Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İsrail'den Kudüs'ün Yahudileştirilmesi İçin Gizli Plan

İsrail Doğu Kudüs'ü 'kentsel gelişim' adı altında Müslüman nüfusdan tümüyle temizleyecek sekiz yıllık gizli plan geliştirdi. 

12 Mayıs 2009
İsrail'den Kudüs'ün Yahudileştirilmesi İçin Gizli Plan

İsrail'in 'kentsel gelişim' kisvesi altında Kudüs'ü Müslüman nüfustan temizlemeyi ve 'ebedi başkent' tezini güçlendirmeyi hedeflediği bildirildi.

Doğu Kudüs'teki Eski Kent çevresinde 'kentsel gelişim' örtüsü altında Müslüman nüfusun tümüyle 'temizlenmesiyle' sonuçlanacak gizli bir plan geliştirdiği belirtiliyor. İsrailli sivil toplum örgütü İr Amim'in (Halkların Şehri) iddiasına göre, İsrail, Kudüs'ün başkenti olduğu tezini güçlendirerek statüsünü değiştirmek maksadıyla Eski Kent'i ulusal parklar, yollar ve sitelerle çevirme planına soyundu.

Filistinlilerle barış ve Kudüs'le ilgili sorunları irdeleyen çalışmalar yapan İr Amim'e göre, Kudüs Geliştirme İdaresi 2005'te Eski Kent ve Zeytin Dağı havzasının restorasyonu ve geliştirilmesine dair 2006-2013 yıllarını kapsayan projesiyle ilgili raporunu geçen eylülde dönemin başbakanı Ehud Olmert'e sundu. Rapor kamuoyuna açıklanmazken, 2007 Kasım'ında Kudüs Belediyesi tarafından onaylanan 100 milyon dolarlık proje zaten uygulanmaya koyulmuştu. Ortodoks Yahudi yerleşimci örgütlerinin desteğiyle de yürütülen plan, Hinnom Vadisi'nden başlayan ve güneyde Armon Hanatziv ve Silvan/Davud'un Şehri, doğuda Zeytindağı ve Ras El-Amud ve kuzeyde Şeh Cerrah'a uzanarak, sonuçta Batı Şeria'da Kudüs'ün hemen yanındaki Yahudi yerleşimi Maale Adumim'in kuzeyine bağlanıyor. Doğu Kudüs'te İsrail'in yasadışı saydığı bazı Filistin mülklerini yıkması büyük tepki çekerken, plan çerçevesinde Doğu Kudüs'te Filistinlilerden mülk satın alan bir özel şirket de devreye sokuldu. Şimdiden bazı boş alanlar ve çöplükler temizlenip parklara dönüştürüldü.

Tarihsel meşruiyet için arkeolojik kazılara yoğunlaşıldı. İr Amim'e göre, Eski Kent'teki kutsal mekânların idaresinden sorumlu Vakıf'ın da Hıristiyanların da plandan haberi yok. Örgüt, projenin açığa çıkarılmasıyla, hükümet ve yerleşimcilerin, tek vücut halinde, 'Tevrat doğrultusunda bir bölgesel hükümranlık alanı doğurmaya çalıştığını' ilk kez sergilediklerini söylüyor.

'İDEOLOJİK PARK'

BM Ortadoğu özel koordinatörü Robert H. Serry, "İsrail'in yaptığı her şey şaibeli" deyip, yetkilileri 'yangına körükle gitmemeleri' için uyardı. 'Şimdi Barış' örgütünden Hagit Ofran, İsrail'i 'Yahudi belirleyiciliğini pekiştirecek ideolojik park meydana getirmekle suçladı. Doğu Kudüs'ü 1967'de işgal ve ilhak etmiş İsrail, Kudüs'ü 'ebedi başkenti' görse de bu iddia dünya ülkeleri nezdinde kabul görmüyor.

Kudüs'ün eski şehir kısmı ile ilgili hazırlanan Yahudi gizli planında dokuz ulusal park, troleybus, teleferik, tüneller ve turist bölgeleri yapılması planlanıyor.

Sekiz yıllık planda Kudüs'ün işgal altındaki doğu kısmındaki tarihi bölgenin görünüşünün tamamen değiştirilmesi ve Yahudi kimliği verilmesi düşünülüyor.

İslam Online'ın haberine göre, Ir Amim kurucu başkanı Daniel Seidemann, "Kamuoyunun bilgisi olmadan müphem bir şekilde kiliseler veya Müslüman Vakıf ile koordine yapılmadan sürdürülüyor" ifadesini kullandı.

Kamu ve özel arazilere inşa edilecek parklar "Yahudi Bahçesi" şeklinde olacak ve etrafı duvarla kapatılacak. Yeni inşaat alanları ve tesisler Batı Şeria ve Kudüs'teki Yahudi yerleşim yerlerine yollarla bağlanacak.

İsrail Kudüs'ü 1967'deki altı gün savaşında ele geçirdi ve işgal etti. Sonra da uluslararası toplum ve BM kararlarında tanınmamasına rağmen tek taraflı olarak ilhak etti.

Seidemann, hükümet yetkilerinin Yahudi yerleşimci örgütlerin eline geçtiğini söyledi. Kudüs'te herkesin barış içinde yaşamasını savunan Ir Amim, Kudüs'ün çehresinin değiştirilmesi ile ilgili planın ilk olarak 2005'te kabul edildiğini fakat o günkü başbakan Ehud Olmert ve Kudüs belediye başkanı tarafından gizli tutulmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Plan kapsamında yılda 12 milyon sterlin (18 milyon dolar) harcama yapılıyor ve 2013'e kadar tamamlanması düşünülüyor.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.