Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Hizbullah'ın Suriye Zaferleri İsrail'de Endişeye Yol Açıyor

İsrail medyası Hizbullah?ın tüm gelişmelerini dikkatli bir şekilde takip ediyor, bu günlerde İsrail medyasının en çok dikkatini çeken konu, Hizbullah İHA?larının Suriye?nin batısında IŞİD terör örgütü mevzilerine karşı gerçekleştirdiği hava operasyonudur. 

26 Ağustos 2017
Hizbullah'ın Suriye Zaferleri İsrail'de Endişeye Yol Açıyor

 Ray el-Yevm gazetesinin haberine göre, İsrail Başbakanı Netanyahu Çarşamba günü Tel Aviv’in Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’den İran İslam Cumhuriyeti’nin Suriye’deki nüfuzunu azaltma yönünde yardım isteme programı çerçevesinde Soçi’ye gittiğini aktardı.
 
Tel Aviv’deki siyasi uzmanların söylediğine göre, Netanyahu’nun Soçi yolculuğu, İsrail’in Suriye’deki çıkarlarını koruması doğrultusunda ABD Başkanı Donald Trump’ı ikna etme çabalarının yenilgiye uğraması ardından gerçekleşti.
 
İbranice yayın yapan 10 kanalının söylediğine göre, Beyaz Saray’da hakim olan görüş IŞİD terör örgütünü yenilgiye uğratıp ABD’ye geri dönme yönündedir. Zira Washington Suriye’de yeni bir savaşa girmek istemiyor ve bu bölgeyi Ruslar ile yaptığı anlaşmadan ötürü Moskova’ya bırakacaktır ancak söz konusu anlaşmanın İsrail çıkarlarını savunmadığı açıkça ortadadır.
 
Yediot Ahronot gazetesinin Çarşamba günü yayımladığı haberde, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Rusya Cumhurbaşkanı’na sert bir mesaj göndereceği, mesajda İsrail’in asla İran İslam Cumhuriyeti’nin doğrudan veya dolaylı yollardan Golan tepelerine yaklaşmasına izin vermeyeceği yer alıyor. Ayrıca Netanyahu’nun mesajı aslından İran ve Hizbullah’a karşı yapılan doğrudan bir tehdittir.
 
İsrailli 10 kanalına konuşan Tel Aviv’in yüksek siyasi yetkilileri, Rusya Cumhurbaşkanı’nın İsrail’e Suriye’de kendi stratejik çıkarları ve iç güvenliği için istediği garantiyi verebileceğini söylediler ve aynı zamanda bu konunun Rusya’yı zorlayacağını ve İran ile gerginlik yaşamasına yol açacağını da vurguladılar. Onlara göre, bu konu Moskova’nın en azından yakın bir zamanda böyle bir karar almasını önleyecektir.
 
Öte yandan el-Meyadin televizyon kanalının haberine göre, Lübnan Hizbullahı’nın İHA’ları ile ilgili (İnsansız Hava Aracı) İsrail’in kuzey bölgesindeki komutanlar da, İsrail’in Hizbullah karşısında savunma gücünün zarar gördüğünü söylüyor. 
 
İsrail medyası  Hizbullah’ın tüm gelişmelerini dikkatli bir şekilde takip ediyor, bu günlerde İsrail medyasının en çok dikkatini çeken konu, Hizbullah İHA’larının Suriye’nin batısında IŞİD terör örgütü mevzilerine karşı gerçekleştirdiği hava operasyonudur.
 
bu doğrultuda Yediot Ahronot gazetesi de Çarşamba günü yayımladığı bir yazıda, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ABD Başkanı ve Rusya Cumhurbaşkanı ile yakın bir ilişkiye sahip olduğu iddiasını sorguya çekerek Netanyahu’nun Trump ve Putin’i sinirlendirmemek için elinden geleni yaptığını yazdı.
 
Söz konusu gazetede yayınlanan makalenin devamında İsrail’in Rusya ile ikili bir koordinasyon içinde olduğu iddiasına ilişkin şöyle yazılıyor: ‘’Tel Aviv ve Moskova arasında İsrail’in güvenliğini koruma yönündeki  yıllarca hakim olan koordinasyonun ardından  biz dostumuz Putin’in İran ve Hizbullah’a İsrail’e karşı düşmanlık yapmalarına, Suriye ve İsrail arasındaki ortak sınırlara yerleşmelerine izin verdiğini görüyoruz. Peki bu koordinasyonun faydası nedir? Biz neden böylesi dostlara yani Ruslar’a ihtiyaç duymalıyız?
 
Suriye’nin 7 yıl süren kanlı savaşı boyunca İsrail kırmızı çizgilerini defalarca tekrarlayıp, hiç bir tarafın söz konusu çizgileri geçmemesi gerektiğini vurgulamıştır ancak zaman geçtikçe İsrail, Kırmızı çizgileri ile daha da yalnızlaşıyor ve ona güvenliğini koruması için destek verecek hiç bir tarafı bulamıyor. Trump ABD’si asla  Suriye’nin iç savaşına müdahale etmeyi ve tabii İsrail ve diğer bölge müttefiklerinin çıkarlarını korumak istemiyor. Suriye’de durumu kontrol edenlerin İran ve Rusya olduğunu, diğer tarafların hiç bir etki sahibi olmadığını itiraf etmemiz gerekiyor.’’

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.