Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran Türkiye Birlikteliği Şart

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İran İslam Devrimi?nin ardından genelkurmay seviyesinde bir ilki gerçekleştirerek, Türk mevkidaşı Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar?ın daveti üzerine Türkiye?ye geldi. 

21 Ağustos 2017
İran Türkiye Birlikteliği Şart

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Bakıri, ülkesinde yaptığı açıklamada, “Askeri, savunma ve güvenlik alanındaki birçok konunun temeli Türkiye ziyareti kapsamında atıldı ve bu süreç devam edecek” dedi. Ziyaretin amacını, ziyaret sonrasındaki süreçte neler olabileceğini Genelkurmay eski İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ve Prof. Dr. Hasan Köni, Millî Gazete’ye değerlendirdi.
 
“TÜRKİYE’NİN KARAR VERMESİ GEREKİYOR”
 
İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri’nin Türkiye ziyaretini gazetemize değerlendiren Genelkurmay eski İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, “Bu ziyaret çok önemliydi. Bu ziyaretin ardından Türkiye’ye, Rusya ve Amerika’dan da üst düzey ziyaretler olacaktır. ABD ile İdlib konusu görüşülecektir. İdlib’de 2 milyon mülteci var, Türkiye’ye gelme ihtimalleri de var. Türkiye’nin karar vermesi gerekiyor. Bölgedeki Suriye sorunu için saf belirleme gibi bir durum var. İdlib, Afrin konularında İran ile işbirliği yapmalı” ifadelerini kullandı.
 
DAMBAT KAMPI'NDAN ÇOK SAYIDA TERÖRİST GEÇİYOR
 
Türkiye-İran birlikteliğinde, Irak ve Suriye’nin de olması gerektiğini söyleyen Pekin, “Suriye ve Irak güçsüz durumda. ABD ve Batı’nın Suriye politikası çok ters, Türkiye’ye uymuyor. Suriye’nin kuzeyinde, Kuzey Suriye Federal Bölge diye bir şey meydana getiriyorlar. Barzani’nin referandumu var, İdlib konusu var, Batı’nın müdahale etmemesi gerekiyor. Bölgedeki düğümün çözülmesi için İran ile Türkiye birlikteliği şart. Bunlar İran için de çok önemli” diye konuştu. İran’daki terör olaylarının da görüşülmüş olabileceğini söyleyen Pekin, “Terör konusu önemli, İran’da zaman zaman alevlenen şeyler var, Dambat Kampı’ndan Türkiye’ye çok sayıda terörist geçiyor. Türkiye’nin, bu yüzden o bölgeye duvar örme projesi var” dedi.
 
“TÜRKİYE’DEN TOPRAK KOPMA İHTİMALİ VAR”
 
Bakıri’nin Türkiye ziyaretini gazetemize değerlendiren bir başla isim Prof. Dr. Hasan Köni ise, “Kuzey Irak’taki Kürt devletinin yapılanması İran ve Türkiye’yi rahatsız ediyor. Bunlar Amerika’nın çabasıyla alevleniyor. Suriye’deki olaylarda var. Amerikan bölgeye silah göndermesi, Suriye’de üç dört üsleri İran’ı rahatsız ediyor. İran ve Türkiye çatışmazlık bölgesi kuruyorlar. Türkiye, İdlib’e girerek PYD’nin yolunu kesmeye çalışacak ama aynı zamanda HaşdiŞabi’nin koridorundan çekiniyor. Bir yandan Amerika tarafından Türkiye ve İran arasında mezhep savaşı körükleniyor, Türkiye ile İran yaklaşmasın diye Müslümanlar birbirine çarptırılıyor ve bununla Müslümanları zayıflatılıyor. Zor bir politika, her şey karışık… Türkiye’nin desteklediği Katar’ın, İran ve İsrail ile çok iyi ilişkileri var. İran’la dost olmazsan; İran’a, Şia diye düşman olacaksın ve Sünni Türkiye olarak İsrail’e gideceksin, Amerika’ya yanaşacaksın, bu da Türkiye’den toprak koparma ihtimalidir” ifadelerini kullandı.
 
Millî Gazete

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.