29 Temmuz 2017
Mevcut ülkeler geçen hafta terörizm ile olan mücadelelerinde silahlı ve tekfiri gruplara karşı önemli başarılar elde ettiler. Yaklaşık 2 hafta önce Irak Başbakanı Haydar el-İbadi Musul’u IŞİD terör örgütünden kurtardıklarını resmen açıkladı. Bununla birlikte Suriye ordusu ve direniş gücü teröristlere karşı önemli başarılar elde ettiler.
Bu zaferin süreklilik kazanması için yeni yollar geliştirilmeli ve bununla birlikte savunma ve güvenlik alanında işbirliğin genişletilmesine ihtiyaç vardır. Bu doğrultuda hafta sonunda Irak Savunma Bakanı Tahran’a giderek konuya ilişkin meslektaşı ve İranlı yetkililerle iki ülkenin güvenliği üzerinde tehdit oluşturan unsurlar hakkında görüştü.
Cumartesi günü iki ülke savunma bakanının arasında gerçekleştirilen görüşmede General Hüseyin Dehgan Irak milli birlik ve beraberliğinin gerekliliği üzerine değindi. Diğer yandan Ortadoğuda terör örgütlerini destekleyen ve bölgede güvensiz bir ortam yaratmaya çalışan güçlere karşı bölgesel bir uzlaşma oluşturulması üzerine de ayrıca vurgu yaptı. Ayrıca Hüseyin Dehgan Irak’ın güvenliği ile İran’ın güvenliğinin birbirine bağlı olduğunu Irak devleti ile olan işbirliğinin siyasi, ekonomik ve askeri açıdan devam edeceğini belirtti. Diğer yandan Irak Savunma Bakanı İrfan Mahmud el-Hayali son zamanlarda IŞİD terör örgütüne karşı kazanılan başarılardan ötürü İran’a teşekkürlerini bildirdi.
Yapılan görüşmeler İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri ile Irak silahlı kuvvetleri arasında savunma ve askeri işbirliği anlaşması olarak değerlendirilebilir. Zira görüşmede terörizmle mücadelede işbirliği, deneyim alışverişi, sınır güvenliği, lojistik ve askeri alanda konular masaya yatırıldı.
Irak heyetinin İran’a düzenlemiş olduğu son ziyaret iki ülke arasındaki savunma ve askeri işbirliğini ortaya çıkardı ve buda birçoklarının dikkatini bu noktaya çekti. Bu bağlamda Amerikan websitesi Antiwar Washington’un konuya ilişkin rahatsızlıklarını dile getirdi.
Antiwar yayınladığı haberde İran’ın bölgedeki girişimlerinden dolayı bölgesel istikrarsızlığa neden olduğundan İran’a karşı yaptırımların uygulandığını yazdı. Bununla birlikte İran ile yapılan anlaşmanın ardından Irak savunma bakanı Arap haber ajanslarından biriyle yaptığı söyleşide imzalanan anlaşmaların hedefleri arasında ortak çalışmanın genişletilmesi ve geçmişte yaşanan tecrübelerden yola çıkılarak bölge geleceğinin inşası üzerine çalışmalar olduğunu belirtti.
Terörle mücadele konusunda herkes kendi çıkar ve menfaatlerini dikkate alarak olayı istediği şekilde tanımlamaktadır. Ortadoğu çeşitli meselelerle karşı karşıyadır ve buda bölgedeki devletlerin ortak görüşlerini seçkin kılmaktadır.
Bu sorunlardan biride bölgede siyasi ve etnik bölünmelerin gelecekte Ortadoğu’da daha büyük krizleri ortaya çıkaracaktır. İran İslam Cumhuriyeti yetkilileri ise komşu ülkelerin topraklarının parçalanması ve ihlali üzerine uyarılarda bulunarak buna karşı olduğunu her fırsatta açıklamıştır.
Mevcut durumda Irak Kürdistan bağımsızlık referandumu Tahran ve Bağdat yetkilileri için ciddi bir mevzudur ve beklenen o ki terörizme karşı askeri ve savunma işbirliğinin yanı sıra, bu sorunun neden kaynaklandığı, siyasi ve güvenlik istişare merkezi Tahran, Bağdat, Erbil ve ayrıca Türkiye arasında gerçekleşecektir.